MasterChef Türkiye programı çekimleri Adana'da gerçekleştirildi
Prof. Dr. Karaca, MasterChef Türkiye Programında jüri üyesi oldu
Yayınlanma :
12.10.2020 14:34
Güncelleme :
12.10.2020 14:15


Somut olmayan kültürel mirasımız olan Adana Mutfak kültürünün ve ildeki/bölgedeki gastronomi turizminin sürdürülebilirliğini sağlamaya katkı sağlayan festival kapsamında TV8 MasterChef Türkiye programı çekimleri Adana’da yapıldı.
TV8 MasterChef Türkiye programında Çukurova Üniversitesi Karataş Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Oya Berkay Karaca, Tayyar Zaimoğlu (Çukurova Turistik Otelciler Birliği ve TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi), Derviş Göçmen (Adana Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı), Biral Serttaş (Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Adana Şube Başkanı), Şefik Aslan (Adana Lokantacılar ve Kebapçılar Esnaf Odası Başkanı), Koray Türk (Sheraton Adana Hotel Executive Chef), Fatma Çıkla (Çukurova Aşçılar Derneği 2. Başkanı), Suna Çetin (Güney Adana Girişimci Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı) ve Türev Uludağ (Aşçı, program sunucusu) ile birlikte jüri üyesi olarak yer aldı.
“Gastronomi Önemli Unsur”
Gastronomi alanında akademik çalışmaları bulunan Prof. Dr. Oya Berkay Karaca konu ile ilgili yaptığı açıklamada, destinasyon pazarlanmasında en temel farklılaştırma unsuru olan gastronominin Adana’da sürdürülebilir turizm, sürdürülebilir kalkınma ve ekonomi için en önemli unsur olduğunu söyledi. Ayrıca “Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Eylem Planı’nda UNESCO’dan tescilli marka şehirlerin (UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Gastronomi Teması), gastronomi rotalarının ve gastronomide KTB belgeli tesislerin sayısının artırılmasının hedeflendiğini hatırlatan Prof. Dr. Karaca, Çukurova Kalkınma Ajansı’nın 2014-2023 Çukurova Bölge Planı’nda; Mersin’den başlayıp Mardin’de son bulan Doğu Akdeniz ve Güneydoğu inanç ve gurme turizmi aksının belirlendiğini, bölgedeki zengin yemek kültürü ile ulusal ve uluslararası düzeyde bilinen bazı yemeklerin bölge için bir çekim öğesi olduğunu ve Adana’nın gastronomi turizmi açısından büyük potansiyel taşıdığını bildirdi.
“Adana, Zengin Bir Mutfak Kültürüne Sahip”
Sürdürülebilir gastronominin, destinasyonların turistik çekicilik unsuru oluşturmasında etken olduğunun altını çizen Prof. Dr. Karaca, üniversitelerin turizm ve gastronomi alanında istihdam edilen nitelikli çalışan sayısının arttırılmasında, mutfak kültürünün kayıt altına alınması için gastronomi alanında yapılacak akademik çalışmaların nitelik ve niceliklerinin arttırılmasında büyük rolleri olduğunu belirtti. Adana mutfak kültürünün çok zengin olduğunu, coğrafi işaretli ürün sayısının arttırılması ile de koruma altına alınacağını ifade eden Prof. Dr. Karaca, her yıl gerçekleştirilen festivalde Adana Valiliği’nin yönetimiyle yerel yönetimlerin, üniversitelerin, STK’ların, konu ile ilgili derneklerin ve birliklerin, kanaat önderlerinin, halkın, özel sektörün vb. tek vücut olup herkesin sahiplendiği bir etkinlik olmasının başarıda etken oluşturduğunu kaydetti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: