ÖZEL HABER
ADANA(GÜNAYDIN)-'Paralel Yapı' soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı çıktığı iddia edilen Adana eski Emniyet Müdür Yardımcısı Halil Dağ'ı, 4 emniyet müdürü, bir zabıt katipi kadın ve zabıt katibinin babasıyla birlikte kaçırdıkları gerekçesiyle yakalanıp ev hapsi verilen Adana eski Emniyet Müdürü Mehmet Avcı'nın savunmaları şaşırttı. Emniyet Müdürü Avcı, Halil Dağ'ı Kilis'e kadar otomobille götürdüklerini itiraf edip, "Kilis otogarına geldiğimizde Halil araçtan inip Diyarbakır'a gitti" diyerek suçlamaları kabul etmediği öğrenildi.
Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, iddiaya göre, Diyarbakır'da geçen Mart ayında Paralel Yapı'ya yönelik operasyonda aranan ve hakkında açılan soruşturma nedeniyle açığa alınan eski Adana Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadeleden Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Halil Dağ'ın yurtdışına kaçırılmak istendiğini tespit etti. 'Paralel terör örgütüne yardım ve yataklıktan' hakkında yakalama kararı çıkartılan Dağ'ın yakalaması bulunduğunu, adliyede katip olarak çalışan Zeynep Y., UYAP'a girerek öğrenip yine iddiaya göre cemaatin Adana'da imamlığını yapan babası Erdal Y.'ye söylediği, bu şahsın da yakalaması bulunduğunu Dağ'a bildirdiği öğrenildi.
Daha sonra Dağ'ın yakalanıp tutuklanmamak için kaçma planı yaptığı, kaçarken de Dağ'a şimdi emekli olan eski Adana Emniyet Müdürü Mehmet Avcı'nın ve bazı emniyet müdürleri ile birlikte toplam 7 kişinin yardımcı olduğu saptandı.
Bu bilgiler üzerine kısa süre önce Adana ve Bitlis'de yapılan eş zamanlı operasyonlarda Emniyet Müdürü Avcı, Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü'de görevli Emniyet Müdürü E.Y., esnaf E.Y., Adana Adliyesi'nde zabıt katibi olan kızı Z.Y., emekli Emniyet müdürü M.A., emekli Emniyet müdürü İ.B., Bitlis Personel Şube Müdürlüğü'nde görevli Emniyet müdürü Y.Z.T. ve eski Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürü A.M.D. gözaltına alındı.
Emniyet Müdürü Avcı ve diğer emniyet müdürleri ile esnaf E.Y., ev hapsi ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Zabıt katibi Z.Y. de yurt dışı yasağı ile bırakıldı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı da operasyonla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Avcı ve diğer müdürlerin 'Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme, suç işlemek amacıyla örgüt kurma' ile 'suçluyu kayırmak'la suçlandıklarını belirtti.
Adana'da şok etkisi yaratan bu operasyonun bir numuralı şüphelisi konumundaki Adana eski Emniyet Müdürü Mehmet Avcı, yaptığı savunmalarıyla şaşkınlık yarattı. Zabıt katibi Z.Y. ile babası E.Y.'nin hemşehrisi olduğunu belirten Avcı, özürlü olduğunu iddia ettiği E.Y.'nin zaman zaman kendisinden yardım istediğini söyledi. Adliyeye götürülürken gazetecilerin, "Neden gözaltındasınız?" sorusuna, "Bilmiyor musunuz? Halil Dağ'ı dağa kaçırmışım" diye cevap veren Avcı'nın, Dağ'ı kaçırma suçlamasını kabul etmeyerek kendisini şöyle savunduğu öğrenildi:
"E.Y. telefon açıp bir işi olduğunu Kilis'e gideceğini benim de gelmemi istedi. Daha önce engelli olması nedeniyle kendisine işlerinde yardımcı olmuştum. Sabah gelip otomobili ile beni aldı. Daha sonra Erhan ve Halil de otomobile bindi. Yolda giderken otomobili ben de kullandım. Kilis'e geldiğimizde 'Halil beni otogar yakınlarında indirin. Diyarbakır'a gideceğim' dedi. Otogar yakınlarında indi. Daha sonra Diyarbakır'a gittiğini ve serbest kaldığını öğrendim. Telefon açıp geçmiş olsun dedim. Suçlamaları kabul etmiyorum."
Eski Adana Emniyet Müdürü Avcı ve diğer 6 kişi hakkındaki soruşturma sürdürülüyor.
KONUTTA İNFAZ NASIL YAPILIR?
Kamuoyunda ev hapsi olarak bilinen konutta infaz Türk Hukuku için uygulaması az ve oldukça yeni bir kavramdır. Konutta infaz cezası çektirilirken Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanuna göre elektronik kelepçe ile izleme yapılabilecektir. Bu sayede kişinin konutu terk edip terk etmediği yani denetimli serbestlik kuralını uyup uymadığı kontrol edilebilir hale gelecektir.
Konutta infaz ile ilgili bir karar verildiği takdirde cezasını konutunda çeken kişi haklı ve geçerli bir mazereti olmaksızın konutu terk edemez. Eğer kişinin haklı ve geçerli bir mazereti varsa bu durumda öncelikle konunun aciliyetine bakılır. Eğer konu acil bir durumsa bildirim yeterlidir. Fakat acil bir durum değilse denetimli serbestlik müdürlüğünden izin alınması gerekir. Kişi izin almadığı takdirde konutu terk etmesinden dolayı denetimli serbestlik şartlarına uymamış sayılacak ve cezasının tamamını cezaevinde geçirmek zorunda kalacaktır.
Yorumlar
Kalan Karakter: