RÖPORTAJ: HAYDAR ŞENGÜL
ADANA (GÜNAYDIN) Günümüzde bir çok insan yoğun iş temposu, sosyal sebepler ve çevre düzenlemeleri gibi çeşitli nedenlerden dolayı artık bisiklete binmiyor. Oysa bisiklete binmek kasları güçlendirir, nefes alımını düzenler, aşırı kilo alımını önler, kolesterol, yüksek tansiyon, eklem ve romatizma ağrılarına da iyi gelir. Bisiklet kullanımı stresi azalttığı gibi doğanın korunmasına da yardımcı olur.
Adana Bisiklet Topluluğu (ABİT) Spor Kulübü Dernek Başkanı İzzet Altınsoy, bisikletin insan gücü ile çalışan bir araç olduğuna dikkat çekerek, “Yakıt harcamadığı gibi ekonomiye de katkısı vardır” dedi.
Altınsoy, bisiklet kullanımının bir alışkanlık olduğu, bisikletin ana ulaşım araçlarından biri olduğu, İsveç, Hollanda, Belçika gibi Avrupa ülkelerinde kalp hastalıklarının daha az görüldüğünü belirtti.
Bisiklet sporunun şişmanlık, stres, metebolizma hastalıklarına, sırt ağrılarına, yüksek tansiyon gibi vücuttaki olumsuzlukları giderdiği, daha sağlıklı ve mutlu bir insan yarattığı yapılan bir çok araştırmada ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte dayanıklılık gücümüzü artırması, stresle başetmemize de yardımcı olması, kuvvet gelişiminden sonra yağ yakımı ve dolayısıyla kilomuzu kontrol etmemizi sağlaması, eklemlerimizi güçlendirmesi, sırt, bacak, karın ve kol kaslarını çalıştırması nihayetinde kondisyonumuzu artırması bunlar arasında sayabiliriz.
Başkan İzzet Altınsoy, normal bisiklete binmenin düzenli ve ritmik hareketlerle yapıldığı için stres atmaya yardımcı olduğunu ifade etti. Altınsoy, “Yurt dışında insanların işe, gezmeye veya arkadaşlarıyla buluşmaya bisikletle gitmesi çok olağan bir görüntüdür. Şehir içi ulaşımlarımızın kötü olması, yollarımızdaki giderlerin tam olarak çalışmaması nedeniyle en ufak yağmurda ve karda yollarda su birikintileri eklenince neredeyse dışarıda bisiklete binen kişileri görmek imkansızlaşıyor...
ABİT Kulübü Dernek Başkanı İzzet Altınsoy ile A’dan Z’ye bisikleti konuştuk. Bisiklete hangi yaşlarda binilmeye başlanır? Bisikletin yaşantımıza faydaları nelerdir.
Adana Bisiklet Topluluğu (ABİT) Spor Kulübü Derneği olarak amacınız nedir?
Amacımız Ülkemizde bisikletçilik birkaç yıla kadar sadece arazi ve yol bisikletçiliği olarak iki genel kategoride tanınıyordu. Son yıllarda ortak çabalarımızla diğer kategorilerin de tanımını yaptık ve herkes asıl yetenekli olduğu veya keyif aldığı ilgili kategorileri seçmeye başladı. Bisiklet üzerine farklı yorumlar yapıldı. Gerçek amacı bisiklete binmek, doğa ile iç içe olmak, gezilmeyen, görülmeyen yerleri bisiklet sayesinde görmek ve en basit ifade ile doğa kirliliği olmadan trafikte farklılık göstererek farkındalık yaratarak otopark sorunu olmadan hem spor yapıp hem de adrenalin yaşamak olan bisiklet sporu sağlıklı kalmanın en güzel örneklerinden bir tanesidir. Bu sporu topluma sevdirmek gayesini kendisine görev edinmiş bir topluluk olan bir derneğiz.
Bisikletin sağlığımıza etkileri nelerdir?
Bisiklet sporunun ise şişmanlık, stres, metabolizma hastalıkları, sırt ağrıları, yüksek tansiyon gibi vücuttaki olumsuzlukları giderdiği, daha sağlıklı ve mutlu bir insan yarattığı yapılan birçok araştırmada ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte dayanıklılık gücümüzü artırması, stresle baş etmemizde yardımcı olması, kuvvet gelişiminden sonra yağ yakımı ve dolayısıyla kilomuzu kontrol etmemizi sağlaması, eklemlerimizi güçlendirmesi, sırt, bacak, karın ve kol kaslarını çalıştırması ve nihayetinde kondisyonumuzu artırması bunlar arasında sayılabilir. Özellikle, bacak ve sırt kaslarını harekete geçiren bisiklet ile zinde kalmak mümkün. Uzmanlar, aşırı kilolardan şikayet edenlere bu sporu özellikle öneriyorlar. Bisiklet, kas yapmak isteyen erkeklerin hem eğlenerek hem de para harcamadan yapacakları en keyifli sporlardan.
Bisiklet ve bisiklet sporunun kadınlar üzerindeki etkisi nelerdir?
Kadınlar her ne kadar bisiklet sporuna erkekler kadar çok ilgi göstermese de sağladığı faydaları göz ardı etmemek gerekir. Özellikle düzenli olarak bisiklet kullanımı kemik yoğunluğunu artırarak kadınların ileri yaşlarda osteoporoz hastalığına yakalanma riskini azaltmaktadır. Osteoporoz tedavisinde kadının yaşı ne olursa olsun, tedavinin bir parçası olarak egzersiz reçetesi verilmektedir ve bisiklet hem eklemlere daha az yüklenilmesi hem de yoğun olarak yapılmadığı sürece diğer sporlara göre daha az yorması nedeni ile orta yaş grubu için uygundur.
Bisikletimizi nerde nasıl kullanmalıyız?
Adana Bisiklet Topluluğu Kulübü’nü kurarak hem sporcu yetiştirmeyi, hem de yarışlara sporcu hazırlamayı kendine görev addederek topluma saygıyı geliştirmiştir. Bu bir gönüllü eğlen dinlen faaliyetidir. Öncelikle kendimize sormamız gereken sorular ve masa üstüne koymamız gereken bazı veriler var. Bisikletimizi nerede ve nasıl kullanmak, bisikleti ve bisiklet sporunu gençlere sevdirmenin yolu doğadan geçmelidir. Çünkü bisiklet ve doğa birbiriyle olağanüstü uyumludur. Özellikle 10-16 yaş grubundaki gençlerin hatta her yaş grubunun bisiklete iilgisini artırmak için okulların ve Belediyelerin her sene yaz aylarında belli bir haftayı ‘’Bisiklet Günleri’’ olarak lanse edilmesi çok yararlı olur.
Bisiklet sporunu geniş kitlelere yaymak için neler yapıyorsunuz, hedefiniz nelerdir?
Yaşadığımız alanda, mekanda, şehirde, köyde kısacası her yerde bu sporu yapabiliriz. Toplum dışı olmak ayrıcalığını grubumuzla özgürce yaşayarak icra etmeye çalışıyoruz. Adana bölgesinde bisiklet yollarının yapılması için çaba harcıyoruz. Trafikte biz de varız diyoruz. Her yaşta insana spor yaptırmanın heyecanını yaşıyoruz. Ve herkesi bu sporu yapmaya davet ediyoruz. Sıradanlıktan kurtularak kabuğumuzun dışına çıkıyoruz. Haftanın üç günü bisiklete binerek yoğun iş temposunun stresini atıyoruz. Gerçek hedef doğayla iç içe olmak yaşadığımız bölgede Belediyenin de desteğini alarak bisiklet yolları yaptırmaktır. Kayseri ve Eskişehir bunlara en güzel örnektir. Dünyada en faydalı icatlar arasında sayılan bisiklet umarız ülkemizde de hak ettiği yeri bulacaktır.
Çocuklar açısından bisikletin faydaları nelerdir?
Çocuklarda, konsantrasyon, denge, çeviklik gibi yetenekler bisiklet sürme ile gelişiyor. Bisiklet sürerken tüm vücut bir arada çalıştığından çocuk sağlığı açısından bisiklete teşvik yapılmalıdır. Bir anne ve baba olarak çocuğunuza bisiklet kullanmayı öğretecekseniz başına kask, dizlik gibi koruyucuları kullanmaya alıştırın. Aileler, çocuklara, bilgisayara bağımlı kalmaktansa, bisiklet kullanarak açık havada sağlığı için yararlı bir aktivite alışkanlığına sahip olmasını sağlayarak önemli bir iyilik yaptıklarını unutmamalılar…
Bisiklete Binmenin Faydaları:
***
Kardiyovasküler Gelişim: Her gün 30 dakika bisiklete binmek, kalp, damar ve solunum sistemimiz üzerine oldukça faydalıdır.
***
Yağ Yakımı: Sürekli araba veya toplu taşıma araçlarını kullanan kişilere oranla vücudumuzda daha fazla yağ yakımı meydana gelir.
***
Trafikte beklemezsiniz. Gideceğiniz yere daha çabuk gidersiniz hem geç kalmazsınız hemde sağlığınızı korursunuz.
***
Günlük olarak 30 dakika bisiklete binmenizin sonucunda daha sağlıklı bir uykuya sahip olabilirsiniz. Stanford üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre uyku problemi olan kişiler üzerinde yapılan bir çalışmada günlük 30 dk bisiklete binen kişiler bir süre sonra daha rahat uyuyabilmişlerdir.
***
Düzenli bisiklete binen kişiler daha genç görünürler. Yine Stanford üniversitesinde yapılan bir çalışmada, düzenli bisiklete binen kişilerde radyasyonun etkilerinin azaldığı ve ciltlerinin daha genç göründüğü belirtilmiştir.
***
Bristol üniversitesinde yapılan bir araştırmada ise düzenli bisiklete binen kişilerin sindirim sistemlerinin çok iyi çalıştığı ve bağırsak tembelliklerinin ortadan kalktığı belirtilmiştir.
***
Bisiklete binmek, vücudunuzun direncini artıracağı için hastalıklara karşı daha dayanıklı olursunuz.
***
Günlük 30-45 dakika arası bisiklete binen kişiler daha uzun yaşarlar.
***
Dünyamızı korur... Bisikleti daha fazla kullanan toplumlarda hava kirliliği ve araçların doğaya verdiği zarar azalır. Bu sayede, çevre kirliliğini azaltıp daha sağlıklı bir dünyaya kavuşabiliriz.
***
Cinsel yaşamınız daha iyi olur. Düzenli bisiklete binen kişilerde hem kardiyovasküler gelişim hemde damar yolları daha iyi çalışacağı için cinsel hayatınız daha iyi olur.
***
İş hayatınızda daha verimli daha hareketli olacağınız için, iş çevrenizde de daha çalışkan ve yorulmayan biri olarak tanınacaksınız.
Fayda 12:
Çağımızın hastalığı olan Obezite'den uzak kalırsınız.
***
Düzenli olarak bisiklete binerseniz, gelecek nesillere örnek olursunuz. Şimdiki çocukların ve gençlerin ileride bisiklete karşı olan önyargılarının yıkılmasını sağlarsınız.
***
Eğer her yere bisikletle giderseniz, paranız cebinizde kalır ve paranızı daha başka yatırımlar için kullanabilirsiniz.
***
Düzenli olarak bisiklete binerseniz, basketbol, tenis, futbol gibi sporları daha verimli ve sağlıklı oynayabilirsiniz.
Yorumlar
Kalan Karakter: