'İnsan sevdikçe anlar ve anladıkça daha çok sever'
Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Ahmet Necmi Yaşar, torunu için kaleme aldığı 'Dede Bana Atatürk'ü Anlat' adlı kitabı ÇÜTAM müdavimleriyle paylaşırken duygusal anlar yaşattı
Yayınlanma :
10.03.2019 16:29
Güncelleme :
11.03.2019 09:37


MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – “Yıl 1956… O zamanlar evimizde eski bir radyo vardı. Bir gün radyonun başında oturan babamı ağlarken gördüm. ‘Neden ağlıyorsun?’ diye kendine soramıyordum. Çünkü babamı ilk kez bu kadar hüzünlü görmüştüm. Mutfağa gidip anneme sordum.
‘Atatürk’ün ölümüne ağlıyor oğlum’ dedi.
‘İyi de Atatürk öleli çok olmadı mı anne?’ diye sordum.
‘Oğlum, baban her 10 Kasım’da Atatürk için ağlar ve onun için yas tutar. İnsan sevdikçe anlar ve anladıkça daha çok sever’ diye cevap verdi.”
Okuduğunuz bu satırları Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Ahmet Necmi Yaşar, ÇÜTAM Kültür Evinde anlattı.
Anlatırken ağladı, ağladıkça ağlattı.
Prof. Dr. Ahmet Necmi Yaşar, torunu için kaleme aldığı 'Dede Bana Atatürk'ü Anlat' adlı kitabı ÇÜTAM müdavimleriyle paylaşırken duygusal anlar yaşattı.
Prof. Dr. Ahmet Necmi Yaşar’ın ÇÜTAM’daki konferansına CHP Seyhan Belediye Başkan adayı Akif Kemal Akay da katıldı
CEKETİNDEKİ ATATÜRK
ROZETİNİ YAŞAR’A TAKTI
Prof. Dr. Ahmet Necmi Yaşar’ın, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’ndeki bu duygusal anlatımı işadamı Teyfik Kısacık’ı da derinden etkiledi.
Akdeniz Türk–Alman İşadamları Derneği Onursal Başkanı ve Almanya eski fahri konsolosu
Teyfik Kısacık, yerinden kalkarak Prof. Dr. Ahmet Necmi Yaşar’ın yanına gitti ve yakasındaki Atatürk rozetini ona taktı.
Kısacık, Prof. Dr. Ahmet Necmi Yaşar’ın Çukurova’nın bereketli topraklarının önemli bir bilim insanı olduğunu belirterek, kendisine Atatürk rozeti takmaktan büyük onur duyduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Ahmet Necmi Yaşar’ın sadece ÇÜTAM’da değil Adana ve Türkiye’nin dört bir köşesinde Atatürk’ü anlatması gerektiğini dile getiren Teyfik Kısacık, “Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü anlayamayanların daha iyi anlaması için Necmi Yaşar gibi Atatürk’ü yüreğinden anlatan bilim insanlarına ihtiyacımız var.” dedi
İşadamı Teyfik Kısacık, Atatürk rozetini takarken Prof. Dr. Ahmet Necmi Yaşar göz yaşlarına hâkim olamadı.
SELANİK KOŞUSUNU
KAZANDIRAN MUSTAFA
Konuşmasına “Her çocuğun belleğinde Mustafa’nın dayısının tarlasında karga kovalayışı vardır” diye başlayan Prof. Dr. Ahmet Necmi Yaşar, torunu ile arasında geçen diyalogu anlattı ve ‘Dede Bana Atatürk’ü Anlat kitabının nasıl doğduğunu dile getirdi. Yaşar, Selanik koşusunu kazanan Mustafa’yı da anlatırken dinleyenleri çok duygulandırdı.
Bugüne kadar binlerce öğretmen, doktor, doçent ve profesör yetiştiren ve hocaların hocası unvanını taşıyan Prof. Dr. Ahmet Necmi Yaşar’ın konuşurken kullandığı duru Türkçe ve anlatımı dinleyenleri hayran bıraktı.
Türkiye’de kitap okuma kültürünün az olmasından yakınan Yaşar, “Şimdi size sorsam bir ayda kaç kitap okuyorsunuz diye mahcup olursunuz. Belki bana sorsanız ben de mahcup olurum. Çünkü bir Avrupalı kadar kitap okumuyoruz. Oysa çocuklarımızı, torunlarımızı kitap okuyarak büyütmeliyiz. ‘Dede Bana Atatürk’ü Anlat’ kitabımı ben işte o çocuklar için yazdım. Anneler, babalar, dedeler, nineler torunlarına okusunlar ve Atatürk’ü daha iyi anlatsınlar diye yazdım.” şeklinde konuştu
GERÇEK DOST AYRIDIR
Arkadaşlık ve dostluk kavramının ayrı şeyler olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ahmet Necmi Yaşar, “Dostum Dinle Beni” adlı kitabını da bunun için yazdığını ifade etti.
Toplantıya katılan Niğde Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşdurmaz’ın kendisinin değerli bir dostu olduğunu söyleyen Yaşar, ÇÜTAM Kültürevi Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik’in de dostluk anlamında ayrı bir yeri olduğunu vurguladı.
Yaşar, “Ben Türkiye’nin pek çok kentinde hocalık yaptım. Bu hocalığım sırasında da Prof. Dr. Ramazan Taşdurmaz ile tanıştım. Yıllarca süren arkadaşlığımız güçlü bir dostluğa dönüştü. Şimdi bu salonda benim gerçek dostlarım var. Ve beni yalnız bırakmadıkları için hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” dedi
Prof. Dr. Ahmet Necmi Yaşar, anlattıkça Atatürk’ü yaşatırken ÇÜTAM müdavimlerine de önemli öğütler verdi. Çocuklara Atatürk'ü ve dönemini nasıl anlatmamız gerektiğini irdeledi.
ÇÜTAM KİTAPLIĞI GELİŞİYOR
Prof. Dr. Ahmet Necmi Yaşar’ı Kısacıkzade Konağı’nda ağırlayan Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik, konuklarına yine muhteşem bir ev sahipliği yaptı.
ÇÜTAM kitaplığının her geçen gün geliştiğini ve yeni kitaplarla daha da zenginleştiğini anlatan Prof. Dr. Deniz Abik, yeni kitap katkısında bulunanlara teşekkür belgelerini verdi. Abik, hafta içi Çarşamba günleri vatandaşların kültür evinin kütüphanesinden yararlanabileceklerini söyledi.
Prof. Dr. Deniz Abik, kültürevinin ses düzeni konusunda Adana Ticaret Odası’nın katkılarının büyük olduğunu belirterek, katkılarından dolayı Gürcan Gül’e ve kültürevinin yönetimine teşekkür etti.
Programın sonunda Niğde Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşdurmaz, kadim dostu Prof. Dr. Ahmet Necmi Yaşar’a plâket vererek, bundan sonraki yaşamında sağlıklı günler temennisinde buluştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: