HAYDAR ŞENGÜL
ADANA (GÜNAYDIN) – Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla vatandaşlar kesilen etleri muhafaza etmek amacıyla derin donduruculara yöneldi. Derin dondurucular, bu bayram da en fazla tercih edilen ürünlerin başında geldi.
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar kestikleri eti bir yıl boyunca muhafaza etmek için derin donduruculara yönelince beyaz eşya sektöründe hareketlilik yaşandı.
Yetkililer, kesilen kurban etlerinin uygun koşullarda saklanması gerektiğini belirterek, saklanmayan etlerin de insan sağlığını tehdit ettiğini vurguluyorlar.
Kurban Bayramı'nda tüketicilere önerilerde bulunan yetkililer, "Kırmızı et ürünlerinin donma noktası -1.5/ +1.7 santigrat derece arasıdır. Saklandıkları ortamın sıcaklığı bu değerlerden daha düşükse, et donar ve mikroorganizma oluşumu durur. Genel bir kural olarak, ortam sıcaklığı ne kadar düşükse etin o kadar uzun bir süre boyunca muhafaza edilebildiğini söylemek mümkündür. Örneğin, -18 derecede yapılan dondurma işleminde, kırmızı etler 8 aya kadar güvenle saklanabilir. Sıcaklık daha düşük olursa, bu süre de uzayacaktır. Derin dondurucular, bu sıcaklığın çok daha altına inebilmektedir. Buzdolaplarının dondurucu/no-frost bölmeleri ise uzun süreli depolama için uygun değildir. Çünkü hem gerekli yalıtımı sağlayamazlar hem de depolama alanları oldukça küçüktür" dedi.
ADANA (GÜNAYDIN) – Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla vatandaşlar kesilen etleri muhafaza etmek amacıyla derin donduruculara yöneldi. Derin dondurucular, bu bayram da en fazla tercih edilen ürünlerin başında geldi.
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar kestikleri eti bir yıl boyunca muhafaza etmek için derin donduruculara yönelince beyaz eşya sektöründe hareketlilik yaşandı.
Yetkililer, kesilen kurban etlerinin uygun koşullarda saklanması gerektiğini belirterek, saklanmayan etlerin de insan sağlığını tehdit ettiğini vurguluyorlar.
Kurban Bayramı'nda tüketicilere önerilerde bulunan yetkililer, "Kırmızı et ürünlerinin donma noktası -1.5/ +1.7 santigrat derece arasıdır. Saklandıkları ortamın sıcaklığı bu değerlerden daha düşükse, et donar ve mikroorganizma oluşumu durur. Genel bir kural olarak, ortam sıcaklığı ne kadar düşükse etin o kadar uzun bir süre boyunca muhafaza edilebildiğini söylemek mümkündür. Örneğin, -18 derecede yapılan dondurma işleminde, kırmızı etler 8 aya kadar güvenle saklanabilir. Sıcaklık daha düşük olursa, bu süre de uzayacaktır. Derin dondurucular, bu sıcaklığın çok daha altına inebilmektedir. Buzdolaplarının dondurucu/no-frost bölmeleri ise uzun süreli depolama için uygun değildir. Çünkü hem gerekli yalıtımı sağlayamazlar hem de depolama alanları oldukça küçüktür" dedi.