RÖPORTAJ:
HÜSEYİN SUNGUR
ADANA (GÜNAYDIN) Malezya’nın Lankawaki Kenti’nde 1-11 Mayıs 2014 tarihinde düzenlenen “Dünya Muay Thai Şampiyonası”nda güçlü rakiplerini yenerek 3. kez ‘Dünya Şampiyonluğu’na ulaşan Adanalı sporcu Hayri Doğan Hozanlı, gözünü 4. şampiyonluğa dikti. 3 kez üst üste Dünya Şampiyonu olarak rekor kıran Hozanlı, 4. Şampiyonluk için, “Söz konusu vatansa gerisi teferruattır” deyimini kullandı.
Muay Thai sporuna başladığından bu yana 6 yıllık süre içerisinde bir çok Türkiye şampiyonluğu ve 3 kez Dünya şampiyonluğu sığdıran Hayri Doğan Hozanlı ile keyifli bir röportaj yaptık. Hozanlı, Muay Thai sporuna neden başladı, kimler teşvik etti, ekolü hangi sporcu… Şampiyon sporcu, şimdiye kadar yaşadıklarını, Muay Thai sporuna bundan sonraki hedeflerini Günaydın Gazetesi Spor Müdürü Hüseyin Sungur’a anlattı.
6 YILA 3 DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU SIĞDIRDI
Hozanlı, “6 yıldır bu sporu yapıyorum. Çok çalıştım ve başarılı oldum. Başarı kolay elde edilmiyor. 3 kez üst üste Dünya Şampiyonu olarak Ay Yıldızlı bayrağımızı göndere çektirip, Milli Marşımızı okutmanın gururunu yaşadım. Bir insan için bundan daha büyük mutluluk yoktur.” diye anlatırken yaptığı spor dalında daha başarılı olmak için daha çok çalışması gerektiğini ifade etti.
GECE-GÜNDÜZ ÇALIŞTI, BAŞARDI
Muay Thai sporuna başlamasında ve başarılı olmasından antrenörü Hakan Şahade ve İl Temsilcisi Ramazan İncetaş’ın büyük katkısının olduğunu dile getiren Hozanlı, “Hakan Şahade hocam ile birlikte gece-gündüz haftanın 7 günü çok çalıştık.. Star Akademi Spor Kulübü’nde 6 yıldır bu sporu yapıyorum. Bir yandan şampiyonalara hazırlanırken, diğer yandan sporcuların da başarılı olması için antrenmanlarda katkıda bulunuyorum’’ şeklinde konuştu.
VALİLERDEN BÜYÜK DESTEK GÖRDÜ
Muay Thai Dünya Şampiyonu olurken birçok kesimden destek gördüğünü ifade eden Hayri Doğan Hozanlı, “Öncelikle eski valimiz Hüseyin Avni Coş ve şimdiki valimiz Mustafa Büyük, bana her zaman destek olmuşlardır. Kendilerine teşekkür ediyorum. Başarımda sayın valilerimin payı büyüktür. Valilerimizin yanı sıra Adana Gençlik Hizmetleri İl Spor Müdürümüz Abdulkadir Ataşbak da büyük destekte bulundu. Ataşbak Müdürümüz bizlere desteğini hiçbir zaman için esirgemedi. Müsabakalarda şampiyon olarak onların verdiği desteği boşa çıkarmadım, tekrar teşekkür ediyorum” dedi.
ADINI ALTIN HARFLERLE YAZDIRDI
Malezya’nın Lankawi kentinde yapılan Dünya Muay Thai Şampiyonası’nda altın madalya kazanan Hayri Doğan Hozanlı, madalyalarına bir yenisini daha eklemek için 4. kez dünya şampiyonluğu hedefi olduğunu belirtti. 6 yıldır Muay Thai sporuyla uğraştığını belirten sporcu, 2012’de Rusya, 2013’te İstanbul ve 2014’de de Malezya olmak üzere üçüncü kez ‘Dünya Şampiyonu’ olarak adını altın harflerle yazdıran Hozanlı, Türkiye’yi dolayısıyla Adana’yı başarıyla temsil etmekten dolayı gurur duyduğunu vurguladı.
‘MUAY THAİ OLİMPİK SPOR OLMALI’
4. ŞAMPİYONLUK İÇİN SÖZ VERDİ
Muay Thai’de 67 kg gençler kategorisinde üst üste 3 kez dünya şampiyonu olarak rekor kırdığını hatırlatan Hozanlı, “Şimdi hedefim 4. kez dünya şampiyonu olmaktır. Yeni bir rekor peşindeyim. Antrenörüm Hakan Şahade’nin direktifleri doğrultusunda gece-gündüz çalıştım. Hafta sonları da kros çalışması yaptım. Yani başarı kolay elde edilmiyor’’ dedi
- Henüz 19 yaşında bir genç olarak yolun başındasın, ancak en büyük başarıları elde ettin. Muay Thai sporuna ne zaman başladın, kimler teşvik etti?
2009 yılında 13 yaşındayken ailem tarafından kendimi savunmak üzere dövüş sporlarına yönlendirildim. Burada yanlış anlaşılmasın. Muay Thai sporuna dövüşmek için değil, kendimi savunmak için başladım. Hiçbir zaman bu sporu kötü amaçla kullanmadım. Zaten kötü amaç için bu sporu kullanmaya kalkarsanız başarılı olamazsınız. Bu sporu başarılı olmak için yaptım ve yapıyorum. İyi bir antrenör olduğumda çalıştıreceğım sporcuları iyi birer sporcu olarak yetiştirmek için elimden gelen gayreti göstereceğim.
-Bu spora başlarken, mutlaka örnek aldığın bir sporcu vardır. Örnek aldığın sporcu gibi olabildin mi, ya da örnek aldığın kişiyi geçtin mi?
Elbette örnek aldığım sporcu var. Örnek aldığım sporcu Türkiye’nin gurur kaynağı Nurhayat Hiçyakmazer’dir. Örnek aldığım sporcuyu geçmeye gelince, O’nun yanında durabilmek bile benim için bir onurdur. Nurhayat Hiçyılmazer çok iyi bir sporcudur. Sevgi ve saygı doludur. Nurhayat Yılmazer’in sevgisini, saygısını kazanmak bile benim için büyük mutluluktur.
-Muay Thai sporuna başlarken, bir gün dünya şampiyonu olacağını düşünebildin mi, bu hayalle mi yaşadın? Ayrıca, üst üste 3. Kez dünya şampiyonu olarak rekor kırabileceğini düşündün mü?
Önce hayalimde Muay Thai’de Türkiye Şampiyonu, sonra dünyanın en iyisi olmak vardı. 3 kez üst üste Dünya şampiyonu olarak Türkiye’ye rekor kazandırdım. Şimdi 4. Dünya şampiyonluğu için mücadele edeceğim. Bunu başaracağıma inanıyorum. Çok büyük hayallerimin mimarı antrenörüm Hakan Şahade sayesinde gerçekleşti. Sonuçta inandık ve başardık. İnşallah şimdi 4. Kez dünya şampiyonluğunu kazanarak Ay yılldızlı bayrağımızı göndere çektirip milli marşımızı okutacağım. Eğer söz konusu vatansa gerisi teferruattır.
-Muay Thai’de 3 kez üst üste Dünya şampiyonu oldun. Şimdi 4. Kez dünya şampiyonu olmak istiyorsun. Hedefin bu. Hedeflerine kavuşmak için çok mu çalışıyorsun. Günde, haftada kaç saat çalışıyorsun?
Haftanın 6 günü müsabakaya dayalı çift idman, kros, kondisyon destekli olarak çalışıyoruz. Spor salonundaki çalışmada önce ısınma hareketleri kültür fizik çalışması yaparak vücudumuzun ısınmasını sağlıyoruz. Daha sonrasında ise ringde antrenörüm Hakan Şahade gözetiminde müsabaka çalışması yapıyoruz. Müsabaka çalışmasında çok ter akıtıyoruz. Bazende yorgunluktan bitkin durumadüşüyorum. Ancak başarılı olmak için yılmadan çalışmak zorundayız. Salon dışında da koşu yapıyor, kros çalışıyoruz. Salon dışındaki çalışmalarımız da çok ağır geçiyor.
-Antrenmanlardan, kendine özel zaman ayırabiliyor musun?
Fırsat buldukça tatil yapmak istedim. Ama son yıllarda yaz tatilimi bile çalışarak değerlendiriyorum. Bir sporcu Türkiye ve Dünya şampiyonu olunca sorumlulukları artıyor. Dolayısıyla insan kendisine fazla zaman ayıramıyor. Bu yaz döneminde de tatil yapamadım ve çalıştım.
-Muay Thai sporunda sporcu olarak en üst seviyeye kadar yükselmişsin. Bundan sonrası nedir?
Bundan sonra artık emeğimin karşılığını alıp, kazanıp kaliteli spor yaparak emek vermek isterim. Başarılı sporcuları keşfedip Muay Thai sporuna yeni gençler kazandırmak istiyorum.
-Muay Thai sporuna gerekli desteğin verildiğini düşünüyor musun? Adana’da Muay Thai sporu ne durumda?
Gerekli destekler yüksek makamlardaki büyüklerimiz tarafından sağlanmakta. Ancak, çok maddi ve manevi emek gerektiren bir spor dalı olduğu için çok tatminkar olduğu söylenemez. En büyük sponsorum ve destekçim ailemdir. Eğer bu spor dalında başarıyı yakalamışsam bunu aileme ve antrenörlerime borçluyum.
-Muay Thai sporu olimpiyatlarda yer alıyor mu, yeralmalı? Muay Thai sporunun olimpiyatlarda yeralması için ne yapılması gerekir, nasıl bir öneride bulunursun.
Şu an için olimpiyatlarda değiliz ama federasyondaki büyüklerimiz gerekli çabayı göstermekte. Bizde bir Ukrayna, Rusya, Tayland gibi söz sahibi olabiliriz. Tabi başarılı sporcuların özel bir eğitimle Türkiye takımı olarak eğitimleriyle, beslenmeleriyle yetiştirilirse çok daha verimli bir hale geliriz. Olimpiyatlarda Muay Thai sporu olursa Türk sporcular mutlaka başarılı olacaktır.
-Hobilerin neler, biraz bahseder misin?
Hobilerim yine spora dayalı. Yüzme ve futboldur. Zaman buldukça müzik de dinlerim.
-Küçük yaşlardan beri hayalin nedir?
Çok ama çok başarılı olmak. Her koşulda zirvede kalmak isterim. Zirvede kalmak için elimden gelen çabayı sarfediyorum.
-Hedefine varırken, yaşadığın zorluklar var mı, varsa bunları anlatır mısın?
Tüm sosyal faaliyetlerden mahrum kalarak yaptığımız spora konsantre sağlayarak hedefe kilitleniyorsun. Bazen sakatlıklarla karşılaşabiliyorsun. O zaman elde olmayan sebeplerle çaresiz kalıyorsun. Sakatlanmamak için büyük dikkat gösteriyorum. Hangi spor dalı olursa olsun sporcuların korkulu rüyası sakatlanmaktır. Çok şükür şimdiye kadar çok önemli bir sakatlık yaşamadım. Umarım bundan sonra da sakatlık yaşamam.
-Canın sıkıldığında ne yaparsın, daha çok antrenman mı yaparsın?
Bizim canımız sıkılmaz. Tüm konsantremizi ringde toplamak zorundayız. Pes etmek, vazgeçmek gibi bir lükse sahip değiliz. Eğer pes ederseniz yaptığınız iş ya da sporda başarılı olamazsınız.
-Bu spordaki başarıların maddi ve manevi olarak seni tatmin etti mi?
Biz başarılı olmak istedik ve hep ülkemizi düşündük. Maddiyat hep ikinci planda kaldı. Ülkeniz adına yarışıyor ve Türk Bayrağını göndere çektirip milli marşınızı okutmak istiyorsanız maddiyatı düşünmemelisiniz. Bu söz belki tekrar olacak. Eğer Mevzubahis vatansa, gerisi teferruattır. Yani maddiyat önemli değildir. Önemli olan ülkenize kazandıracağınız başarıdır. Tabi ki ilerleyen yıllarda hayat mücadelesi bizleri ister istemez maddiyatı düşünmeye sürükleyecektir. Ama bu işin gururu, onuru hiçbir şekilde tarif edilemez.
-Toplumumuzda sporculara verilen değeri nasıl bulmaktasın?
Sporculara destek hep popüler dallarda olmuştur. Bizler büyümeye çalışan ağaçlar gibiyiz. Biz de onlar gibi büyüyüp inşallah meyve vereceğiz. Gün gelecek Muay Thai sporu hak ettiği değeri görecektir. Yani ilerleyen yıllarda futbol branşına verilen değer kadar Muay Thai sporuna da değer verilecektir. Bu konuda çok umutluyum.
-Siz sporcuların genel sorunları nedir ve çözüm yolları nelerdir?
Sporcuların, antrenörlerin genelinde pastadaki pay eşit dağıtılırsa tüm sorunların çözüleceğine inanıyorum. Yani futbolun dışındaki spor dallarına da gerekli önem verilmeli. En basit örnek verecek olursak; Gazete sayfalarına baktığınızda bile futbola daha çok yer verildiğini görebilirsiniz. Hangi gazete sayfasında Muay Thai sporu manşete çıkmıştır?. Yerel gazeteler bizlere hakettiğimiz değeri veriyor. Bu bağlamda bu röportaj için şahsınızda Günaydın Adana Gazetesi’ne teşekkür ediyorum.
-Uluslararası yarışlara gittiğinizde sporcular arasında nasıl bir ilişki var, rekabet mi, dostluk mu ön planda?
Her zaman Türkiye’nin başarısı ilk hedefimiz oldu. Bunu yaparken dostlarla hep beraber kenetleniriz. Ama müsabakaya çıktığımızda rakip konumdayız. Ringte maç biter, dostluklar devam eder.
- Sence Muay Thai sporunun Türkiye’de, dolayısıyla Adana’da gelişmesi için neler yapılabilir, senin katkın ne olabilir?
Gençlerin, ailelerin bilinçlendirilmesi herşeyin çözümü olabilir. Daha çok spor salonları açılmalı. Ben başarılarımla örnek olarak her yerde bu sporu tanıtmak için mücadele ediyorum. Bundan sonra da mücadelem sürecek. Yeni sporcular yetiştirerek te katkı sunacağım.
-Okul hayatını nasıl etkiledi Muay Thai sporu. Olumlu mu olumsuz yönde mi?
Mezun olduğum okul Adana Ticaret Borsa Lisesi. Okulumuzun müdür ve öğretmenleri beni hep destekledi. Hepsine gönülden teşekkür ediyorum.
- Son olarak neler söylemek istersin, bir yerlere mesajın var mı?
Son olarak gençler mutlaka spor yapsın. Spor yapan gençler mutlaka kötü alışkanlıklardan uzak durur. Spor yapan gençler, ülkesine katkı sunar. Kimisi şampiyon sporcu olur. Kimisi başarılı antrenör, kimisi başarılı hakem olur. Ancak, ne olursa olsun gençler mutlaka spor yapsın.
Yorumlar
Kalan Karakter: