Hangi hastalıklara sahip çocuklar Covid-19’u ağır geçiriyor?
Yayınlanma :
08.05.2021 09:33
Güncelleme :
08.05.2021 09:33


Covid-19 mutasyonları çocuklar için ne kadar tehlikeli?
Pandemi ilk başladığında bu virüs çocukları neredeyse hiç hasta etmiyordu. Ancak özellikle Eylül’de başlayan ve Ocak’a kadar devam eden ikinci dalgada mutasyonların çeşitliliğinin artması ve ülkemizde de görülmesiyle, çocuklarda bu hastalığın ağır geçtiğine dair veriler aldık. Yani mutasyonların daha hızlı yayıldıklarını ve ne yazık ki çocuk ve gençlerde de etkili olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla evet, çocukları da kapsayan tehlikeli bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle de kronik rahatsızlıkları bulunan çocukların.
Kronik hastalıklardan bahsettiniz, hangileridir onlar?
Kronik hastalıkların Covid-19 etkisini arttırma nedenleri farklılık gösterse de ortak olarak bağışıklığın zayıflaması diyebiliriz. Örneğin diyabet, adrenal yetmezlik, kronik akciğer hastalıkları, kanserler, immün yetmezlikler, kronik böbrek yetersizliği ve nörolojik bozukluklar gibi ek hastalıklara sahip çocuklarda Covid-19 süreci ağır seyredebilir. Örneğin diyabetin bağışıklığı bozarak, hipertansiyon, obezite ve kalp hastalıkları gibi diyabete bağlı komplikasyonları tetiklediğini, çocukların Covid-19 pozitif olması halinde ise buna bağlı ciddi hastalık ve ölüm tehlikesi altında olduğu bilinmektedir. Ayrıca burada özellikle bahsetmek istediğim başka bir husus daha var ki, bu hastalıklara sahip çocukların, pandemi koşulları sebebiyle tam tedaviye erişememeleri ya da virüsten korkulması sebebiyle tedavilerinin ertelenmesidir. Kronik hastalığı bulunan çocukların Covid-19 sebebiyle hastalıklarının yönetiminin aksaması tehlikeli olabilmektedir.
Peki kronik hastalıklara sahip çocukları Covid-19’a karşı nasıl koruyacağız?
Çocuklarımızı korumak için pandemi sürecinde ilk günden bugüne söylenen gerekli önlemler alınmalı ve çocuklar dikkatle takip edilmelidir. Özellikle karantina dönemlerinde uygun hayat tarzı değişiklikleri konusunda çocuklar bilinçlendirilmelidir. Dengeli beslenme, egzersiz çocukların hayatına muhakkak dahil edilmelidir. Kronik rahatsızlıkları aile tarafında takip edilmeli, mümkünse görüntülü ya da değil hekim görüşmeleri yapılmalı, ağırlaşma halinde ise çocuklar mutlaka uygun tedaviyi alabilecek bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: