MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Adana’nın canlı edebiyat tarihi Mehmet Demirel Babacanoğlu, ‘Atatürk Şair Şiir’ ve ‘Çöp Kutusu’ adlı iki yeni eseriyle okurlarının karşısına çıktı. Babacanoğlu, kitaplarında arı Türkçe’yi kullanmasıyla dikkat çekiyor.
Yazarlık heyecanı hiç tükenmeyen Babacanoğlu, yıllardır yaptığı öğretmenliği bu kez kitap sayfalarına taşıyor. Kitaplarında adeta bir öğretmen edasıyla birbirinden güzel öyküler anlatıyor.
O BİR KAHRAMANDIR
Atatürk Şair ve Şiir kitabında ‘Gençliğe Hitabe’yi şiirsel diliyle yazan Babacanoğlu, kitabın arkasında okurlarına, “Atatürk çok yönlü bir insandır. ‘En gerçek yol gösterici bilimdir’ demiştir. ‘Egemenlik bağsız koşulsuz ulusundur’ ilkesiyle cumhuriyeti kurmuştur. Egemenlik padişahtan alınıp asıl sahibi olan ulusa verilmiştir. Devrimler bu anlayışla yapılmış, yerleştirilmiştir. 31 Mart olayında, Çanakkale Savaşı’nda, Suriye’de, Trablusgarp’ta, Kurtuluş Savaşı’nda… Cumhuriyetin kuruluşunda, devrimlerin gerçekleştirilmesinde, sanatın bilimin yolunu açmasında.. o bir kahramandır. Çünkü onu biz doğurduk, biz yarattık. O bizim bir bileşkemizdir. Bin yıllık sıkıntımızı onunla giderdik. Onunla yaşamak, sevinmek, öğünmek.. hakkımızdır. Biz onunla varız, onunla yeneriz düşmanlarımızı.” diye sesleniyor
ÖYKÜ YAŞAM BİÇİMİ
Öykünün bir yaşam biçimi olduğunu belirten Babacanoğlu, Çöp Kutusu kitabının önsözünde ise, “24 öykü var kitapta. Her biri yaşamdan kesitler içermektedir. Öykülerimin dayanağı halk öyküleridir. Ayşe teyzemden çok halk öyküleri dinledim. Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Sait Faik, Oktay Akbal, Aziz Nesin öykü ustalarımdır. Yaşadığımız düzenin sosyolojik yapısını öyküleştirmeye çalışıyorum. Arı Türkçeye oldukça özen gösteriyorum. Öykülerimde gülmece, güldürmece, alaysama var. Öğrencilik yıllarından beri yazdığım öyküler bunlar” diyor
Birbirinden güzel öykülerin yer aldığı Çöp Kutusu kitabının arkasında ise “Elimle aralıyorum zamanı, gözümle deliyorum. İğne deliği gibi açabiliyorum ancak. Oradan bakıyorum gözümü uydurup. Geride olup biteni görmeye çalışıyorum. Kaç zaman geridedir, bir matematikçi değilim ki, hesaplayabileyim?. Belki on yüzyıl, belki bin yüzyıl, belki milyon yüzyıl… Hayır, bu denli uzun yıllar gerisini göremem. Değil böyle; bir saniye gerisini bile göremem!. Us sınırlarımı zorluyorum. İşte çöp kutusu duruyor önümde. Bir dev makine gibi. Her şey var içinde. Nasıl sıkıştırılmış bunca fil, bunca deve, bunca apis, dinozor, balina, köpek, kedi, karınca, kuş, arı, böcek, maymun, insan… bir masal bir kutu. Bir varmış, bir yokmuş, bir çöp kutusu varmış diyesi geliyor insanın.” sözleri yer alıyor.
GENÇ YAZARLARA ÖRNEK
Bugüne kadar, Parakan (şiir-1990), İnsan hayranıyım (Aşık Haydar Aslan'ın yaşamı şiirleri-1992), Karanfil kırmızıların soldu mu? (şiir-1992), Gül sevgisi (şiir-1994), Keman sesleri (çocuk öyküleri-1997), Silahlanma (şiir-1998), Bülbülün sonu (çocuk öyküleri-2000), Yedinci göğün yıldızı (çocuk şiirleri-2006), Tepedeki ev (çocuk öyküleri-2007), Çukurova Kurtuluş Destanı (destan şiir-2006), Yüzsüzler yüzünü alsın ve Teyzemin köseleri (masal) kitaplarıyla edebiyata önemli katkılar sağlayan Babacanoğlu, bu çalışkan yönüyle genç yazarlara da örnek oluyor.
Yazar Mehmet Demirel Babacanoğlu’nun Altın Yeleli Paşa (Roman), İğnenin Deliğinde Aşk (Roman), Aşık Haydar Aslan (Yaşamı, sanatı, şiirleri), İncirgediği Köyü (Araştırma-İnceleme), Adana Kültür Sanat Dergileri (Araştırma İnceleme) kitapları da baskı aşamasında bekliyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: