NEŞET KARADAĞ
ADANA(GÜNAYDIN)-Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Adana’daki kapatılan Bölge İdare ve Bölge Adliye mahkemelerinin tekrar Adana’ya getirilebileceğini söyledi. Çıtırık, Adana Valisi Mustafa Büyük, milletvekilleri, belediye başkanları ve siyasi partilerin il başkanları ile demokratik kitle örgütlerine çağırıda bulunarak, “Bu meseleyi siyaset üstü tutarak Adana’nın hakkı olan bu mahkemelerimizi tekrar Adana’ya getirmeliyiz. Herkes elini taşın altına koymalı, birliktelik, beraberlik sergilemeliyiz” dedi.
Yargıtay’ın artan iş yüküne çözüm bulunması amacıyla 2004’de bölge adliye mahkemelerinin kurulduğunu ve 1 Nisan 2005’te de yasanın yürürlüğe girdiğini belirten Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, 2007’de de Adana’nın da içinde yer aldığı bölge adliye mahkemelerinin nerede kurulacağının belirlendiğini , 7 Kasım 2015’de yapılan açıklama ile 15 ilde kurulacak olan mahkemelerin 20 Temmuz 2016’da göreve başlayacağının duyurulduğunu söyledi. 2.5-3 ay sonra Bölge Adliye Mahkemeleri’nin sayısının 15’den 7’ye indirildiğini, Adana’da kurulması planlanan mahkemenin de kapatılarak Gaziantep’te açılmasına karar verildiğine dikkat çekip tepki gösteren Baro Başkanı Çıtırık, “Adana’nın 8 bin yıllık geçmişi, Türkiye coğrafyasındaki , tarımındaki, sanayileşmesi sürecinde istihdamındaki önemi ve bölgenin lokomotoif ili olduğu hususları bilinen bir gerçektir. Ama nedense Adana’nın da içinde bulunduğu illerin bölge adliye mahkemelerinin kapatılmasına, Adana ‘nın yetki ve görev bölümünden Gaziantep’e bağlanmasına karar verilmiştir. Bu son derece üzücü, talihsiz bir karardır. Öncelikle çıkartılmış bir yasa vardır. Yasalar, çıkartılırken de ülke gerçekliklerinden uzak olmaması gerekir. Çıkartılan yasanın arkasında olun diyorum. Çıkarttığınız kanuna saygılı olun” dedi.
Baro Başkanı Çıtırık, Adana’daki Türkiye’nin 3.büyük bölge idare mahkemesinin de kapatılıp Konya’ya bağlanmasına tepki gösterdi. Yürütmeyi Durdurma istemli dava açtıklarını ancak mahkemenin yürütmeyi durdurmayı redettiğini ve davanın devam ettiğini belirten Baro Başkanı Çıtırık, “Adana bölge idare mahkemeleri iş yoğunlu anlamında İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü sırada gelir. Bugün yaklaşık 4 bin esaslı Konya ili var, diğer işlemleriyle birlikte 15 bini zorlayan evrakı ile Adana var. İkincisi Adana’ya 360 kilometre uzaklıktadır Konya. Coğrafik esas alınacaksa Akdeniz bölgesinde bir tane bile mahkeme kalmamıştır. Burada da Adana’ya haksızlık yapılmıştır. Adana ilinin 360 kilometre ötedeki Konya iline bağlanmasında ne kamu yararı vardır?” dedi.
“ Adana’nın bölge adliye ve idare mahkemeleri yönünden Gaziantep ve Konya’ya bağlanması Adana ilinin Türkiye kamuoyunda ve parlamentoda bir ağırlığının olmadığının göstergesidir” diyen Baro Başkanı Çıtırık, hiçbir şeyin geç olmadığını bu bölge mahkemelerin tekrar Adana’ya getirilebileceğine dikkat çekti. Baro Başkanı Çıtırık, Adana Valisi Mustafa Büyük, 14 milletvekili, belediye başkanları, siyasi partilerin il, ilçe başkanları ve demokratik kitle örgütlerine çağrıda bulunarak, “Konuyu siyaset üstü ele alıp, hep birlikte her iki bölge mahkememizi tekrar Adana’ya kazandırmak için elimizi taşın altına koymalıyız” dedi. Baro Başkanı Çıtırık, HSYK’nın, diğer illerde yargıda artacak olan bu yükün daire sayıları arttırılmak üzere yürütülmesi yönünde karar verdiğini ancak bunun başka illere bölge mahkemesi açılacağı anlamına gelmediğini iddia ederek çağrısında şunları söyledi:
“Bölge mahkemelerinin kapatılması aynı zamanda Adana ilini maneviyat anlamında da itibarsızlaştırmaktadır. Demek ki Adana’nın bir değerinin, bir anlamının, bir marka şehri olma iddiasının kalmadığını göstermektedir. Yani Adalet Bakanlığı’nın mahkemeleri kapatması karşısında sessiz kalmak, yani makam görev ve yetki sorumluluk sahibi olan insanlar için son derece düşündürücüdür. Biz baro başkanlığı olarak bu konuda son derece netiz, yapıcıyız. Ama, Adana’nın bu sorunu siyaset üstü bir sorundur. Oluşacak olan bu yeni hükümet döneminde Adana’da yetki, görev,sorumluluk sıfat sahibi olanların özellikle Adana’nın 14 milletvekillinin, sayın valinin, belediye başkanlarının, parti başkanlarının, demokratik kitle örgütlerinin Adana’nın bu sorununun ortadan kaldırılabilmesi için herkesin elin taşın altına koyması, birlikteliği, beraberliği sergilemesi, parlamentoda, bakanlık nezdinde takipçisi olunması için herkes görevini yapmaya hazır olmalı. Bölge mahkemeleri çok rahat bir şekilde tekrar Adana’ya gelebilecek bir durumdadır. Çünkü yasal düzenlemesi başlı başlına aykırılık oluşturmaktadır. Her şeyi hazır. Bugün Adana’da hizmete girebilecek olan bölge adliye mahkemelerinin binası, personeli hazır . Bunca yıllardır yapılan bu harcamalar yazık olacaktır. Bu yerler çürümeye terk edilemez. Yani Adana’nın yeniden hak ettiği bir durumu buradadır. İş yükü ortadadır. Bir ilden taşıdığınızda bu ilin sizden diğer yönleriyle üstünlük olması lazım. İş yükleri ortada. Bunları alt alta koyduğumuzda siyaseten çeşitli hesaplaşmalar yapılmamalıdır. Yapılan hizmetin getirilmesidir. Hizmetin adının önemi yoktur. Bu temel bir müessesedir. Adana’nın hakkı olana bir müessesedir. İhtiyaç vardır. Adana’nın elinden giden bu müessesesinin yeniden getirilmesi için herkes üzerine düşüne yapmalıdır. Adana kendisine bir ayrıcalık yapılmasını istememektedir. Adana kök kuruluş kanunda yer almış hakkını istemektedir.”
Yorumlar
Kalan Karakter: