ESMA DORUK
ADANA (GÜNAYDIN) - Adana 5-6 Kasım tarihleri arasında Türkiye İnovasyon Haftası etkinliklerine ev sahipliği yaptı. Ulusal ve uluslar arası birçok firma, iş adamının hazır bulunduğu etkinlikte her zaman olduğu gibi yönümüzü gençlere çevirdik.
TUBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları'na katılan 1,5 Adana Elektromobil Araç ekibi ile keyifli bir röportaj yaptık. Böyle bir araç tasarımına nasıl karar verdiler? Nereden başladılar? Kimlerden destek aldılar? Günaydın Adana Gazetesi sordu, 1,5 Adana ekibi yanıtladı. İşte o röportaj...
Öncelikle sizi tanıyalım?
Merhaba ben Mehmet Can Gürbüz. Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. 1, 5 Adana Elektromobil aracı takımındayım.
Adana'ya yakışan bir isim olmuş araç...Neden bu ismi tercih ettiniz?
Adana kebabıyla meşhur bir kent. Bizler de Çukurova Üniversitesi'ni dolayısıyla Adana'yı temsilen yarışlara katıldığımız için ekibimizin de ortak kararıyla bu ismi tercih ettik. Çok da güzel yorumlar aldık aracımızın ismine dair.
Araçla ilgili bilgi alabilir miyiz?
İki aracımız var şuan. Birisi 1,5 Adana diğeri Akıncı...1,5 Adana henüz ben takıma katılmadan önce yapıldı, yarışlara katıldı. TUBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nda ilk kez katıldığında 1,5 Adana 11.nci olarak Kurul Özel Ödülü'ne layık görüldü. Geçtiğimiz yıl da Akıncı isimli bir araç yaptık. Daha hafif, enerji sarfiyatı daha az olan bir araç hazırladık.
Çukurova Üniversitesi bu yarışlara ilk kez katılmış. Sizleri bu yarışmaya katılmaya teşvik eden neydi?
Bu gibi konularda aslında hep "biz de yapabiliriz" düşüncesiyle hareket edilir. Bizim için de durum böyleydi. Türkiye'de birçok üniversite bu yarışlara katılıyordu, daha öncesinden takip ediyorduk. Bizler de Çukurova Üniversitesi öğrencileri olarak "biz de yaparız, daha iyilerini yapabiliriz" diyerek yola çıktık. Gelecekte alternatif enerjili araçlara daha fazla ihtiyaç olacak. 70 yıl sonra petrol tükenecek.
Peki bu yıl tekrar katılacak mısınız?
Elbette... İki araçla yine TUBİTAK Yarışları'na katılacağız. Normalde biz üç tane yerli parça yapmıştık. Bu sene bu yerli parçalara yenilerini ekleyerek tamamen yerli bir araçla yarışlara katılacağız. Ayrıca İngiltere'de benzeri bir yarışmada hem Adana'yı hem de Türkiye'yi temsil edeceğiz...Haziran'da araçlarımızı tamamlamış olacağız.
Adanalı iş adamlarından destek görüyor musunuz?
Araç yapımı epey maliyetli.Daha doğrusu arge kısmı maliyetli...Ciddi anlamda koşturuyoruz sponsorluk için. İnovasyon Haftası gibi çeşitli etkinliklere katılarak ancak sponsorluk sağlayabiliyoruz. Onlar bizi değil biz onları bulmak zorunda kalıyoruz.
Neden bu kadar zor Adanalı iş adamlarından, sanayi kuruluşlarından destek almak sizce?
Sanırım biraz şirket ve şahsi olarak Ar-ge'yi önemsemiyorlar. Adana'nın sanayicisi yaptığı ödemeyi bir iki sene içerisinde geri dönüş bekliyor. Araştırma geliştirme kısmında verdiği ücret on sene içinde katlanarak gelecek. Ancak Adana'nın sanayicisi kısa vadede dönüş bekliyor.
Gençlerin bu işlere bakış açısı nasıl?
Oldukça meraklılar bu konuda. Bizler son sınıfız ama arkamızdan gelecek, bu gibi faaliyetleri sürdürecek arkadaşlarımız bir hayli fazla. Bu da bizleri olumlu yönde motive ediyor.
Son olarak söylemek istediğiniz, Adana'daki iş adamlarına, firmalara, sanayicilere vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Üniversite gençliğine güvensinler. Ar-ge'ye yönelik yaptıkları yatırımlar boşa çıkmayacak.
Peki, teşekkür ediyorum, başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum.
Biz teşekkür ederiz...
Yorumlar 1
Kalan Karakter: