Diyabet(şeker hastalığı); insülin direnci, insülin eksikliği ya da insülin direnç ve eksikliğinin bir arada bulunması durumuna bağlı olarak gelişen kan şekerinin yüksek olduğu bir hastalıktır.
Diyabet tüm dünyada oldukça sık görülen bir sağlık sorunudur ve giderek artmaktadır. Diyabet kontrol altında tutulmazsa erken yaşta ciddi sağlık sorunlarına ve ölüme yol açabilen, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur.
Yaşam boyu izlem ve tedavi gerektirir. Bununla birlikte etkin yönetildiğinde normal yaşam kalitesi ve yaşam süresi sağlanabilir.
Ağız kuruluğu, susama hissi, çok su içme, çok ve sık idrar yapma, gece idrara çıkma, halsizlik, yorgunluk, sık acıkma, çok yemek yemeye rağmen kilo kaybı, ciltte kuruma ve kaşıntı, bulanık görme, deri ve idrar yolu enfeksiyonları, tekrarlayan mantar enfeksiyonları, yaraların geç iyileşmesi, ayaklarda, ellerde hissizlik, uyuşma, karıncalanma diyabetin belirtileridir. Bazı hastalar kan şekeri çok yükseldiğinde daha ciddi bulgularla hastaneye başvurabilir.
Kan şekerinde uzun süreli yükseklik insan vücudunda birçok sistem ve organın olumsuz etkilenmesine yol açar: Kalp ve damar hastalıkları, inme, görme bozuklukları, körlük, sinir ve böbrek hasarları, ayakta yara oluşması gibi. Kronik böbrek yetmezliğinin önemli bir nedenidir. Diyaliz ünitelerinde tedavi gören hastaların yarısı diyabetlidir. Kaza dışı ayak ve bacak kaybının en önemli sebebidir.
Sağlıklı beslenme, hareketli yaşam tarzı ve hekim tarafından önerilen ilaçların düzenli alınması kan şekerlerinin istenilen düzeyde tutulmasını sağlar, diyabete bağlı görülebilecek organ hasarlarını önemli ölçüde azaltır.