MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, referandumda evet çıktıktan sonra gelecek hükümetlerin yasama faaliyetinde bulunamayacağını belirterek, “Bunu Türkiye Büyük Millet Meclisi yapacak. Hükümet gerçek işi olan icraatla uğraşacak, vatandaşın işi ile aşı ile uğraşacak. İşte dinamik ve esnek yapı dediğimiz bu. Biz bunu sağlayacağız. Biz kendimize özgü bir anayasa değişikliği oluşturduk. Biz diyoruz ki hükümete, bu alanlar senin alanın değil, bu alanlar meclisin alanı diyoruz.” dedi
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından Mersin'de düzenlenen Yerel Medya Buluşması amacına ulaştı.
Basın Yayın ve Enformasyon Bölge Müdürü Mustafa Keleş’in örnek bir ev sahipliği yaptığı Mersin’deki toplantıda, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan yerel basın temsilcileri ve muhabirleriyle bir araya geldi.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir başta olmak üzere diğer illerdeki cemiyet başkanlarının da katıldığı toplantıda konuşan Bakan Elvan, yerel basının her yönden gelişip kalkınması için dün olduğu gibi bugün de ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ve gereken desteği verdiklerini söyledi.
Medyanın, demokrasi için vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirten Elvan, toplumun haber alma hakkı adına medyanın değeri ölçülemeyecek bir hizmeti gerçekleştirdiğini ifade ederek, referandumda da halkın doğru bilgilendirilmesi konusunda yerel basına büyük sorumluluklar düştüğünü dile getirdi.
REJİM DEĞİL, SİSTEM DEĞİŞECEK
Anayasa değişikliğine karşı olanların, halkın tercihine güvenmediklerini belirten Bakan Lütfi Elvan, "Halen halkın tercihinden korkanlar var. Halen halkın seçecek olduğu hükümet veya meclisin üzerinde bir vesayet organı oluşmasını isteyenler var. Biz diyoruz ki, halkın üzerinde başka bir güç olamaz. 16 Nisan'da yapılacak olan referandum bir genel seçim değildir. Dolayısıyla siyasi düşüncesi ne olursa olsun bu mesele, bir siyasi parti meselesi değil, bir memleket meselesidir. O nedenle herkesin bu konuya duyarlılığı son derece önemlidir.” dedi
Referandum konusundaki çeşitli iddiaları da yanıtlayan Bakan Lütfi Elvan, yeni anayasa değişikliği ile 'Türkiye'de bir rejim değişikliği olacağı' yönündeki iddiaları yalanlayarak, "Bu bir rejim değişikliği değil, sistem değişikliğidir. Egemenliğin kullanımında herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Aksine yasama, yürütme ve yargı erkinde, egemenliğin hakkı tamamıyla milletimizdedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1923'te kuruldu, Allah'ın izni ile de Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak kalacaktır. Rejim değişikliği yapıyor dedikleri Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz gecesi rejime sahip çıkmak için, demokrasiye sahip çıkmak için, ülkemize, milletimize, bayrağımıza sahip çıkmak için tüm milletimize seslenerek, milletimizin sokakları, caddeleri, havaalanlarını doldurmalarını istemiştir. Ve milletimiz bir bütün olarak ayağa kalkarak, rejimimizi Cumhurbaşkanımızla birlikte korumuştur ve demokrasimizin devam etmesini sağlamıştır.” şeklinde konuştu
BU SİSTEM YÜRÜMÜYOR
Türkiye’nin artık değişimden ve gelişimden korkmaması gerektiğini vurgulayan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, geçmişte de milletin egemenliğinin darbelerle elinden alındığını hatırlattı.
Bakan Elvan, “Kör topal yürüyen bir parlamenter sistem var. Bu parlamenter sistemin darbe ürettiğini de hepimiz görüyoruz. Darbe ve vesayet üreten bir parlamenter sistem. Yürümüyor bu sistem. Bu sadece Türkiye için değil, Avrupa için de böyle. Reform yapamayan bir Avrupa var. Bunun yanında çok parçalı siyasi yapılar, zayıf hükümetler, zayıf koalisyonlar ve tam karar veremeyen, reformdan yana hep tedirgin olan, her geçen gün fakirleşen bir Avrupa. Avrupa bir büyürken, Türkiye 6 büyüyor. Bizler Türkiye olarak sürekli pedal çevirmek zorundayız. İşte reformlara devam etmek, yenilikçi bir yaklaşım içinde olmak, dünyadaki değişim ve dönüşüme hızla ayak uydurabilmek. En önemli mesele de budur. Eğer bu değişime ayak uyduramazsanız, o bisikletin pedalını çeviremezseniz, bir gün siz de düşersiniz. Pedalımızı sürekli çevirmek zorundayız. Değişim, dönüşüm ve yenilikten korkmamak gerekir. İşte ülkemizin önünü açacak olan da budur. Statükocu bir yaklaşım, değişime, dönüşüme ve yenilikçiliğe karşı bir yaklaşım, Türkiye'nin önünü asla açamaz. Türkiye'yi küçültür, büyümesini daha da aşağılara çeker.” ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: