MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Çukurova Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkoloji Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik, Çarşamba toplantılarında yine muhteşem bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
Bu haftanın konuğu olan Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekiye Ayşe Everest, ‘Mersin Çeşmeleri ve Bitkileri’ üzerine bir konuşma gerçekleştirdi.
Konuşmasını görsel sunumla zenginleştiren Prof. Dr. Everest, ‘Mersin Çeşmeleri ve Bitkileri’ üzerine yaptığı konuşmada başarılı bir araştırmacı olduğunu da gözler önüne serdi.
Mersin bölgesinde geçmişten günümüze gelen çeşmeleri araştıran Prof. Dr. Zekiye Ayşe Everest, bu çeşmelerin günümüzde de değerlerini koruduğunu söyledi.
ÖNEMLİ SU KEMERLERİ VAR
Mersin’de başlangıç noktası nehirler olan su kemerleri kalıntıları hakkında bilgi veren Everest, “Mersin’de Lamas Nehri kaynaşlı Ayaş su kemerleri, üzeri kapalı su yolları, Deliçay kaynaklı Karaduvar su kemerleri, Mezitli deresi, Viranşehir (Soli) su kemerleri, Uzuncaburç (Olba Ura) su kemeri ve çeşmeleri, Göksu Nehri kaynaklı Silifke su kemerleri, Anamur’da (Dragon Nehri), Rüzgarlı Burun (Anemurium) su kemerleri, Aydıncık’ta (Kelenderis) ormaniçi kaynaklı su kemerleri, Bozyazı Sini Nehri kaynaklı Nagidos adası ve Softa Kalesi su yolu kalıntıları, Berdan Nehri kaynaklı Tarsus su kemerleri, Mut Dağpazarı (Kestel) ve Alahan’daki su kemeri bulunmaktadır.” dedi.
Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nde gerçekleştirilen toplantıya akademisyenler ve öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Prof. Dr. Everest, sunumunun ardından toplantıya katılanların sorularını cevaplandırdı.
Kısacıkzade Konağı’nda gerçekleştirilen toplantının ardından Çukurova Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkoloji Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik, başarılı sunumundan dolayı Prof. Dr. Zekiye Ayşe Everest’e plaket verdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: