HAYDAR ŞENGÜL
ADANA (GÜNAYDIN) – Oğuz Çapar öncülüğünde hazırlanan ‘‘Kapalı Hat’’ projesi ilk kez Çağ Üniversitesi’nde tanıtıldı. Şiddet gören kadınların her hangi bir kimlik beyan etmeden telefon açarak psikolojik destek alabildikleri ‘‘Kapalı Hat’’ projesi Çağ Üniversitesi’nde anlatıldı. Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen Sosyal Sorumluluk Projesi ‘‘Kapalı Hat’’ın tanıtım toplantısına Adana Valisi Mustafa Demirtaş’ın eşi Beyhan Demirtaş da katıldı.
Kapalı Hat proje kurucusu Oğuz Çapar, Dernekler ve Faaliyet Sorumlusu Çiğdem Akça, Akademi ve Gençlik Sorumlusu Psikolog Kübra Sezikli, Akademi ve Eğitim İşleri Sorumlusu Psikolog Hatice Ertuğrul ve Proje ve Tanıtım Sorumlusu Arzu Yüksel katılımcıları bilgilendirerek ana temanın kadınların psikolojik destek almalarını sağlamak olduklarını vurguladı.
‘‘KİMLİK BELİRTMEDEN PSİKOLOJİK DESTEK ALACAKLAR’’
Kapalı Hat proje kurucusu Oğuz Çapar, ‘‘Kapalı Hat’ın ana kuruluş amacı genellikle şiddet gören kadınların genelde eğitimli kadınlarda çok yoğunluklu olup bunların başvuru yapmamaları üzerinden çıkan bir fikir. Eğitim almış, ekonomik özgürlüğünü almış kadınlarda şiddet ağırlığı çok daha fazla ama bu insanlar kendi toplumdaki yerleriyle ilgili belli sıkıntılar yaşadıkları için genellikle böyle yerlere başvurmuyorlar. Konu ile ilgili daha önce yapılan çalışmaları da inceledik. O kadar çok kimlik bilgisi ve o kadar çok detay vermek zorundakiler ki işlem başlasın. Buradaki başarının düşük olmasındaki en büyük etken insanlar belli bir psikolojik yeterliliğe sahip olmadığı için zaten işlemleri yürütemeyip yeniden ya bu insanlara geri dönüyorlar, ya da kendi hayatlarında tamamen eğer bulabilirler ise sığınma evine geçiyorlar. Bu yüzden biz önce psikolojik destek alabilecekleri sonra kimliklerini ortaya çıkartırlarsa onlara asiste hizmeti sunabilecek ‘‘Kapalı Hat’’ projesini hazırladık. Kapalı Hat’ın kapalı denmesinin ana sebebi bu. Proje grubunun yaptığı araştırmalar sonucu geçmişte devlet kurumları, üniversiteler, kadın toplulukları, kadınlarla ilgili kurumlar dahil hiçbir yerde şiddet gösteren erkeklerle ilgili ikincisi şiddet gören kadınların nasıl düzeltilmesi ve yol haritası ile nasıl kendine getirilmesi ilgili herhangi bir bilgiye rastlamadık. Bu yüzden akademi bir grup kurarak literatür yapma çalışmasına girdik.’’ dedi.
Kapalı Hat projesinin amacı şiddeti önlemek ile ilgili insanları bilinçlendirecek seminerler vermek. Kapalı Hat projesi ile başlayan seminerlerin ilkinde ‘‘Şiddet gösteren erkek profilleri’’ ele alınıyor. Seminerler kapsamında daha sonra ise ‘‘Şiddet görmüş kadını nasıl tanırsınız?’’, ‘‘Şiddet gören bir kadına nasıl yardım edebilirsiniz?’’ konuları işlenecek. Kapalı Hat projesi sonuçlandıktan sonra kabul görmesi için Aile ve Sosyal Bakanlığı’na sunulması bekleniyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: