Gelir İdaresi Başkanlığı işletmeci mükelleflerin kendi vergi işlerini düzenleyebilmesi için rehber hazırladı.Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) hazırladığı programla her işletmeci bilgisayar başına geçerek 1.5 yıllık bir vergi takvimi oluşturabilecek. Sistem mükellefe hangi dönemlerde ne yapılacağını gösterecek. Bu tip çalışmalar genellikle muhasebeciler tarafından gerçekleştiriliyordu. Programa giriş yapacak bu mükelleflere sistem, belli sorular yöneltecek. Bu sorular yoluyla kişiye özel bir vergi takvimi oluşturulmuş olacak. Daha öncesinde uygulamaya konulan internet vergi dairesi uygulamalarıyla da birçok işlem internet üzerinden yapılabiliyor. Mükellefler, bağlı bulundukları vergi dairesinden aldıkları kullanıcı kodu, şifre ve parola ile internet vergi dairesindeki uygulamaları kullanabiliyor. Ayrıca mükelleflere TC Kimlik Numarası ile giriş imkânının da sağlandığı belirtiliyor. İnternet üzerinden yapılabilen işlemleri gerçekleştiren kullanıcı sayısının geçtiğimiz yıl 2 milyon 728 bine ulaştığı internet vergi dairesinde yapılabilen bazı işlemler şöyle:
- “Borcu Yoktur Yazısı” ve “Mükellefiyet Yazısı” için talepte bulunulabiliyor. Ayrıca yapılan işlemlerin aşamaları ekrandan izlenebiliyor.
- Yeminli Mali Müşavirler (YMM), tasdik sözleşmelerine ilişkin bildirimlerini ve sürekli bilgi verme yükümlülükleri konusunda işlem yapılabiliyor.
- Mükellefler, vergi dairesinde kendileriyle ilgili mevcut bilgilerini sorgulayabiliyor.
- Vergi kimlik numarası sorgulaması yapılabiliyor.
- Herhangi bir vergi türünden dolayı iade alacak mükelleflere yönelik olarak ise standart iade dilekçelerini internet vergi dairesinden verebiliyor.
- Matbaacılar bastıkları belgelerin girişini yapabiliyor.
- Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM), aracılık yaptıkları mükelleflerin beyanname ve bildirimlerini gönderebilmelerine ilişkin aracılık sözleşmelerinin girişini yapabiliyor.
- ÖTV Bildirimleri internet vergi dairesinden verilebiliyor.
Tek tıkla vergi takvimi
Gelir İdaresi Başkanlığı işletmeci mükelleflerin kendi vergi işlerini düzenleyebilmesi için rehber hazırladı.
Yayınlanma :
21.03.2016 07:39
Güncelleme :
21.03.2016 07:39


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: