Hem hekim hem uluslar arası fotoğraf sanatçısı... Her sözünün özünde 'insan' var. Ömrünü insan yaşatmaya adamış bir isim...
Röportaj sonunda "Doktor olamasaydınız ne olmak isterdiniz?" diye özel bir soru sordum. "Dünyaya bir kez daha gelsem yine doktor olmak isterdim" dedi.
Otuz yıl sonrasına götürdü bu cümle beni "Acaba otuz yıl sonra geriye dönüp baktığımda ben de yine yeniden gazeteci olur muydum" diye düşündüm.
Prof. Dr. Orhan Şen'le keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Cerrahlığı, insan canını, sağlık sektörüne dair bir çok durumu konuştuğumuz işte o röportaj...
Öncelikle sizi biraz tanıyalım...
Prof. Dr. Orhan Şen. Beyin ve sinir cerrahı uzmanı. Adana doğumlu... Karabük Üniversitesi öğretim görevlisi. Tıp Mühendisliği Türkiye'de kurucu başkanı. Uluslar arası fotoğraf sanatçısı. Tüm bunların içerisinde insan olma yolunda uğraş veren ve bu erdemle yaşamaya, yaşatmaya çalışan bir insanım...
Tıp mühendisliği neden Karabük'te, Adana'da değil?
TEKLİF ETMİŞTİK
Bölümü Adana’da kurmak istedik ama çabalarımız bir türlü yeterli olmadı. Karabük Üniversitesi’nden teklif gelince orada kuruluşuna katkıda bulunduk.
Tıpla ilgilenen meslek gruplarını biz genelde sosyal faaliyetlerden uzak biliriz. Neden fotoğraf sanatçılığı? Nereden çıktı?
BAKMAKLA GÖRMEK ARASINDAKİ FARKI ANLADIM
Aslında fotoğraf konusunda çok meslektaşım var. Bende çocukluğumdan bu yana var. Ama bir yerde yakaladığım kareyi bir daha yakalayamadığımda üzülürdüm. 2007 yılında Sezgin Güler çektiğim fotoğrafları görünce eğitim alıp almadığımı sordu ve sonra AFAD'a kursiyer olarak katıldım. Daha sonra Haluk Uygur'un atölyesinde çalışmalar yaparak bugünlere geldim. Bakmak ile görmek arasındaki farkı fotoğraf çekerken anladım. Bunu hissetmek bana hastalarımı dinlerken hastalarımın radyolojik görüntülerini izlerken fayda sağladı, daha dikkatli oldum.
Mesleğinizle bütünleştirmişsiniz fotoğrafçılığı...
DOĞRU MESLEK SEÇİMİ YAPIN
Evet. Mesleğimde sıkıldığım bunaldığım zamanlar benim de oluyor. Olmuyor diyen insan gerçeiği yansıtmıyor. Ben de o anlarda fotoğrafa sarıldım. Hayatınız boyunca yapmak istediğiniz işle ilgili geçmişte yapılanları inceleyip kendinizle harmanladığınızda doğruyu bulabilirseniz gerçek mutluluğu da bulursunuz.
Buraya gelenler hangi şikayetlerle geliyor?
YANLIŞ TANININ BEDELİ YOK
Beyin sinir ve omurilik uzmanı olduğumdan beyinde kanama, felçlik için, boyun ve belde kırıklar, kireçler için geliyorlar. Son yıllarda gördüğüm eksiklik: tanı koyma yanlışları çoğaldı. Ben sağlık koçluğu kavramını oturtturmaya çalışıyorum. Bu, şuan Türkiye'de henüz yok. Birkaç yıldır hasta ve hasta yakınlarına verdiğim mesajlarla yakınmaları ne olursa olsun genel tıp bilgim ve beyin, sinir, omurilik cerrahisiyle ilgili geniş bilgimle harmanlayıp sorun benim alanımla ilgiliyse cerrahi ya da medikal müdahale ediyor, değilse ön tanı gibi alıyor, yönlendirme yapıyorum. Ve giden insanlar yönlendirdiğim meslektaşımın tedavisinden memnun kalınca teşekkür ediyorlar mutlu oluyorum.
Cerrahi işlemde bunun bir bedeli olabilir ama yanlış tanı sebebiyle kapı kapı gezen bir insanın boş yere zaman kaybetmesini engellemenin maddi bir bedeli olamaz.
İnsanlar neden ameliyatı kurtuluş gibi görüyor?
KURTULUŞ DA OLABİLİR FELAKET DE...
Ameliyat olunca kurtulanlar da var yanlış tanı ve yanlış ameliyatla ve hastanın kendine bakmama dolayısıyla sürünenler de var maalesef.
Bana diyorlar ki neden muayenehane açtın. Mevcut şartlarda hastanelerde muayene süresi üç dakika. Hal böyle olunca benim içime sinmiyor, görevimi layıkıyla yerine getirmediğimi düşünüyorum. Ve risk alarak muayenehanemi açtım. Burada hastaları bire bir dinliyorum. Türkiye'nin her yerinden hastalarım var.
Adana'daki hastanelerin kalabalık halini nasıl değerlendiriyorsunuz?
HASTA ÇOK ZAMAN DAR
Yalnızca Adana'da değil her yerde bu kalabalık aynı. Gittiğinizde hasta sayısı fazla olduğu için hekimin hastaya ayırdığı zaman daralıyor. İster özel sektörde ister kamuda olsun durum aynı.
Kente bir şehir hastanesi yapılıyor. Sizce şehir hastanesinin Adana'ya katkısı nasıl olacak?
DENETİM MEKANİZMASI İYİ ÇALIŞMALI
Şehir hastanelerinde olsun diğer hastanelerde olsun her şey mükemmel olabilir ama içerdeki hekimlerin de aynı kalitede olması gerekir. Bunlar iyileştirildiği takdirde kente büyük katkılar sağlar. Denetim mekanizması iyi çalışmalı.
Şehir hastanesi de diğer kamu hastaneleri gibi yoğun mu olacak sizce?
Şehir hastanesi bölgede birçok şehirde yapıldığı için kalabalık o kadar fazla olmaz. En azından bölgeden gelen değil kentten gelenler olur yalnızca.
Balcalı Hastanesi'nde hasta yakınları yıllardır hastane bahçesi yatıp kalkıyor. Şehir hastanesinin de görüntüsü umarım böyle olmaz...
İnönü Üniversitesi'nin girişinde hayır severler çok cüzi rakamlarda oraya hasta yakınlarının konaklayıp ihtiyaçlarını giderecekleri bir yer yapmışlardı. Adana'da bu yıllardır çözülmüş olmalıydı. Şehir hastanesi kurulduğunda bu ihtiyaçları karşılamalı.
Sağlık personeline şiddeti nasıl değerlendiriyorsunuz? Hasta yakını neden şiddete başvurur?
ŞİDDET HER ALANDA MAALESEF VAR
Birinci kişinin kendisinden kaynaklanıyor, öfkesini kontrol edememesinden. Şiddet insanların ilk başvurduğu şey oluyor çoğu zaman, bu da eğitimsizlikten kaynaklanıyor.Az önceki bahsettiğimiz yoğunluk içerisinde hasta yakını ve personel yakını birbirini dinleyemiyor, iletişim kurulamıyor, bu da çatışmaya sebep oluyor.
Hasta tatmin olmuyor ki muayeneden çıktığında. Doktor üç dakikada bakıp gönderiyor...
Aynen kesinlikle. Ancak elbette bu şiddete gerekçe olmamalı.
Ancak bu konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı'nın bir çalışması var, cezai yaptırımlar arttırılacak.
İnsan canının size emanet olması nasıl bir duygu?
NE GÜZEL BİR GÜVEN DUYGUSU
Büyük bir sorumluluk... Bazen daralıp bunaldığımız zamanlar oluyor. Hastanın dışarıda çocuğu bekliyor, eşi, ailesi bekliyor ve o canı önce Allah'a sonra size emanet ediyor. Ne büyük bir sorumluluk, ne güzel bir güven... O sorumluluğu yerine getirip o hasta yatağından kalkıp size Allah razı olsun diyene kadar ömrünüzden ömür gidiyor. Ancak hasta iyileştikten sonra bunun keyfi bambaşka...
Son olarak söylemek istedikleriniz var mı?
ROL MODELLER OLALIM
Akademisyen, fotoğrafçı, hekim olarak her şeyden önce insan olarak bu ülkeye bu topluma geleceğe dair sağlam nesiller geliştirmek adına rol modeller olmalı bunun bilinciyle hareket etmeliyiz.
Teşekkür ederim...
Ben teşekkür ederim...
Yorumlar
Kalan Karakter: