MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Adana Fırıncılar Odası Başkanı Ali Tekin, ekmeğe zam konusuna açıklık getirerek, “Sadece pide 1 Lira 25 Kuruş oldu. Somun ekmek hâlâ 1 liradan satılıyor” derken unun karaborsaya düştüğüne dikkat çekti.
Türkiye’de yaşanan ekonomik dengesizlikler yüzünden stokçuların un satmadığını, bu durumdan da fırıncıların çok olumsuz etkilendiğini anlatan Ali Tekin, “Bırakın Adana’yı, biraz önce Gaziantep Fırıncılar Odası ile görüştüm. Onlar da un bulamıyormuş. Çünkü stokçular un satmıyor. Devletin denetim mekanizması stokçu işadamları ve işletmeler hakkında neden bir inceleme başlatmıyor?” şeklinde konuştu
RUHSATIN NE İSE ONU YAP!
Ali Tekin, “Türk Gıda Kodeksi buğday unundan veya buğday unu ile diğer tahıl unlarının karışımından hazırlanmış ekmekleri kapsarken dondurulmuş ve kısmen pişirilmiş ekmekleri, yufka, bazlama, pide ve simidi içermiyor. Pide, ekmek kodeksi içinde olmadığı için herkes üretiyor. Ruhsatını pişirim üzerine aldıysan pişirimini yap, simit üzerine aldıysan simidini üret ama pide üretme. Onlar pide üretince, benim vergisini veren ve yanında 5–10 işçi çalıştıran esnafım zarar ediyor. Benim esnafımın hakkını kim savunacak?” dedi
KİMSENİN KİMSEYİ DENETLEDİĞİ YOK
Adana’da ruhsatına aykırı üretim yapan ve merdiven altı denilen 280 korsan fırın bulunduğunu ve bu fırınlardan hiç kimsenin hesap soramadığını vurgulayan Tekin, “Denetim, denetim diyorlar ama kimsenin kimseyi denetlediği yok. Gelsinler ruhsatına aykırı çalışanları ben tek tek göstereyim.” diye konuştu
Tekin, “Adam ruhsata aykırı yer çalıştırdığı gibi bir iki kişiyle pideyi üretiyor ve götürüp satıyor. Oysa fırıncıların elektriği, suyu, unu, mayası, işçisi, maaşı, vergisi ve sosyal hakları gibi çok sayıda gideri var. Ruhsatına aykırı pide üretenlerle biz nasıl baş edeceğiz. Bu konuda yetkililerin denetim mekanizmasını yoğun bir biçimde harekete geçirmesi gerekiyor” ifadesini kullandı
STOKÇULARIN YAKASINA YAPIŞIN!
Öte yandan, gazetemizi ulaşan bir fırın sahibi ise, “İşletmeyi aradım un getireceklerdi. Ertesi gün aradım adam telefonuna çıkmıyor. Eskiden benim işyerimde 500 çuval unum olurdu. Şimdi 65 çuval un var. Bu unla birkaç gün idare ederim. Sonra ne yapacağım. Dolar artıyor diye ununu, yağını stoklayanlar var. Devlet bu stokçuların yakasına yapışmalı” diye tepkisini dile getirdi.
Bir başka fırın sahibi ise, “Adana’daki fırınlara un verenler genellikle İmamoğlu’ndaki aileler. Bunlar bir biri ile akrabalar. Dün unun torbasını 80 liraya veriyorlardı. 90’ çıkardılar, 95’e çıkardılar. Şu an bir çuval unun fiyatı ortalama 95 lira ama 100 liradan gönderin diyoruz, göndermiyorlar. Şu anda genel anlamda bir stokçuluk yaşanıyor” dedi
Yorumlar
Kalan Karakter: