MUSTAFA ÖZKE ADANA (GÜNAYDIN) – Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, kamuya ait şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve şeker pancarı hastalıkları nedeniyle hem ekim alanının hem de üretimin çok düştüğünü belirterek, “Şeker pancarının ekim alanı da üretimi de tepetaklak oldu. Şekerin tadı kaçtı. Üreticiyi zor günler bekliyor.” dedi ‘ÜRETİCİ ÜRETİMDEN KOPARILDI’ 2017 yılında şeker pancarı ekim alanının 3 milyon 392 bin 171 dekar, üretimin de yaklaşık 21 milyon ton olduğunu anımsatan İncefikir, “Bu yıl odamızın yaptığı çalışmalar neticesinde ekim alanının 2 milyon 850 bin ile 2 milyon 900 bin dekar aralığında, üretimimizin de 17 – 17.5 milyon ton bandında olacağını tespit ettik. Yani şeker pancarı üreticisinin büyük bir kısmı üretimden koparılmıştır. Bu durum Türkiye açısından hiç de sevindirici bir haber değildir.” diye konuştu ‘HEDEFLERİ TUTTU’ Cahit İncefikir, “Bu durum, Nişasta Bazlı Şeker Kotalarının daha da artması demektir. Bilindiği gibi son 16 yıllık dönemde Bakanlar Kurulu Nişasta Bazlı Şeker kotasını %25-50 oranında artırmıştır. Avrupa Birliği’nin şeker politikasının ülkemiz şeker sanayini yok etme olanağını yavaş yavaş gerçekleştirdiğini görmekteyiz.” şeklinde konuştuŞeker pancarı üretiminin ekonomik, sosyal ve kültürel bir öneme sahip olduğunu dile getiren Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, şu açıklamalarda bulundu: “Dünyanın en büyük şeker üreticisi Brezilya olup, dünya üretimindeki payı yüzde 22`nin üzerindedir. Bu ülkeyi yüzde 16’lık payla Hindistan ve yüzde 8’lik payla Çin takip etmektedir. Türkiye yüzde 1,3’lük payla 15. sırada yer almaktadır. Sonuç olarak, nişasta bazlı şeker üreten firmaların ülkemiz üzerindeki hedefleri tutmuştur, diyebiliriz.”
ADANA
03 Temmuz 2018 - 08:44
İncefikir: Şekerin tadı kaçtı
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, “Şeker pancarının ekim alanı da üretimi de tepetaklak oldu. Üreticiyi zor günler bekliyor.” dedi
ADANA
03 Temmuz 2018 - 08:44