Bu hafta çok önemli bir konuyu gündeme getirmek istiyorum. Özellikle de Kadirlili bir hemşehrimizden bana gelen bir mesajı da paylaşmak istedim.
Bu sadece bir örnek. Kimbilir bu hastalıkla mücadele eden, kök hücre bağışı bekleyen kaç kişi var? Allahım şifalar versin tüm hastalara.
Çaresiz bir kadının mesajıdır:
“Ben Fatma Çınar 42 yaşında 2 çocuk annesi (8-4yaşlarında) ortopedik engelli Osmaniye nin Kadirli ilçesinde yaşamaktayım. 2023 Haziran ayında lösemi (AML) yani halk dilinde ilik kanseri teşhisi kondu. Biran önce ilik nakli olmam lazım. Çocuklarım için iyileşmek istiyorum. Bu konuda yardımcı olacağınıza inanıyorum. İlik bağışında kan grubu fark etmiyor. Kan verebilen bir insan ilik bağışında da bulunabilir. Yeni kanuna göre yaş sınırı getirildi 18-35 . Kökhücre bağışının ne kadar önemli olduğunu unutmayalım.”
Amacım kök hücre bağışının önemine katkıda bulunmaktır. Dediğim gibi Fatma hanım sadece bir öncek.
KÖK HÜCRE
İnsan vücudunda yer alan tüm organ ve dokular hücrelerden oluşur. Bazı hücreler kendilerini yenileyebilir ve farklı hücre tiplerine dönüşebilir niteliktedir. Kök hücre olarak adlandırılan bu hücreler, çoğalamayan kas ve sinir hücrelerinden farklı olarak bölünebilir ve çoğalabilir.
Tek bir hücreden yüz binlerce hatta milyonlarca hücrenin oluşmasını sağlayan kök hücre, aynı zamanda kendisini yenilemek amacıyla bölünerek çoğalabilir. Kök hücreler, oksijen taşıma görevini, hormonal ve sinirsel iletimi sağlayamasa da, bu hayati işlevleri yerine getirmesi gereken hücrelerin oluşumunda rol oynar.
Bir ömür boyunca kendisini yenileme özelliğine sahip olan kök hücre, diğer hücrelere dönüşür. Vücudun ihtiyacı doğrultusunda farklılaşarak diğer hücrelerin gelişimi, olgunlaşması ve çoğalmasını sağlar. Ancak yaş ilerledikçe vücutta bulunan kan hücresinin miktarı, diğer hücrelere kıyasla azalır.
Yenidoğan bebeklerde her 10 bin hücreden 1'i kök hücreyken, 65 yaşındaki bir kişide her 1 milyon hücreden yalnızca biri kök hücredir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte azalım gösteren kök hücre miktarı nedeniyle hasarlanan doku ve organlar yeterince onarılamaz hâle gelir.
Bu yüzden kök hücre tedavisi, ölümle sonuçlanabilecek pek çok hastalığın, bazı kanser türlerinin ve doğumsal olarak gelen kan hastalıklarının tedavisinde oldukça önemlidir.
(Kaynak netten alınan bilgiler)