Kurban Bayramı öncesi bıçaklarınızı bileyletin
Bıçağa yön veren Hataylı Bileyici Nedim Bayırlı, “Eski işlerimiz yok, bu kurban bayramında işlerimiz nasıl olacak?” diyor
Yayınlanma :
07.07.2021 12:20
Güncelleme :
07.07.2021 12:20


“Bir Kurban Bayramı'na daha kavuşacağız. Bıçak sektörünün en yoğun olduğumuz zamanlar” diyor. Hataylı bileyici Nedim Bayırlı. Eski iş yoğunluğunun olmadığını, bu Kurban Bayramı’nda işlerin iyi olmasını dilediklerini belirten Nedim usta, bıçak, satır, şiş ve masat almak isteyenler hatta bıçaklarını biletmek isteyenleri Mısır Çarşısı’na bekliyor. Nedim usta, “Yılların tecrübesi dile kolay çeyrek asırdır bu işdeyim. Ustam olan Babam Memduh Bayırlı’dan almış olduğum ders ve ustalık ile çeliğe yön veriyoruz .Çeliğin dilinden anlamak gerekir onu işlemek bir sanattır” diyor. Nedim Bayırlı’nın işyerinde, her keseye uygun bıçaklar, satırlar, şişler ve masatlar bulmak mümkün. Nedim usta, sizleri çay yada kahve içmeye davet ediyor. Alış veriş yapmak zorunda değilsiniz hoş bir sohbet maksat muhabbet olsun çelik kıvamında dostlukların gelişmesini istiyor Nedim Bayırlı.
BABA SANATINA DEVAM
Fanatik bir Hataylı olduğunu vurguluyor. O da babası gibi. Hatay’ın misafirperverliğini, dostluğunu, insanlarının candan yaklaşımını övüyor. “Adana’da üç dükkânımız var” diyor. İkisi Büyük Saat civarında biri de Mısır Çarşısı’nda… 22 yıldır bıçağın diline can veriyor Nedim usta. Babasının alın teri ile büyüttüğü işyerinde var gücüyle çalışıyor. Ki belki kendinden sonra gelecek evlatlarına bu manevi mirasın inceliklerini öğretebilmek umuduyla…
Çıraklıktan ustalığa bir ömür
Nedim Bayırlı, “Çeliği kor ateşte kıvama getirmek ve su katıp sertleştirmek nasıl ustalık isterse, onu bıçak haline getirip keskin bir dil vermek de o kadar ustalık ister.” Diyor
Hatta bıçağın şekline göre ahşap, plastik, boynuz, deri, metal ve kemik sap yapmak da önemlidir. Bu yüzden ‘Bıçak sapını kesmez” diye bir atasözü de vardır ki, bu söz bıçakla sapın önemini vurgularken, insanlar arasında anne, baba ve evlatların bağlılığını anlatır. Ailece çeliğin özünden anlıyorlar. Bayırlı, “Bu mesleği ben babamdan öğrendim, benden sonra çocuklarım yapar mı bilmem , ama Hataylı Bileyici mirasımızı devam edecek bu dükkânlar yine Hataylı Memduh Usta adıyla kapısını halka açacak. Bizim muhabbetimiz sattığımız bıçaklardan önce gelir. Tatlı dil güler yüz en büyük sermayemizdir.” diye konuşuyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: