İşadamı Nejdet Yılmaz, Yumurtalık sahillerinin, çok önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu söyledi ve bu ilçedeki turizm yatırımlarının artması gerektiğini vurguladı.
Denizi, kumu ve güneşi ile yatırıma açık, uzun ve bakir sahillere sahip olan Adana’nın Yumurtalık İlçesi, yapılacak turizm yatırımlarının hem kent hem de ülke ekonomisine çok önemli katkılar sağlayacağını dile getiren işadamı Nejdet Yılmaz “Yumurtalık tarihi eserleri ve mozaikleriyle adeta tarihimizi ve kültürümüzü görsel olarak öğreten önemli bir ilçemizdir” dedi.
Yılmaz, Yumurtalık’ın doğusu sanayi, batısı turizme açılmış, iç turizmde müşteri potansiyeli yoğun, geniş bir bölgeye hitap eden, uzun deniz kıyısı plaja uygun olmasına rağmen, bakir kalmış bir ilçe olduğunu vurgulayarak, “Yumurtalık, doğal yapısı sayesinde iç turizmde zengin olmasına rağmen bölgemiz turizmden ancak %10 pay almaktadır. Bu durum bölge insanımızın kaderi değildir ve bu sorun ancak modern belediyecilikle aşılabilir” ifadelerini kullandı.
TURİZMDE HEDEFİMİZ 100 BİN TURİSTİ MİSAFİR EDEREK KALİTEYİ %100 ARTTIRMAKTIR
Adana’ya yakın çevre illerin nüfusunun 14 milyon olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Bu nüfus, dünyada birçok ülkede turizm bölgesine yakın illerde olmamasına rağmen ülkeler turizm sektöründe öne çıkmaktadır. Oysa biz 30 km uzağımızda olan Ceyhan İlçemizdeki vatandaşlarımızı Yumurtalık’ta misafir edemiyoruz. Bu konu, içerisinde çok ciddi sorunları barındırmaktadır. Bu sorunları ortaya çıkaracak, çözümler ve projeler üretecek, yine modern anlayışa sahip yerel yönetimlerdir. Bu sorunlar ülkemizde emek ve enerji sarfiyatına yol açtığı gibi, enerji ithalatının çoğalmasına neden olmaktadır. Çünkü Yumurtalık’a, yakın çevremizde ki insanları çekemediğimizde, vatandaşlarımız tatillerini değerlendirebilmek için Antalya sahillerinden İzmir’e kadar gidebiliyorlar” diye konuştu.
“YUMURTALIK, ÇOK ESKİ TARİHLERDE ŞEHİRLEŞMİŞ BİR BÖLGE OLMASINA RAĞMEN BUGÜN HALA MODERNİZE EDİLEMEMİŞ, DEĞERLERİ VE DİNAMİKLERİ BÜYÜKŞEHİR OLACAK KADAR BÜYÜKTÜR”
Yılmaz, ilk olarak tarihi eserlere sahip çıkılması gerektiğine işaret ederek, “Onlarca tarihi esere sahip olmamıza rağmen kapalı veya açık alan müzemiz yoktur. Konuştuğumuz Yumurtalık halkı bu durumdan rahatsız ve çok üzgün... Tarihi eserlerimiz tespit edilip orijinal hale getirilmelidir. Acilen restore çalışmaları başlamalı, müzeler müdürlüğü ve tarihçilerimiz tarafından kapalı veya açık müzemizde sergilenip, ilçemiz turizmine kazandırılmalıdır. Zengin tarihi eserlerimiz olmasına rağmen kültür turizminden, bölgesel kapasitesinin %5’i kadar bile yararlanamıyoruz. Müzeler müdürlüğümüz, üniversitelerimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığımızla birlikte ilçemizde açık veya kapalı alan müze oluşturulmalıdır ki, ilçemiz halkı tarih ve kültür turizminden faydalandığı gibi, tarihine ve geleceğine sahip çıkabilsin. Bu sorun sadece ilçemizin değil, Adana’nın, memleketimizin ve devletimizin sorunudur. Bu sorunu giderdiğimiz zaman ilçemiz, ilimiz, Türkiye’miz ve insanlık kazanacaktır. Sorun açıkça görüldüğü gibi zor veya çözümsüz değildir. Yeter ki ilçemizi sevelim, geçmişimize ve geleceğimize sahip çıkalım” şeklinde konuştu.
YUMURTALIK SAĞLIKTA GERİ BIRAKILAMAZ
İlçesi’ndeki vatandaşların Yumurtalık’ta bulunan Ceyhan Devlet Hastanesi Ek Birim Ünitesi’nden hizmet aldıklarını hatırlatan Yılmaz, Yumurtalık’ta bir Devlet Hastanesi olması gerektiğini ve Tarihte ilk organ naklinin Yumurtalık’ta yapıldığına dikkat çekerek, “Ortaçağın karanlık döneminden çok önce, Hygeia denilen bir kentte, Cosmo ve Damian isimli iki hekimin ilk organ naklini yaptıkları nakledilmektedir. Günümüzde başta Barcelona Katedrali olmak üzere bir çok Hristiyan freskinde, bir zencinin ayağını bir beyaza takmak suretiyle yapılan organ naklinin betimlemesine rastlamaktayız. Bu betimlemelerin hepsinde aziz oldukları başlarının üzerine çizilmiş halelerden anlaşılan 2 doktor, yani Cosmo ve Damian görülür. Cosmo ve Damian ilk organ naklini yaptığı Hygeia adı verilen kent, ilk hastanelerden birinin kurulmuş olduğu bilimsel bulgularla kanıtlanmış olan yer Yumurtalık’tır” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİ POTANSİYELİNİ ARTTIRMALIYIZ
Yılmaz, ilçedeki Çukurova Üniversitesi Yumurtalık Meslek Yüksekokulu’na Sağlık ve Kimya gibi bölümler gecikmeden eklenmeli ve öğretime başlanması konusuna değinerek, “Aynı zamanda büyüyen bir öğrenci kenti olmamız gerekmektedir. Üniversitemizin gelişimi ilçemize de büyük bir canlılık getirecektir. İlçe merkezi ile Çukurova Üniversitesi Yumurtalık Meslek Yüksekokulu arasındaki kıyı şeridinin, plaja açılabilmesi için gerekli altyapı hazırlıklarına zaman kaybetmeden başlanmalıdır. Bu çalışma Yumurtalık’ın turizm alanını genişletmiş olacağı gibi kıymetli öğrencilerimizin ulaşım problemini ortadan kaldıracaktır” dedi.
İşadamı Nejdet Yılmaz konuşmasının devamında şunları söyledi;
ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜMSÜZ DEĞİLDİR
Fiilen sanayinin kapımızın eşiğine dayandığı Yumurtalık’ın, ulaşım sorunu bile çözülememiştir. Ceyhan-Yumurtalık duble yolu daha yeni yapılmıştır. Serbest bölgeye kadar gelen otoban yolu orada durdurulmuştur. Bu yolun Ceyhan-Yumurtalık-Haylazlı-Adana Turizm yoluna bağlanması gerekir.
Bölgemiz BOTAŞ, termik santraller ve Yumurtalık serbest bölgenin gelmesiyle birlikte, Yumurtalık’ın doğusundan İskenderun’a kadar enerji ve sanayi bölgesi olmuştur. Aynı zamanda ulusal bazda dünyaya açılan bir kapı haline gelmiştir. Sahil yolu, açılacak olan Çukurova hava limanına bağlanmalıdır.
YAT LİMANINA KAVUŞMALI
Yumurtalık yat limanı projesi ile, Yumurtalık-İskenderun ve Yumurtalık-Kıbrıs arası deniz yolu hatları oluşturulmalıdır. Yumurtalık yat limanı Yumurtalık-İskenderun, Yumurtalık-Kıbrıs arası feribot seferleri ile hizmet verecek şekilde düzenlenmelidir. Yat limanı ve feribot seferleri; Adana, Yumurtalık, İskenderun ve Kıbrıs’a canlılık getirdiği gibi ülkemiz ekonomisine de büyük katkı sağlayacaktır. Böylelikle Hatay-Çukurova-Kıbrıs arası, ulaşımda zaman ve enerji tasarrufu sağlanacaktır. Bu güzergah vatandaşlarımıza yeni bir ekonomi alanı oluşturmaktadır. Marmara’da boşa çıkan feribotlar Yumurtalık yat limanında değerlendirilerek, ülke ekonomisine de büyük katkı sağlanmış olacaktır. Yumurtalık, turizm sektöründe büyük başarılara imza atabilir. Yumurtalık’ta ve bölgemizde bu ulaşım yolları faaliyete geçtiği zaman Çukurova’da deniz, tarih ve kültür turizmi de canlanacaktır.
KENDİ PAZAR EKONOMİSİNE KAVUŞMALIDIR
Yumurtalık’ta, köyde ve ilçe merkezinde yaşayan insanların ihtiyacının karşılanabilmesi için sürekli açık veya kapalı alan pazar yeri oluşturulmalıdır. Ekonomik sirkülasyonun sağlanması için küçük bir sanayi sitesi oluşturulmalıdır. Bunlar gerçekleştiğinde, köylerde ikamet eden vatandaşlarımız ürettiği malları, ürünleri ilçe pazarına getirip pazarlama imkanı bulurken ilçedeki esnafımızdan, sanayisinden ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Bu şekilde Yumurtalık’ta sağlıklı bir pazar ekonomisi oluşturularak, köyde ve ilçede ikamet eden vatandaşlarımız, yani üretici ile tüketiciyi buluşturmuş oluruz. Böylelikle haklımızın refahını da yükseltmiş olacaktır. Bölgemize ziraat ve tarımı geliştirilmesi için modern seracılık örgütlenmeli, teşvik sağlanıp, kaliteli ürün elde etmek için yarışmalar ve ödüllendirme yapılmalıdır. Bu uygulamalı üretim biçimi kaliteyi yükselttiği gibi sağlıkta, ihracatta memleketimiz ekonomisinde bölgemiz insanına büyük katkı sağlayacaktır.
TURİZM POTANSİYELİ ZENGİNLEŞTİRİLMELİ
Yumurtalık’ta üniversiteye kadar olan kıyı şeridinin, plaja açılabilmesi için altyapısı hemen hazırlanmalıdır. Yumurtalık’ta deniz kıyı şeridi turizme hizmet verecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Yerleşim alanlarında, özellikle sahil çevremizde insanların gezebileceği, park alanları projelendirilmelidir. İlçemiz yakın gelecekte 500 bin nüfusun ihtiyacını karşılayacak şekilde yeniden imara açılmalıdır. İlçemizde ki idari binalar ihtiyaca cevap verebilecek şekilde, gelecek asra göre projelendirilmelidir. İlçemiz, Çukurova ve yakın çevresiyle ticaretin, üretimin, kültürün iç içe geçtiği ve sürekli temas halinde olduğu bir bölgedir. Bu birliktelik Yumurtalık’ın turizmin potansiyelini zenginleştirmektedir. İlçemiz halk plajı olabilecek 15 km’lik sahil uzunluğuna sahip olabilecek durumdadır. Hali hazırda yapılanma kirliliği oluşmadan önce bölgemiz insanının yaşamını kaliteli hale getirecek, turizm yoğunluğunu kaldırabilecek alt yapı, ışıklandırma, lavabo ve kanalizasyon gibi hizmetler planlanmalı ve uygulanmalıdır.
BÖLGEMİZ GELECEĞİN TURİZMİNE HAZIRLANIRKEN DENİZ KIYISINA İNEN DİKEY YOL KENARLARI VATANDAŞIN GÜVENLE KULLANIMINA HAZIR HALE GETİRİLMELİDİR
Misafirlerimizin ihtiyaçları karşılanırken, hizmette kaliteyi yükseltmek için yerel yönetimler tarafından denetimler yapılmalı, işletmeler doğru biçimde yönlendirilmelidir. Hizmet kalitesi yüksek tutulmalı ki bölgemiz turizmde hak ettiği potansiyele ulaşabilsin. Plajımız doğru şekilde yeniden düzenlenip esnaflarımıza ve vatandaşlarımızın hizmetine sunulmalıdır. Yazın bölgemize gelen sezonluk işletmeciler doğru şekilde yönlendirilmeli ve iş kalitelerini sağlamak için mesleki standartlar getirilmelidir. “Merdiven altı” diye tabir edilen iş ve işletmelere izin verilmemeli. Yaz-Kış 12 ay Yumurtalık’ta hizmet veren esnaflarımıza destek çıkılmalı, mesleki kalite standartları getirilip hizmet kalitesi arttırılmalıdır. Misafirlerimizin ve esnafımızın, ilçemizden memnun kalmalarını sağlanmalı. Sosyal ve sportif aktiviteler desteklenmelidir. Müzik ve konser programlarının kalitesi yükseltilmeli, ulusal sanatçılarımız haftada 3 gün vatandaşlarımızla buluşturulmalıdır.
ÇEŞİTLİ ORGANİZASYONLAR DÜZENLENEREK,
YEREL SANATÇILARIMIZ DESTEKLENMELİDİR
Bu projeler yerine getirildiğinde Yumurtalık ve çevresindeki her bireye iş, ticaret ve üretim olanağı doğacaktır. Bölgemizden hiçbir genç gurbette iş aramaya gitmeyecek olduğu gibi çalışanların ücretlerinde de artış sağlanacaktır. Bu uygulamalar bölgemiz ve dolayısıyla ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Yumurtalık’ta bu yenilikler ve düzenlemeler oluşmadığı müddetçe, hiç kimse talih kuşunun kafamıza konacağını bekleyemez.
SU SPORLARININ TERCİH NOKTASI OLMALI
Su sporları ile uğraşan sivil kuruluşların öncülük etmesi ile Yumurtalık’ta bazı dönemler etkinlikler ve yarışmalar gerçekleştirilmektedir. Tüm spor faaliyetleri yerel yönetimler tarafından desteklenmelidir. Spor faaliyetlerinin arttırılması için planlı ve yüksek katılımlı organizasyonlar düzenlenmelidir. Sörf , kano, serbest dalış, yüzme, kiteboard gibi spor aktiviteleri sürekli hale getirildiğinde, kısa sürede ilgiyi ilçemize çekecek ve su sporları dendiğinde ilk akla gelen yer Yumurtalık olacaktır.
Yorumlar
Kalan Karakter: