ADANA(GÜNAYDIN)-Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Adana Muz Üreticileri Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Muz Üreticilerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri’ konulu toplantı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Adana genelinde muz üretiminin 8500 dekara, üretim miktarının ise 50 bin tona çıktığını belirterek, Adana’nın Türkiye muz üretiminde üçüncü sırada yer aldığını söyledi.
Geride kalan 5-6 yılda kentte ciddi muz yatırımı yapıldığını kaydeden Tekin, son yılda sera maliyetleri nedeniyle yatırımların yavaşladığını kaydederek, “Ülkemizin muz ithalatının azalması ve pazarda varlığının hissedilmesi adına muz üretiminin yaygınlaşması olumlu bir gelişme. Kentimizdeki muz üretim sahalarında kaliteli üretim var. Üreticiler bunun karşılığını alabilmesi için dekara verimi artırmaya ve pazarlamaya daha fazla önem vermeli. Zira biz de ambalajlama ve pazarlamada sorunlar ortadan kalkarsa dünya ile daha fazla rekabet edebiliriz.” dedi.
Tekin, Adana’da Muz Üreticileri Birliği’nin kurulmuş olmasının sektörün ortak hareket etmesi açısından önemli olduğunu da belirterek, muzun taze tüketimin yanı sıra mamul ürüne dönüştürülmesine yönelik yatırımların da yapılması gerektiğini kaydetti.
Adana Muz Üreticileri Birliği Başkanı İsmet Çelik ise Dünyada 128 milyon ton, Türkiye’de ise 1 milyon ton yıllık muz üretimi olduğunu belirterek, Adana genelinde muz üretimi yapanları birlik çatısı altında toplanmaya davet etti. Çelik, “Muz yetiştiriciliğinin yoğun yapıldığı yerdeki birlikler muzun pazar fiyatını belirliyor. Biz de Adana olarak üyelerimize muzun pazar fiyatını açıklayacağız. Ürünlerine pazar bulmak, pazara arzı düzenlemek için çalışacağız. Adana muz üretiminde söz sahibi bir durumda. Üreticilerimizi korumak, tüketiciyi kaliteli ve uygun fiyatlı muzla buluşturmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: