MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, ana maddesi buğday olan ekmeğin son yıllarda yoğun bir şekilde israf edildiğini belirterek, bu israfı önlemek için ekmeğin gramajının da fiyatının da düşürülmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’de günlük üretilen 85 milyon ekmeğin 5 milyonunun israf edildiğini vurgulayan Karademir, “Ülkemizde kişi başına 300 gram ekmek tüketiliyor. İsraf edilen ekmeklerin yüzde 60 civarındaki bir kısmı da, fırınlarda fazladan üretilmiş veya uygun olmayan ekmeklerden kaynaklanıyor.” dedi
BÜFELERDE UZUN KUYRUKLAR OLUŞUYOR
İsrafın genellikle hanelerde ve toplu tüketim yerlerinde ortaya çıktığını anlatan Semih Karademir, “İsraf edildiği belirtilen ekmeklerin çok önemli kısmının da sokak hayvanları ve evcil hayvanların beslenmesinde kullanıldığı bilinmektedir. Ülkemiz genelinde 250 gr ekmek, illere ve semtlere göre değişmekle beraber 1 TL ile 1.25 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulmaktaydı. Kamuoyunda pek haber konusu olmasa da, vatandaşlarımızın 250 gramlık ekmeği 75 kuruşa almak için belediyelerin halk ekmek büfelerinin önünde uzun kuyruklar oluşturduğu göz önüne alındığında, geçim derdinde olan, beslenmekten ziyade karnını doyurmaya çalışan halkımızın, daha uzun kuyruklar oluşturacağı açıktır.” diye konuştu
HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI
Karademir, “Ziraat Mühendisleri Odası olarak, teknik ve bilimsel yaklaşımlarla, israfın önlemesi ve halkımızın temel besin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla şunlar yapılmalıdır: İnsanımızın gelir seviyesi yükseltilerek, tek yönlü karbonhidrat ağırlıklı tahılsal ürünlerle beslenmesi yerine, dengeli ve yeterli gıdaları tüketebilmesi sağlanmalıdır. İsrafın en fazla olduğu fırınlarda gereken önlemler alınmalı, kaçak olarak ekmek üreten işletmelerin faaliyetine son verilmelidir. Gıda konusunda eğitim almış aralarında meslektaşlarımızın da bulunduğu mühendislerin gıda işletmelerinde istihdamı gerçek anlamda sağlanarak, hijyenik ekmek üretimi sağlanmalıdır. Üretilen ekmeklerin yeterli kalitede olması sağlanarak, erken bayatlamasını önleyecek AR-GE çalışmaları yapılmalıdır. Halkımızın ekmek israfını önleme konusunda duyarlılığını artıracak faaliyetler düzenlenmeli, fazladan alınan ekmeklerin saklanma koşulları ve başkaca kullanım alanları hakkında bilgilendirmeler yapılmalıdır. Ekmeğin fiyatı düşürülerek gramajlı da düşürülmelidir. Beyaz undan yapılan ekmek yerine sağlıklı, besleyici özellikleri daha fazla olan tam buğday ve kepekli ekmek tüketimi özendirilmelidir.” şeklinde konuştu
Yorumlar
Kalan Karakter: