Neşet KARADAĞ
ADANA(GÜNAYDIN)- Adana'nın Ceyhan ilçe belediye başkanlığı yaptığı dönemde, 6 milyon liralık parke döşeme işlemi için müteahhite işi bitirmeden hak edişin tamamının ödemesini yaptırarak kamu kurumunu 2 milyon 922 bin lira zarara uğrattığı iddiasıyla açılan davada ‘edimin ifasına fesat karıştırma’ suçundan Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve 4 sanık hakkında verilen beşer yıl hapis cezası Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 10.Ceza Dairesi’nce bozuldu.
Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile birlikte müteahhit Ertuğrul Kütük, taşeron Ömer Aydın, belediye çalışanları Hüseyin Güçüm ve Mehmet Boran 21 Şubat’ta 'edimin ifasına fesat karıştırma' suçundan 5’er yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. Sözlü ve diğer sanıklar rüşvet, bazı sanıklar da ‘Edimin ifasına fesat karıştırma’ suçundan ise beraat etmişti. Sanıkların avukatları hapis cezasına, Cumhuriyet Savcılığı da beraat kararları ile eksik ceza verildiği yönünde Gaziantep Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Dava dosyasına bakan 10. Ceza Dairesi verilen hapis cezası ve bazı beraat kararlarını bozdu.
KARAR BOZULDU
10.Ceza Dairesi kararında, ‘Edimin ifasına fesat karıştırma’ suçundan 5’er yıl hapis cezası verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü ve diğer sanıklarla ilgili yapılan soruşturma aşamasında alınan raporlarda, eksik işin mali ve fiziki miktarları itibarıyla kısmi çelişkiler bulunduğu belirtildi.
‘SAVUNMA HAKLARI KISITLANDI’
ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından ASKİ’nin malları üzerindeki koruma ve gözetim yükümlülüğü ihlal edilerek ve yüklenici firma menfaati sağlanması suretiyle tamamlandığının anlaşılması halinde eylemlerin kamu görevlisi olan sanıklar Hüseyin Sözlü, Hüseyin Güçüm, Mehmet Boran ve Şaban Acar yönünden kamu görevlisinin (birden fazla hakedişin sahteliği halinde zincirleme olarak) resmi belgede sahteciliği, zimmet ve görevi kötüye kullanma suçlarını, sanıklar Ertuğrul Kütük ve Ömer Aydın’ın eylemlerinin ise TCK’nın 40/2 maddesine göre bu suçlara azmettirme veya yardım etme suçunu oluşturup oluşturmayacağı da tartışılmak suretiyle hukuki durumlarının tayin ve takdiri gerektiğinin gözetilmediğine dikkat çekilen kararda sanıkların yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılması yönündeki talepleri yetersiz gerekçeyle rededilerek savunma haklarının kısıtlandığına dikkat çekildi.
‘YETERLİ GEREKÇE GÖSTERİLMEMİŞ’
Kararda, ayrıca sanıklar Hüseyin Sözlü, Hüseyin Güçüm ve Mehmet Boran’ın iş bitirme süresinden önce 30 Mart 2014’de yapılan yerel seçimlerinin ardından Ceyhan Belediyesi’ndeki görevlerinden ayrılmış oldukları da belirtilerek, “İşin eksik yapıldığına ilişkin belediye görevlilerince düzenlenen rapor tarihlerinin de iş bitirme tarihinden önceye denk gelmesi, atılı suçun oluşması için kabul işlemi bulunmasının gerekmesi ve dosyada geçici veya kesin kabule ilişkin bir belge bulunmaması karşısında, belirtilen hususlarla ilgili herhangi bir değerlendirme ve tartışma da yapılmaksızın edimin ifasına fesat karıştırma suçunun yasal unsurlarının ne şekilde gerçekleştiğine dair denetime imkan verecek şekilde yeterli gerekçe gösterilmeksizin yazılı şekilde mahkumiyet hükümleri kurulması yönünden hükümlerin bozulmasına karar verildi” denildi.
SÖZLÜ’YE RÜŞVET BERAATI ONANDI
Başkan Sözlü için ‘Rüşvet’ suçu yönünden verilen beraat kararı ise onanırken ‘edimin ifasına fesat karıştırma’ suçundan beraat eden sanıklar Rahmi Pekar, Ragıp Bekaroğlu, Mehmet Şahin ve Mustafa Hakan yönünden ise bozuldu.
‘BAŞKA SUÇ YÖNÜNDEN KARAR VERİLMESİ GEREKİRDİ’
Kararda bu sanıklarla ilgili olarak, “Sabit görülen eylemlerinin görevleriyle ilgili başka bir suçu oluşturacağı belirtilmesine rağmen, eylemin başka bir suçu oluşturduğunun kabulü halinde ek savunma hakkı tanınarak oluştuğu değerlendirilen suç yönünden bir karar verilmesi gerekirken, aynı eylemin başka bir suçu oluşturduğu kabul edilip dava konusu suçtan beraat kararı verilmesi suretiyle gerekçede çelişkiye düşülmüştür” denildi.
Dava dosya, yeniden incelenmek ve karar verilmek üzere Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: