İncefikir: Ziraat Bankası kanuna rağmen üreticiye sırtını döndü
Yayınlanma :
04.04.2019 16:51
Güncelleme :
04.04.2019 16:51


Ziraat Bankası'nın tarımı ve çiftçiyi desteklemek amacıyla kurulmuş iktisadî devlet kuruluşu olduğunu belirten Cahit İncefikir, üreticinin ihtiyacı olduğu şu günlerde bu bankadan destek alamadığını söyledi. İncefikir, "Ziraat Bankası, çiftçilerin tarım kredi kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının yapılandırılmasını da içeren, 'Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7166 Sayılı Kanun' 22 Şubat 2019 tarih ve 30694 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesine rağmen zora düşmüş üreticinin kredisini yapılandırmamakta direniyor. Başta doğal afetlerden zarar görmüş üreticiler olmak üzere zora düşmüş üreticinin kredi borçları anlam veremediğimiz bir keyfi durumla yapılandırılmamaktadır.
İlgili yasa çok nettir. Ziraat Bankası yetkilileri bir an önce bu keyfiliğe son verip üreticinin yasal hakkı olan yapılandırma işlemine başlaması gerektiğini hatırlatıyoruz" diye konuştu.
Ziraat Bankası'nın en önemli görevlerinden birinin kooperatifçilik olduğunu söyleyen İncefikir şöyle devam etti: "Ziraat Bankası, 1863'te özel bir kanunla, Mithat Paşa tarafından, 'Memleket Sandıkları' adıyla kuruldu. 1888'de adı 'Menafi Sandıkları' adıyla değiştirildi. Ziraat Bankası'nın en önemli görevlerinden biri de kooperatifçiliktir. Türkiye'nin il ve ilçelerinin tümünde şubeleri vardır.
Bugün gelinen noktada bin bir güçlükle üretim yapmaya çalışan üreticiyi desteklemesi gereken Ziraat Bankası bu amacına hizmet etmekten uzaklaşıp batık durumdaki spor kulüplerinin borçlarını üstlenerek, bu borçlarını yapılandırma imkanı sunmakta. Ancak asıl koruması gereken üreticiye sırtını dönmektedir. Bu yanlıştan en kısa sürede dönülmesi gerekir.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: