Hava kirliliği raporunu açıkladı: Adana en kirli üçüncü il
Türkiye’de 60 milyon kişi yılın yaklaşık üçte ikisinde ulusal sınır değerlerinin üstünde kirli hava soluyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana Türkiye’nin en kirli illeri arasında olduğu belirlendi.
Yayınlanma :
12.03.2019 16:46
Güncelleme :
12.03.2019 16:29


Hava kirliliği olan illerin başında İstanbul, Ankara, Adana, Amasya, Balıkesir, Çorum, Edirne, Erzincan, Erzurum, Eskişehir Odunpazarı, Iğdır, İzmir Şirinyer, Karabük, Tekirdağ, Bursa, Kayseri, Kocaeli ve Samsun'dur. Bu iller belirlenirken, verilerin güvenilir olduğu bölgeler arasında Ulusal Sınır Değerin aşıldığı gün sayısına bakılmıştır. İstasyonların yüzde 57'sinde güvenli veri alımının olmadığı belirlenmiştir.
TÜRKİYE ATMOSFERİ PARTİKÜL MADDELER AÇSINDAN AVRUPA'YA GÖRE DAHA KİRLİ
— Analiz edilen uydu gözlemlerine göre; Türkiye atmosferi partikül maddeler açısından Avrupa'ya göre daha kirlidir. Bu kirlilik 2018 yılında, Avrupa'ya göre yüzde 33.4 oranında daha fazladır. Avrupa atmosferindeki partikül maddeler yıllar bazında düzenli olarak azalmaktadır. Türkiye atmosferindeki partikül maddeler yıllar bazında düzenli olarak artmaktadır. Avrupa atmosferindeki partikül maddeler son 15 yılda yüzde 14.2 oranında azalmıştır. Türkiye atmosferindeki partikül maddeler son 15 yılda yüzde 8.4 oranında artmıştır. Türkiye atmosferindeki partikül maddeler 2003 yılında Avrupa'ya göre yüzde 5.6 oranında daha fazlayken, 2018 yılında yüzde 33.4 oranında daha fazla ölçülmüştür.
HAVASI DAHA AZ KİRLİ OLAN İLLER
- Artvin, Ardahan, Tunceli, Giresun Gemilerçekeği ve Rize Ardeşen'in havası diğer bölgelere göre daha az kirli.
TERMİK SANTRALLERİN OLDUĞU BÖLGELERDE KİRLİLİK DEVAM EDİYOR
— Termik santrallerin olduğu bölgelerde hava kirliliğinin devam ettiği veriler üzerinden değerlendirilebilmektedir. Muğla Yatağan'da termik santral bulunmasına ve bu alandaki hava kirliliğine dair birçok eleştiri yapılmasına rağmen 2018 yılında hiç hava kalitesi ölçümü yapılmamış olması dikkat çekicidir. Yeni termik santraller yerine enerji verimliliği ve yenilenebilir temiz enerji üretim biçimlerine odaklanılmalıdır.
YÜRÜYÜŞ YOLLARINA VE KENTSEL DÖNÜŞÜME DİKKAT
Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, Türkiye'nin tamamında toz probleminin olduğunu ve halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Bozoğlu, özellikle sabah ve akşam saatlerinde vatandaşların daha fazla hava kirliliği problemiyle karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, hava kirliliğinin yoğun olduğu zamanlarda dışarıda spor yapılmamasını istedi. Belediyelerin yol kenarlarına yaptıkları yürüyüş yollarını da kapatması gerektiğini belirten Bozoğlu, buralara mutlaka ağaçlandırma yapması gerektiğini, otoyollardan uzak bölgelerde yürüyüş pistleri ve spor alanları yapılması gerektiğini anlattı. Bozoğlu, kentsel dönüşümün hava kirliliği de dikkate alınarak yapılması gerektiğini de belirterek, yıkım ve inşaat sırasındaki tozlanma için önlem alınması gerektiğini vurguladı.
BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARINA ÇAĞRI
Türkiye'nin yerel seçim sürecinde olduğunu hatırlatan Bozoğlu, bütün belediye başkan adaylarının, hava kirliliği probleminin çözmeye yönelik projelerini kamouyu ile paylaşmalarını beklediklerini de söyledi. Bozoğlu, bir soru üzerine, 2015 yılından bu yana bu raporları hazırladıklarını ifade ederek, hava kirliliği konusunda bir farkındalık oluşturduklarını ancak belediye yönetimleri tarafından pek de dikkate alınmadığını belirtti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: