Uçan Balon'dan çocuklara
Yayınlanma :
24.06.2022 08:27
Güncelleme :
23.06.2022 17:49


ADANA(GÜNAYDIN)-Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği’nin “Geleceğimi Çöpe Atma!” projesi kapsamında gerçekleştirdiği “Çocuklar İçin İklim Eğitimi” toplantıları proje eğitmeni Melike Selin Durmaz Ekenler’in, “İyi Tarım Uygulamaları” da Prof. Dr. Nurgül Türemiş’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
Adana’nın çeşitli mahallelerinden kırkın üstünde çocuğun katılımıyla Seyhan Belediyesi Yeşilevler ve Fatih Bilgi Evleri’nde gerçekleşen eğitimlerde, proje katılımcısı 11-15 yaş aralığındaki çocuklara çevre sorunları ve iklim değişikliğiyle ilgili temel bilgileri aktarılırken, bilgileri pekiştirmek için de tarım uygulamaları gerçekleştirildi.
Temel ekolojik kavramlar
İklim eğitimlerinde iklim ve ekolojiye dair temel kavramlar, ekoloji ilkeleri ve yaşam döngüleri, ekolojik okuryazarlık, iklim eylemliliği, Adana’daki ve bölgemizdeki çevre sorunları konularında katılımcı çocuklara bilgi aktarıldı. Geziler, oyunlar, çevre gözlem günlüğü tutulması, eğitici videoların gösterimi ve tartışılması gibi faaliyetlerle çocukların iklim değişikliğine ilişkin farkındalıkları artırıldı. Eğitim süreci boyunca ekoloji ve çevre alanında öne çıkan uluslararası ve ulusal sivil toplum örgütleriyle (WWF, TEMA, Greenpeace, Buğday Derneği vb.) ve çalışmalarıyla ilgili bilgiler de verildi. Bu sivil toplum örgütlerinin bazılarından temsilciler ve gençler çevrimiçi araçlarla eğitim sürecine dahil olurken, eğitimlerin sonunda çocuklar çalışma gruplarına ayrılarak her bir grup çevre ve iklim değişikliği sorununa değinen fikirler geliştirdi ve bu fikirleri sunum şeklinde hazırladı. Çalışmalar kapsamında ayrıca Çukurova Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi gezisi de yapıldı.
İyi tarım uygulamaları
Teorik eğitimlerin ardından gerçekleştirilen iyi tarım uygulamalarında çocuklara sebze meyve ekimleriyle beraber iyi tarım, organik tarım, kompost gübre üretimi, toprak, su döngüsü hakkında bilgiler verilerek Bokashi kompost uygulaması yapıldı. Ayrıca iyi tarım uygulamaları yapan Ender Tarım ziyaret edildi. Çocuklar ektikleri mevye ve sebzelerin bakımlarını kendileri yapmaya ve zamanı geldikçe toplamaya devam ediyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: