Neşet KARADAĞ
ADANA(GÜNAYDIN)-Adana’da kurbanlık satışlarında geçen yıla oranla fiyatlarda ve satışlarda artış yaşanıyor. Kilosu 19 liradan tane hesabı ise 950 liradan 2 bin 200 liraya kadar satılan küçükbaş kurbanlıkların tamamına yakını satılmış durumda. Bazı vatandaşların aldıkları kurbanları otomobillerin arka koltuğuna koyup götürmeleri dikkat çekti.
SARIBAŞ YOK SATTI
Yüreğir İlçesi’ne bağlı Yavuzlar Mahalesi’ndeki kurbanlık satış yerinde başta Adana’nın çevre ilçelerinden olmak üzere Türkiye’nin değişik illerinden getirilen küçükbaş kurbanlıkların satışlarında kıyasıya pazarlıklar yaşanıyor. Yaklaşık bir haftadır kurbanlık satışlarının yapıldığı pazarda, özellikle Adana’nın İmamoğlu ilçesinden getirilen Sarıbaş cinsi koyunlar ile keçilerin tamamına yakını satılmış durumda. Satılan kurbanların sırtına ya da boynuzlarına numara yazılıyor. Kurbanlık satıcısı Turgay Elli, kurbanlık satışlarının iyi, fiyatlarının ise yüksek olduğunu söyledi. Kurbanlıkları 950 ile 1500 lira arasında sattığını ifade eden Elli, “Kurbanlıkları İmamoğlu’ndan getirdim. Sarıbaş cinsi olduğu için çoğunu sattım. İkinci güne kalmaz diye düşünüyorum. Kalırsa da kasaba veririm, geri götürmem” dedi.
EN BABA KOÇ 2 BİN 200 LİRA
İmamoğlu ilçesinde koyun üreticiliği yapan Hacı Mehmet Topal, meslektaşı Elli gibi satışların iyi olduğunu söyledi. Getirdiği kurbanlıkların tamamına yakınını sattığını ifade eden Topal, vatandaşların artık kurbanlık alırken daha dikkatli davrandığını ve sağlıklı hayvanları aldığını belirtti. Bölgede yetiştirilen Sarıbaş cinsi kurbanlıkların kapış kapış edildiğini ifade eden Topal, “1000 lira ile 2 bin 200 lira arasında kurbanlıkları sattım. Çok az kaldı. Sanıyorum, ikinci güne kalmaz. Geçen yıl kilosunu 15-17 lira arasında sattık. Bu yıl 19 lira. Fiyatlar yüksek ama girdiler de çok yüksek. Geçen yıla göre çok şükür satışlarımız iyi” dedi.
KOÇUN BOYNUZLARIYLA REKLAM YAPTI
Topal, kartvizitini de 2 bin 200 liraya sattığı koçun boynuzuna bırakıp reklamını da yapmayı ihmal etmedi.
DIŞARDAN GELENLER SATIŞLARDAN YAKINDI
Türkiye’nin değişik illerinden kurbanlık getirenler ise tam aksine satışların durgun olmasından yakındı. Kayseri’den 200 kurbanlık getirdiğini belirten Mehmet Özcan, “Şu ana kadar sadece 40 tane sattık. Alan yok. Eğer, bayramın üçüncü gününe kadar kurbanlıklar elimde kalırsa ya fiyatını düşürüp toptan kasaba vereceğim. Tekrar Kayseri’ye götürmem benim zararıma olur” diye konuştu. Sivas’tan kurbanlık getiren Mustafa Budur da, satışların geçen yıla oranla düşük olduğunu iddia etti. Budur, “Eğer elimizde kalan olursa ne yapacağız bilmiyorum” dedi.
Adana’da büyükbaş hayvan satımları ve kesimleri ise kenar mahallelerdeki ağıllarda yapılıyor. Büyükbaş hayvanlar ise kilosu 19 liradan satılıyor.
ALICILAR KURBANLIKLARI PAHALI BULDU
2 yaşındaki oğlu Serhan ile kurban pazarına gelen Hasan Özhan, 1500 liraya kurbanlık aldı. Oğlunu kurbanın üzerine bindiren Özhan, kurbanlık fiyatlarının yüksekliğinden yakındı. Özhan, “Geçen yıl bu kurbanın aynısını 1000 liraya almıştım. Çok pahalı” dedi.
CEYLAN KURBANI SEVDİ
Veysel Küçük de fiyatların yüksekliğinden yakındı. 5 yaşındaki kızı Ceylan ile birlikte pazara gelen Küçük, kızının beğendiği koçu 1050 liraya aldı. Küçük kız, babasının aldığı kurbanı sevip yem yedirdi. Küçük geçen yıl kurbanlığı 850 liraya aldığını belirtti.
OTOMOBİLDE YOLCULUK
Bu arada, vatandaşlar da satın aldıkları kurbanlıkları kamyonet ya da sepetli motosikletlerle götürürken bir vatandaş ise tanesini 1350 liraya aldığı kurbanlıkları otomobilinin arka koltuğuna bindirip götürmesi dikkat çekti.
BELEDİYEDEN YAKINDILAR
Bu arada, kurban satıcıları, kurbanlık satış yerlerine hizmet veren Büyükşehir Belediyesi’nden yakındı. Kurban satıcılarından Mehmet Özcan, kurbanlık satış yeri için günlük 170 lira vermesine rağmen Büyükşehir Belediyesi’nin Pazar yerine sadece çeşme taktığını, tuvalet ve hamam gibi ihtiyaçlarını giderecek yerlerin bulunmadığını belirterek, “Her yer pislik için de. Çeşmeden akan sular etrafı çamur haline getirdi. Tuvaletimizi yapabilmek için camiye ya da işyerlerine gidiyoruz. Kayseri’de kurbanlık satış yerlerinde hamamına kadar her şey var” dedi. İsmini vermek istemeyen bir kurban satıcısı da, “Adana’nın hava sıcaklığı çok yüksek. Belediye bir çeşme takmış o kadar. Banyomuzu bile kurban almaya gelen vatandaşların arasında iç çamaşırımızla yapmak zorunda kalıyoruz. İnsan en azından seyyar bir tuvalet ya da banyo yapılacak yer koyar. Belediyenin bundan sonraki bayramlarda bu eksiklikleri gidermesini istiyoruz” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: