MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – İhtimal üzeri Atatürk motifli fincanından kahve içerken düşünmüştür böyle bir kitabı… Sonra da yazmaya karar vermiştir.
Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekiye Çağımlar’ın, ‘Gelenekten Günümüze Yaşayan Çamlıyayla İğne Oyaları’ adlı kitabı yayımlandı. Kardeşim Utku Sağılır, editörlüğünü yaptığı bu kitabı bana getirdiği gün çok duygulandım. Kitap Türk kadınının el emeğini gözler önüne sererken, çağının tanıklığını da yapıyordu. Toplumun sosyal dokusu ve halk kültürü konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiren Zekiye Çağımlar’ın yeni kitabı hayranları için bir başucu eseri özelliği taşıyor.
Kitabın yazarı Zekiye Çağımlar kendine has üslubunu satırlarında konuştururken, bin bir renkli iğne oyalarının fotoğraflarını da kardeşi Servet Çağımlar’ın çektiğini vurguluyor. Ve kitabın girişinde ‘Yaşamda tanıdığım en yetenekli kadın annem Elif Çağımlar’a diyerek, ne kadar vefalı bir evlat olduğunu gözler önüne seriyor.
Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekiye Çağımlar, kitap hakkındaki düşüncelerini şöyle paylaşıyor: “Gelenek, sen ne güzelsin... Bin yıl öteden gelir günümüz kimliğine şekil verirsin. İğne oyası da bu geleneksel el sanatları içinde bir başka güzeldir. İğneyle doğa oya yapılır, oyadan duygular etrafa mesaj olarak verilir. Şimdi kullandığımız emojiler gibi gelinin yazma oyasına bak mutlu mu mutsuz mu kaynana ile arası nasılı anla… Gelinin başındaki oya halen var da bir de iğne oyası varlık alanını genişletip gelinin boynunda kolye, kulağında küpe ya da süs olarak çok değişik yerlerde kullanılır olmuş... Gelenek korunursa kimlik korunur, geleneksel sanatlar korunursa bin yılın estetiği günümüz beğenisine yol gösterir. Çünkü gelenek sanal alem subliminal gücü ile olmaz, kadim zamanlardan gelip, milyonlarca insanın yaşam süzgecinden geçer. Çok büyük keyif ile çalıştığım, her gördüğüm oyada Türk kadınının yaratıcılığı, ince zevki, el becerisine hayran kaldığım iğne oyalarının, Çamlıyayla iğne oyalarını merkez alarak geçmiş ve günümüz örnekleri ile hazırladığım kitap çıktı. Mutlu muyum? Çoook.” Keyifle okumalar dileğiyle
‘Gelenek korunursa kimlikler de korunur’
Kardeşim Utku Sağılır’ın editörlüğünü yaptığı ‘Gelenekten Günümüze Yaşayan Çamlıyayla İğne Oyaları’ adlı muhteşem eser, Türk kadınının el emeğini gözler önüne seriyor
Yayınlanma :
17.12.2018 08:30
Güncelleme :
17.12.2018 08:30