ADANA(GÜNAYDIN)- Ziraat Müdendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, buğday maliyetinin 1,01 TL olduğunu belirterek, taban fiyatın bu seviyenin üzerinde olması gerektiğini söyledi.
Buğdayın gerek dünyada gerek ülkemizde en fazla üretimi yapılan tarım ürünü olduğuna dikkat çeken Karademir, "Adana'da buğday üretimi geriliyor. 2002 yılından 2015 yılına, Türkiye'de buğday üretimi 19,5 milyon tondan 22,6 milyon tona çıkarak yüzde 16 artarken, Adana'da buğday üretimi yaklaşık 1 milyon tondan 731 bin tona gerileyerek yüzde 27 oranında azalmıştır" dedi.
ÜRETİMİNDEKİ ARTIŞ VERİM ARTIŞINDAN KAYNAKLANMAKTA
Buğday ekim alanlarının 2002-2015 yılları arasında yüzde 15 oranında azaldığını söyleyen Karademir, şunları söyledi:
"Adana'nın Türkiye buğday üretimi içindeki payı yüzde 5,2'den yüzde 3,2'ye düşmüştür. Ancak buğday üretimindeki artış verim artışından kaynaklanmaktadır. Buğday ekim alanlarının azalması gıda güvencesi ve egemenliği açısından tehlike ve riskler barındırmaktadır. Ayrıca ülke nüfusunun da sürekli arttığı göz önüne alındığında bu tehlike ve risklerin şiddeti büyümektedir"
32 MİLYON TON BUĞDAY İTHAL ETTİK
2015 yılı buğday rekoltesinin 22,5 milyon ton olduğunu, Adana'daki hasat sonuçları ve diğer bölgeler ile yapılan görüşmeler sonucunda buğday rekoltesinde yüzde 15 düşüş yaşanacağını tahmin ettiklerini söyleyen Karademir, "2002-2014 yılları arasında ne yazık ki tarım ürünlerinde ithalatçı durumuna düşürülen ülkemiz bu yıllar arasında toplam 32 milyon ton buğday ithal ederek yurt dışına 9.3 milyar dolar bir kaynak akıtmıştır" dedi.
TABAN FİYAT 1.2 TL OLMALIDIR
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak 2016 yılı buğday maliyetini 1,01 TL/kg olarak hesapladıklarını belirten Karademir, satış fiyatının karlılık ve sürdürülebilir bir üretim için 1,2 TL/kg bazında gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. Bölgemizde üretilen buğdayın turfanda olması ve diğer bölgelerde yetişen buğdaylara piyasa oluşturması açısından önem arz ettiğini söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: