Sınırda önlemler arttırıldı
İç karışıklığın sürdüğü Suriye'deki IŞİD ile muhalif gruplar Kilis sınırına yakın noktalarda birbiriyle çatışıyor.
Yayınlanma :
02.06.2015 13:44
Güncelleme :
02.06.2015 13:44


Son yıllarda şiddet eylemleriyle adını duyuran IŞİD, Kilis'in karşısında bulunan Suriye'nin Halep kentinin Azez ilçesi ve bu ülkenin Türkiye'ye açılan en büyük kapılarından birisi olan Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki Es-Selame Sınır Kapısı'nı ele geçirmek için saldırı başlattı. Daha önce birkaç kez yaptığı denemelere rağmen başarılı olamayan IŞİD militanları, son günlerde sınır hattına yakın noktalardaki köylere yönelik saldırıya geçti. Halep ve Carablus yönlerinden Türkiye sınırındaki Azez'e ilerleyen IŞİD militanları güzergah üzerinde bulunan Özgür Suriye Ordusu ve El Nusra denetimindeki köylerin kontrolünü ele geçirmeye çalışıyor.
Özgür Suriye Ordusu ile El Nusra güçleri de Türkiye sınırında bulunan ve lojistik açıdan stratejik öneme sahip olan Azez ve Es-Selame Sınır Kapısı'nı ele geçirmek isteyen IŞİD'e karşı ortak hareket etmeye başladı. Muhalif gruplar, kendi denetimindeki köylere saldırarak Azez'e ilerleyen IŞİD militanlarına karşı çatışma başlattı. IŞİD militanlarının Kilis sınırındaki Suriye'nin Soran, Savran, Bilid ve Bulgarat köylerini ele geçirmesinin ardından; ÖSO ve El Nusra güçlerini birleştirerek karşılık vermeye başladı.
Türkiye sınırına yakın noktada muhalif gruplar ile IŞİD militanları arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, sık sık duyulan patlama ve silah sesleri duyulmaya başladı. Kilis'in köylerinde yaşayanları tedirgin eden çatışmalar sırasında meydana gelen patlamaların ardından yükselen dumanlar Türkiye tarafından da net şekilde görülüyor.
HALEP VE İDLİP’DEN MUHALİFLERE DESTEK GELDİ
Öte yandan IŞİD’ın köylere saldırarak Azez’e doğru ilerlediğinin bildirilmesi üzerine İdlip ve Halep'ten ÖSO ve El Nusra güçlerine takviye güçlerin geldiği bildirildi. Son iki gündür yaşanan çatışmaların ardından İdlib ve Halep'ten 350 kişilik silahlı gücün, Azez'e ulaştığı ve IŞİD'e karşı mücadele ettiği bildirildi.
TÜRKİYE'YE KAÇIYORLAR
Öte yandan IŞİD'in hedefindeki köylerde yaşayan çoğunluğu Türkmen kökenli Suriyeliler de çatışmaların ardından sınırı aşarak Türkiye'ye gelmeye başladı. Mayınlı bölgelerden kaçarak Türkiye'ye sığınan Türkmenler, can güvenliklerinin kalmadığını ifade ederken, köylerine saldıran IŞİD militanlarının kendilerini saflarına katılmaya zorladığı iddiasında bulundu.
ÖNLEMLER ARTIRILDI
Suriye'de son zamanlarda çatışmaların yoğunlaşmasının ardından Türkiye sınırındaki önlemler de artırıldı. Çatışmaların yoğunlaştığı bölgeler ile sınırın kritik noktalarında zırhlı araçlarla önlemler en üst düzeye çıkarılırken, Suriye tarafındaki gelişmeler yakından takip edilmeye başladı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: