HAYDAR ŞENGÜL
ADANA (GÜNAYDIN) – Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Murat Yağmur, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın seçim döneminde vaat ettiği ‘Kent Meydanı’ projesinin bir an önce yaşama geçirilmesini beklediklerini söyledi. Kent meydanı çalışmalarına devam edildiğini anlatan Yağmur, balıkçılar pazarı ile kasaplar çarşısının yerinde yapılması planlanan meydanda 26 işyeri bulunacağını kaydetti. Yağmur, “Kent meydanı hem Adana’nın hem de Seyhan’ın vizyonunu değiştirecek. Buradaki esnafımız da çağdaş bir işyeri kazanmış olacak. Halkımız güvenli ve rahat bir şekilde hem de sağlıklı bir ortamda ürünlerini alabilecek” dedi
MALİYETLER ÇOK ARTTI
Halkın artan et fiyatlarına tepki gösterdiğini belirten Yağmur, “Oda olarak biz de fiyatların artmasını istemiyoruz ama girdi maliyetleri çok arttı. Samanın kilosu bile 1,5 lira. Şu anda kasaplarda kuzu kemiksiz etin kilosu 30, kemikli etin kilosu ise 25 lira. Dana etinin kilosu kemikli 30, kemiksiz 35 lira. Ancak bu fiyatlar marketlerde 4–5 lira daha fazla. Biz onlara karışamıyoruz ancak denetim şart" diye konuştu. Yağmur, etin kilo fiyatının kuzuda kemiksizin 25 lira, kemikli de ise 20 lira olması gerektiğini vurguladı.
Oda Başkanı Yağmur, “Danada kemiksiz 30, kemiklinin ise 25 lira olması gerekiyor. Ancak artan maliyetten dolayı kasaplar bu fiyata satamıyor. Biz de kasaplar olarak halkın daha ucuz et yemesini isteriz. Ama bondun sonra et fiyatları ne yükselir ne de düşer. Fiyatlar böyle devam eder” şeklinde konuştu.
HAYVAN BESİCİLERİ SIKINTIDA
Canlı hayvan yetiştiricilerinin büyük sıkıntı içerisinde olduklarını dile getiren Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Murat Yağmur, “En büyük sorun hayvan yeminin pahalı olması. Samanın kilosu 1.5 lira oldu. Bilinçsiz bir şekilde büyükbaş ve küçükbaş da dişi hayvan kesiliyor. Biran önce bu dişi hayvan kesimlerinin önüne denetim yapılarak geçilmesi lazım. Ayrıca devletin etteki yüzde 5 KDV'yi kaldırıp, hayvancılığı ciddi şekilde desteklemesi lazım. Ancak bunlar yapıldığında etin kilosu düşer” dedi
HAZIR KIYMA ALMAYIN
Vatandaşların et ve et ürünleri alırken bazı kurallara dikkat etmesi gerektiğini anlatan Yağmur, “Et ve et ürünleri satışı yapan iş yerlerinde, halkın daha sağlıklı ve hijyenik şartlarda et ürünlerini tüketmelerini sağlamak amacıyla çalışma başlattık. İş yeri açma ve çalışma ruhsatı ile sağlık, hijyen koşulları, mühür konusunda denetimlerde bulunan ekipler, sağlıklı koşullarda satış yapmayan, sattığı etlerde mühür bulunmayan ve tarihi geçmiş ürün bulunduran kişilere gerekli yasal mevzuatlar çerçevesinde cezai müeyyide uyguluyor. Tüketicilerimize özellikle kıymayı hazırdan almamaları yönünde uyarılarda bulunuyoruz. Tüm eti kendi gözleri önünde çektirmelerini özellikle söylüyoruz. Hijyene önem vermeleri yönünde sıkça denetimlerimizi yapıyoruz” ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: