Euronews haber sitesinin bildirdiğine göre işsizlik, enflasyon, faiz oranı ve milli gelir gibi ekonomik göstergelerin esas alınarak hesaplandığı Dünya Sefalet Endeksi’nde Türkiye 156 ülke içinde 21. sırada yer aldı.
Sefalet sıralamasında Türkiye Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor.
Listede yer alan Avrupa ülkeleri içinde sefalet endeksinin en yüksek olduğu ülke Türkiye.
Endekse göre Türkiye’de ekonomik veriler bazı Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin gerisinde.
Hanke’nin 2019 Sefalet Endeksi’nde ise Türkiye 95 ülke arasında 5. sırada yer almıştı.
Komşuları arasında Türkiye’den daha kötü durumda olan tek ülke 92,1 puan ile 8. sırada yer alan İran.
Baştaki 20 ülke arasında ilk sırayı kardeşimiz Maduro’lu Venezüella alırken Zimbabve, Sudan, Arjantin, Libya, Lübnan, İran, Madagaskar, Angola, Surinam gibi ülkeler daha alt sıralarda yer almakta.
İç savaş yaşayan Suriye ile Ukrayna dahi sıralamada Türkiye’ye göre çok çok üst sıralarda yer almakta.
Bizden daha iyi konumda yer alan ülkeler ise Namibya, Gabon, Kongo, Bostwana, Irak, Ermenistan, Etiyopya, Pakistan, Azerbeycan, Mozambik ve Bosna Hersek.
Ekonomi Profesörü Steve Hanke'nin Yıllık Sefalet Endeksi'ne göre, 2022'de Türkiye'de 'sefalete' en çok etki eden faktör 'enflasyon' oldu.
John Hopkins Üniversitesi'nden Uygulamalı Ekonomi Profesörü Steve Hanke tarafından hazırlanan "Yıllık Sefalet Endeksi'nde" Türkiye, 2022 yılında dünya genelinde 10. sırada yer aldı.
Sri Lanka, Haiti, Angola, Tonga, Gana, Malta bizden çok daha iyi durumdalar ve sefalet ülkede her yıl daha da artarak ilerlemekte.
Aslında durum çok daha vahim. Sefalet Endeksi hesaplamalarında resmi açıklamalar da dikkate alındığı için TUİK vs. gibi kurumların verileri güven vermeyen ve gerçeği yansıtmayan kurumların rakamları da dikkate alınmaktadır. Bu durumda aslında sıralamada daha üstte yer almaktayız.
verikaynağı.com a göre 2024 yılında enflasyon oranına işsizlik oranının eklenmesiyle bulunan sefalet endeksi puanına göre Türkiye dünyada 5. sırada yer alıyor.
Arjantin, Suriye, Lübnan ve Sudan endekste ilk 4'te yer alırken Venezuela Türkiye’nin gerisinde kaldı.
2024 yılında dünyanın hemen hemen tamamını geride bıraktık. Yine TUİK’e rağmen.
Bildiğim kadarı ile dünya tarihinde savaş ve felaket dönemleri hariç bir ülkenin bu derece kısa bir sürede bu derece keskin bir sefalete sürüklendiği bir başka ülke görülmemiştir.
Bir diğer sıralamaya bakalım.
İHD’ye göre, Türkiye, çocuğun cinsel istismarında dünya listesinde 3.sırada yer aldı.(cumhuriyet.com.)
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 2018 raporuna göre Türkiye'deki cinsel suçların yüzde 46'sı çocuklara karşı işlendi.
Türkiye, yüzde 56.7 ile listenin 18. sırasında yer alıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2016 verilerine göre, Türkiye’de çocuk istismarıyla ilgili dava sayısı, son 10 yılda yaklaşık 3 kat arttı, 250 bin çocuk istismara uğradı. TÜİK’in 2019 verilerine göre suç mağduru olarak gelen 206 bin 498 çocuğun yüzde 15,2'si cinsel istismar kurbanıydı. Ancak resmi veriler artık paylaşılmıyor.
Habertürk'ten Merve Elmacı'nın haberine göre ise Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 yılında paylaştığı rapora göre, 2-17 yaşları arasındaki 1 milyara yakın çocuk 2019 yılında fiziksel, cinsel ya da duygusal şiddete maruz bırakıldı.
The Economist'in 2019 yılında 60 ülkeyi kapsayan çocukların güvenliğine yönelik bir araştırması bulunuyor.
Araştırmada, çevre, yasal işleyiş, hükümetin kapasitesi, özel sektörün, sivil toplumun ve medyanın konuya bakışı üzerinden ülkeler puanlandırılıyor.
Araştırmaya göre çocukların en güvenli olduğu ülke 83.9 oranla İngiltere, en az güvenli olduğu ülke ise yüzde 26.4 ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti.
Listede yer alan ülkelerden Peru, Brezilya, Sırbistan, Hindistan, Güney Afrika, Uganda bizden çok daha iyi durumdalar.
Hemen altımızda ise Filipinler, Tanzanya, Tayland, Meksika, Malezya, El Salvador, Kenya yer almakta.
Yani el Salvador ile Uganda arasında bir yerlerdeyiz.
Dünya lideri olarak çıktığımız yolda hızla liderliğe doğru ilerliyoruz.
2019 verilerinin paylaşıldığı bu listesinin maalesef güncel halini bulamadım ki şu an durumun çok daha vahim olduğu bir gerçek.
Tarafımızca değerlendirmeye alınan bir başka kriter ise kadına şiddet.
Erkeklerden fiziksel veya cinsel şiddet gören kadınların oranı: Avrupa ve OECD’nin lideri Türkiye.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) 2019 yılı verilerine göre Türkiye’de kadına şiddet oranı yüzde 38. Neredeyse 10 kadından 4’ü hayatında erkek şiddetine maruz kalıyor.
Avrupa ve OECD ülkeleri arasında erkeklerden fiziksel veya cinsel şiddet gören kadın oranının en yüksek olduğu ülke Türkiye.
Erkeklerden fiziksel veya cinsel şiddet gören kadın oranı (2019) sıralamasında Türkiye 1. Sırada.
Arkasından Kolombiya ve Kostarika gelmekte.
OECD 2019 yılı verilerine göre dünyada kadına şiddetin en yüksek olduğu ülke yüzde 85 ile Pakistan. Bu oran Senegal’de yüzde 78, Yemen’de yüzde 67, Afganistan’da yüzde 61.
Yani bu sıralamada da Pakistan, Afganistan ile Kolombiya arasında bir yerdeyiz.
Zamanla rol modelimiz Afganistan’ı geride bırakacağımıza inancım tamdır.
Görüldüğü üzere hayvana şiddet vakıa sayısı ve niteliği, hayvan soykırımına dair program ve komplosu, zihinsel ve reel zalimliği, yasal veya yasa dışı yoketme, katletme, öldürme planları ile o ülkenin içerisinde depreştiği sefaleti, yoksulluğu, açlığı, kadına ve çocuğa şiddet/istismar karnesi doğru oranlı bir parelellik göstermektedir.
Bu durum adeta bir zombi salgını gibidir ve örneğin kadına şiddetin yüksek olduğu her toplumda istisnasız şekilde hayvanlar da zalimliğe maruz kalmakta;
Sefalet ve yoksulluğun olduğu her toplumda hayvan duyarlılığı yok olmakta;
Demokrasi ve çağdaşlıktan uzaklaşan her ülkede hayvanlar toplu katliamlara maruz kalmaktadır.
Bu nedenle hayvan haklarına dair gerçekleştirdiğimiz bu mücadele aslında kadın haklarının korunması, çocukların istismardan korunması, demokrasi ve hukuk devletinin inşaası, sefalet ve yolsuzlukla mücadeledir. Aksi durum yeryüzü tarihinde görülmemiştir.