MUSTAFA ÖZKE ADANA (GÜNAYDIN) – Adana’da Portakal Çiçeği Karnavalı’na katılan ziyaretçilerin yüzde 89,6’sı kebap yerken, yüzde 77’si de kebabın yanında şalgamı tercih etti. Karnavala katılanlar yemek yedikten sonra dünyanın hala kullanılan en eski köprüsü Taşköprü’yü gezerek, tarihe yolculuk yaptılar. Tabii ki kentin güzelliklerine hayran kalan yerli ve yabancı turistler, tadıyla damaklara ayrı bir lezzet bırakan halka tatlıyı yiyerek Adana’dan ayrıldılar.Çukurova Üniversitesi’nden Oya Berkay Karaca ve Oya Yıldırım ile Mersin Üniversitesi’nden A. Celil Çakıcı, Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’na katılan ziyaretçilerin algı ve memnuniyetlerini araştırdı. LİSTEDE ŞIRDAN DA VAR Bu araştırmaya göre; önce Adana’da karnavalı izleyen ziyaretçilerin, karnaval sırasında yedikleri veya yemeyi planladıkları yiyecek, içecek ve tatlıların listesi hazırlandı.Bu listeye göre; ziyaretçiler, yemeklerden en çok kebabı (yüzde 89,6) tercih etti. Bunu ciğer (yüzde 26,3) ve şırdan (yüzde 21,1) izledi. Şalgam yüzde 77 ile en çok tercih edilen içecek olurken, şalgamı yüzde 39,5 ile portakal suyu ve yüzde 23,3 ile ayran izledi. Tatlılarda ise, ilk sırayı taş kadayıfı ve künefe aldı. Bunu halka tatlısı (yüzde 29) izledi. Üçüncü sırayı ise, yüzde 17,3 ile turunç tatlısı aldı.Araştırmada, “Böylece karnavalın bölge yemek kültüründe yer alan yöresel yiyeceklerin tanıtımına da büyük katkısının olduğu söylenebilir. İl dışından katılanlar Adana’ya has olan yöresel yiyecek ve içecekleri özellikle yüksek oranlarda tercih etmişlerdir.” denildi. TARİHİ MEKÂNLARA YOĞUN İLGİ Öte yandan, Adana’ya karnavalı izlemeye gelenler, en çok Taşköprü’yü ziyaret etti. Bunu Büyük Saat izledi. Ziyaret edilen veya edilmesine niyet edilen diğer yerler arasında, birbirine yakın oranlarla “Büyük Park”, “Sabancı Camii” ve “Atatürk Evi” geldi.Ziyaretçiler Kız Lisesi, Yağ Camii, Kazancılar Çarşısı, Ramazanoğlu Konağı ve Anavarza Kalesi’ni de gezdi.Çukurova Üniversitesi’nden Oya Berkay Karaca ve Oya Yıldırım ile Mersin Üniversitesi’nden A. Celil Çakıcı’nın yaptığı bu önemli çalışma Adana’nın her geçen gün yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldiği gerçeğini de gözler önüne serdi.
ADANA
17 Ağustos 2017 - 07:30
Turistlerin gözdesi Taşköprü ve kebap
Portakal Çiçeği Karnavalı’na katılan ziyaretçiler yiyecek olarak kebabı, içecek olarak şalgamı, gezi yeri olarak Taşköprü’yü tercih ettiler
ADANA
17 Ağustos 2017 - 07:30