ADANA (GÜNAYDIN) – Genişliği, rahatlığı ve rengi ile Adana’nın kırsal kesimlerinde hala kullanılmaya devam eden şalvar, hiçbir zaman pazarını kaybetmedi. Filmlere bile konu olan Adana şalvarı, popüler kimliğini korurken, diken ustalarına da ekmek kapısı oluyor.
Şalvar denildiği zaman Adana’da aklımıza gelen ilk yer Büyük Saat. Burada küçüklü büyüklü esnaf var şalvar satan. Yaklaşık 60 senedir bu işi yapan Vehbi Hepsağ da bu esnaflardan… Hepsağ ile kısa bir röportaj gerçekleştirdik.
Şalvarın çok rahat ve ucuz olduğu için tercih edildiğini belirten Hepsağ, “Şalvar ile rahat rahat eğilirsiniz oturur kalkarsınız, şalvar ütü istemez… Dikimi pantolona göre daha kolay. Bir pantolon 50 liraya dikilirken biz bir şalvarı 20,25 liraya dikiyoruz.” dedi.
Kendinizi tanıtır mısınız ?
Adım Vehbi Hepsağ... 1942 doğumluyum, 1956 yılında daha çocuk yaşta bu mesleğe başladım. Şimdi emekliyim.
Mesleğe nasıl başladınız? İlk günlerinizi hatırlıyor musunuz?
1956’da 14 yaşında bir sömestre tatilinde çalışmaya başladım. 60 sene çalıştım aşağı yukarı. O zamanlar buralar haşlamacı doluydu. Arkadaşlarıma bana bir iş bulurlarsa kendilerine haşlama ısmarlayacağımı söyledim… İşi buldular çalışmaya başladım. İlk gün geldiler ‘’Hani haşlama yedirecektin’’ dediler, bende dedim ki ‘para yok’ ikinci günde geldiler, 3.günde geldiler yine aynı cevap… Şimdiki gibi değildi o zamanlar paralar delikli… Ustalarım şalvar yaparlardı ben de şalvarı fırçalardım, temizlerdim. Sonra ilk paramı aldım tam 5 kuruş… Arkadaşlarıma hemen haşlama ısmarladım…
Nasıl çalışıyorsunuz?
Eskiden hazır giyim adına hiçbir şey yoktu. Gömlek, takım elbise, iç çamaşırı pijama hiç hazır halde satılmıyordu. Bende onları dikerdim. Sipariş üzerine dikimler yapardım. Artık daha çok özellikle tamirat işleri yapıyorum. Şu an Kozan’dan olsun Karaisalı’dan olsun özel kumaş getirtip şalvar diktirenler oluyor. Karataş köylüsü hep kumaş getirir özel diktirir. Bedenlere göre şalvar dikiyorum. Her türlü yaş, boy, kiloya göre şalvar dikiyorum. Çevre köylerden, ilçelerden, illerden bile benim yanıma gelip şalvar diktirenler var.
Şalvarda özellikle tercih edilen renk nedir?
Buralarda şalvar denince akla gelen ilk renk siyah... En fazla tercih edilen renk siyah... Tabi herkesin kendine göre bir zevki oluyor çeşit çeşit renk beğenenler de oluyor. Bazıları 3,4 renk çeşit alıyor. Bazıları ‘’Ben siyahtan başka renk giymem’’diyor. Tezgâhımın önündekiler bir çok şalvar var. Müşteriler geliyor hangisini beğenirse onu alıyor.
Siz burada tek başınıza mı çalışıyorsunuz?
Ben burada tek başıma çalışıyorum. Daha öncelerde kalfalarım vardı yardım eden. Nerden bakarsan 10, 15 tane kalfa yetiştirdim. Şimdi dağıldılar… Ama hal hatır bilirler gelirler elimi öper ziyaretlerde bulunurlar. Tabi yetiştirdiğim çoğu kalfa bu işi yapmıyor. Ben hevesliyim meraklıyım sadece.
Sizce şalvar neden tercih edilir? Dikimi kolay mıdır?
Şalvar çok rahat olduğu için tercih ediliyor. Şalvar ile rahat rahat eğilirsiniz oturur, kalkarsınız ütü istemez… Şalvar giyersen rahat edersin. Mesela Ramazan ayında Teravih namazına gidecek insanlar, Ramazan ayında dünya kadar şalvar sattık. İnsanlarda bu durumda daha rahat eğilip oturmak için onu tercih ediyorlar. Dikimi pantolona göre daha kolay. Bir pantolon 50 liraya dikilirken biz bir şalvarı 20-25 liraya dikiyoruz.
Kasket üretiyor musunuz?
Kasket üretmiyoruz. 7 köşeli, 9 köşeli, Ecevit kasketi, Atatürk kasketi diye adlandırdığımız kasketler İstanbul’dan geliyor. Adana da benim bildiğim kadarıyla üretimi yapılmıyor. Seneler önce kasket işi ile uğraşan Antepli olan bir arkadaşımız vardı. Sonra o da bu işi bıraktı.
Yorumlar
Kalan Karakter: