'Satranç insan zihninin jimnastik salonudur'
Toplantı sonunda katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan konuşmacılara Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.
Yayınlanma :
04.07.2019 08:53
Güncelleme :
04.07.2019 08:53


ADANA (GÜNAYDIN) – Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nin konuklarından Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni ve aynı zamanda Satranç Sporcusu Ergün Gezici, satrancın insan zihninin jimnastik salonu olduğunu söyledi. ÇÜTAM Kültür Evi konferanslarında Ergün Gezici ‘İnsan Zihninin Jimnastik Salonu: Satranç’ başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya gelirken Mimar Erol Doğan ise ‘Mimari Koruma Düşüncesi - Gelişimi ve Kurumsallaşma Süreci’ başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla buluştu. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni ve aynı zamanda Satranç Sporcusu Ergün Gezici, konuşmasına satrancın tanımını yaparak başladı. Gezici, “satranç, karşılıklı iki kişi arasında, satranç tahtası üzerinde, oyuna ait özel taşlar ile oynanan ve stratejik düşünceye dayalı bir masa oyunu türüdür.” dedi. Ardından, zekâ gerektiren bu oyunun Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından “spor” olarak tanındığını belirten Gezici satrancın nasıl oynandığına dair çeşitli bilgiler verdi. Satrancın tarihine dair bilgiler de veren Gezici, söz konusu oyunun M.S 6. Yüzyılda Hindistan’da ortaya çıktığına dair yazılı bilgilerin olduğunu belirtti. Ayrıca ilk resmi satranç turnuvasının 1851’de İngiltere’de ve Londra’da düzenlendiğini belirten Gezici ilk resmi dünya satranç şampiyonunun ise Wilhelm Steinitz olduğu söyledi.
ÇÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Mimar Erol Doğan ise insanların yaşadıkları çevrede kendi mekânlarını korumak, güvenliklerini sağlamak ve yaşam standartlarını yükseltmek için tarihin ilk günlerinden beri sürekli çaba harcadıklarını ve harcamaya devam ettiklerini ifade etti.
Toplantı sonunda katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan konuşmacılara Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: