ADANA (GÜNAYDIN) – Her gün artan Adana’nın orman zenginliği görenleri kıskandırıyor. Adana Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Pozantı İşletmesinde, son yıllarda yapılan ormancılık çalışmalarındaki başarı emeği geçen tüm çalışanları gururlandırıyor. Özellikle ağaçlandırma ve gençleştirme konularında verilen doğru kararlar ve yapılan teknik uygulamalar sonucu doğaya kazandırılan sağlıklı ve dirençli ormanlar, kontrol görevi yapan idari amirlerin takdirini topluyor.
Orman Bölge Müdürü İsmet Erol, Bölge Müdür Yardımcısı Hasan Bucaköz, Silvikültür Şube Müdürü İsmail Aktaş ve İşletme Müdürlüğü teknik elemanlarından oluşan bir heyet, İşletme sınırları dâhilinde son yıllarda gerçekleştirilen ormancılık çalışmalarının bugünkü durumunu değerlendirdi. İlk olarak Merkez Şefliğindeki Karaçam gençleştirme bölmesi kontrol edildi. Tohumlama kesimi yapılacak olan bu sahada kapalılığın %50-60 civarına düşürülmesi, kesim artıklarının şeritler halinde toplanması ve tohumun toprağa ulaşması için 10-15 cm toprak işlemesi yapılmasının mutlaka gerekli olduğu ifade edildi. Sık Kızılçam gençliğinin seyreltme işlemlerinin yapıldığı diğer bir bölmede ise hektarda 3-5 bin adet fert bırakılmasına özen gösterilmesi talimatlandı. Seyreltme yapılan sahalarda meşe ve ardıç gibi fertlerin korunması, kesimlerin yüksek yapılmaması, bakım patikalarının açılması ve orman yangınları açısından büyük önem arz eden yol kenarlarındaki kazı ve dolgu şevlerinde bulunan ağaçların temizlenmesi istendi.
Ocak ayında talihsiz bir yangın geçiren yanık sahadaki yapay gençleştirme çalışmaları kontrol edildikten sonra bakım çağına gelen bir başka bölmede yapılan damga kontrol edilerek uygulama dozajının yeterli ve isabetli olduğu değerlendirildi. Bu bölmede de bakım çalışmaları sırasında şevlerde bulunan ağaçların orman yangınlarına önlem amaçlı alınması uyarısı yapıldı.
Hamidiye Şefliği Aşçıbekirli köyünde birkaç yıl önce yapılan ve %90 oranında başarı gösteren ağaçlandırma sahası gezildi ve burada yakalanan başarıyı memnuniyet verici olarak değerlendiren Bölge Müdürü İsmet Erol, emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür etti.
Orman yangınlarıyla mücadelede her zaman büyük özveri ve çaba gösteren İlk Müdahale Ekiplerini de unutmayan Bölge Müdürü ve beraberindekiler, Pozantı Merkez ve Hamidiye İlk Müdahale Ekiplerini de ziyaret ettiler. İşçilerle bir süre sohbet eden Bölge Müdürü Erol, hal hatır sorarak herhangi bir ihtiyaçları olup olmadığını sordu ve özellikle gençlerden oluşan Pozantı ekiplerinin meydana gelen yangınlarda gösterdiği başarıyı dile getirdi. Yeni yapılacak Merkez ve Hamidiye ekip binalarının yerlerini de Orman Yangınlarıyla Mücadele Eski Daire Başkanı Muammer Kol ile birlikte inceleyen Bölge Müdürü İsmet Erol, yeni bina projeleri hakkındaki görüşlerini paylaştı.
Yorumlar
Kalan Karakter: