Ülkenin en erken karpuz hasadının yapıldığı Çukurova’da, kokusu, lezzeti ve rengiyle ünlü Adana karpuzunun imajını bozan ham karpuz hasadına karşı bir takım önlemler alındı. Karpuz ekiminin yoğun olarak yapıldığı Adana’nın Yüreğir, Seyhan, Ceyhan, Yumurtalık ve Karataş ilçelerinde, gıda tarım ve hayvancılık müdürlükleri bünyesinde “ham karpuz timleri” oluşturuldu. Timler, karpuz ekim alanlarını tarayarak, erken hasadın önüne geçmek için çalışmalara başladı.Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Çukurova’da, yılın ilk erkenci karpuz hasadının başladığını anımsatarak, ünlü Adana karpuzunun imajına zarar veren etkenlerin önlenmesi için bir takım tedbirler alındığını ifade etti. Ham olarak hasat edilen karpuzun hem vatandaşa hem de çiftçinin kendisine zarar verdiğini dile getiren Doğan, “Amacımız, vatandaşların kaliteli karpuz yemesini sağlamak, bu konudaki mağduriyeti önlemek. Bunun yanında, dünyaca ünlü Adana karpuzunun imajının bozulmasının önüne geçmek. Vatandaş, hasat mevsiminin başında aldığı karpuz ham çıkınca, bir daha temkinli yaklaşıyor, karpuz almıyor. Böyle olunca tüketim azalıyor, karpuzun fiyatı düşüyor, çiftçi zarar ediyor. Tüketim düşünce bir sonraki sezon karpuz ekim alanları da azalıyor. Bu yüzden çiftçilerimizi, erken hasat konusunda tekrar uyarıyoruz” dedi. Doğan, oluşturulan ekiplerin, sürekli ekim alanlarını gezeceğini, olgunlaşmadan hasat edilen karpuzların da, Valilik kararınca imha edileceğini söyledi. “Çitçilerimizin büyük emek ve masrafla yetiştirdiği karpuzu tam hasat olgunluğuna erişmeden tüketiciye sunması, tüketicinin karpuza olan isteğini ertelemektedir. Bu olay, kapuz fiyatlarının hızla düşmesine ve rekoltenin azalmasına sebep olmaktadır. Bu tür olumsuzluklardan dolayı üreticilerimizin zarar görmemesi, tüketicinin pazardan kaliteli karpuz temin etmesi için karpuzun en uygun hasat olgunluğunda toplanıp pazara sevk edilmesi gerekmektedir. Bu sebeple; Adana Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü ve Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce oluşturulan ekipler, karpuz ekili arazileri her gün kontrol edecek, olgunlaşmadan hasat edilen karpuzlar, Valilik makamının 11.04.2016 tarihli olurları gereğince imha edilecektir.”
YURTTAN
03 Mayıs 2016 - 18:58
Ham karpuz timi
Ham hasadın önüne geçmek amacıyla oluşturulan ekipler, hasat süresince karpuz ekili alanları denetleyecek
YURTTAN
03 Mayıs 2016 - 18:58