MUSTAFA ÖZKE ADANA (GÜNAYDIN) – Son yıllarda karaciğer yağlanması, karaciğer enzim yükselmesi ve kolesterol- trigliserid yüksekliği şikâyeti ile hastanelere başvuranların sayısında büyük artış gözleniyor.Kızıldeniz, Tayland, İtalya ve Fransa başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinde dalışlar yapan denizaltı araştırmacısı ve uzman dalgıç Dr. Selçuk Mustafa Akköse, bu sorunun beslenme biçimiyle direk ilgisi olduğunu söyledi.Akköse, “Deniz ürünleri en sağlıklı beslenme biçimi olmasına rağmen tüketen az ve üç tarafımız deniz ama herkes koyun eti peşinde” dedi EN GÜZELİ ZEYTİNYAĞINDA BALIK Dr. Selçuk Akköse, “Üç tarafımız deniz ama nedense herkes koyun eti peşinde… Dana eti de daha sağlıklı ama tüketim çok az… Deniz ürünleri en sağlıklı beslenme biçimi olmasına rağmen tüketen az ve balık pahalı. Zeytin ülkesiyiz zeytinyağı yerine biraz daha ucuz olan ayçiçek yağı tercih ediliyor… En güzeli az zeytinyağında balık kızartmak ama tüketen az... Bu nedenlerle genelde karaciğer yağlanması, karaciğer enzim yükselmesi ve kolesterol- trigliserid yüksekliği söz konusu... Vatandaşa ‘Bunlara dikkat edin’ diyorsun, ‘Sen bana ilaç yaz’ diye cevap veriyor, neylersin.” dedi. YÜZME SPORLARIN BABASI Bugüne kadar dünyanın pek çok ülkesinde denize daldığını anlatan Akköse, “Türkiye’de denizle aramız sadece denize nazır bir yerde oturmak ve mangal yellemekten ibaret... Hala boğularak ölüyor çocuklar veya yetişkinler... Yazık bu hayatlara... Oysa yüzmek sporların babası... Deniz ürünleri yiyeceklerin hası… Azami istifade etmek lazım denizden… Psikolojik yönden de olumlu katkısı var ayrıca... Sadece seyretmek değil yüzmek dalmak balık tutmak, tutulanı yemek, tekneyle dolaşmak iyi gelir...” şeklinde konuştu
ADANA
24 Temmuz 2017 - 10:50
'Üç tarafımız deniz ama herkes koyun eti peşinde'
Halk sağlığı uzmanı Dr. Akköse, “Deniz ürünleri en sağlıklı beslenme biçimi olmasına rağmen tüketen az ve bu kadar denize rağmen balık pahalı” dedi
ADANA
24 Temmuz 2017 - 10:50