Neşet KARADAĞ
ADANA(GÜNAYDIN)-Adana'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında bazıları meslekten ihraç edilen 5'i kadın 6 öğretmen 15'er yıl hapis cezası ile cezalandırılmaları istemiyle yargılanmaya başladı.
Adana 12.Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya tamamının adli kontrol şartı bulunan sanık öğretmenler Cavide Kanver, Seyhun Eroğlu, Nurten Özdeş, Şamil Yaşar, Yasemin Sözer ve Yasemin Yaman ile avukatları katıldı. Halen öğretmenlik yaptığını belirten Kanver, sosyal paylaşım sitesindeki paylaşımlarla ilgili 10 yaşındaki oğlu ile öğrencisini suçladı. Kanver, "O tarihlerde çocuğum bu profili açmış. Şifrelerini de arkadaşlarına vermiş. Bu paylaşım benim tarafımdan yapılmadı. Yine ikinci bir profil oluşturulmuş bunu da bir öğrencim benim fotoğrafımı kullanarak yapmış bundan da sonradan haberim oldu" dedi. Örgütle bağlantılı olduğu iddia edilen otele ise eşi ile arasındaki problemi düzeltmek evliliklerini kurtarmak için gittiklerini belirtti.
Matematik öğretmeniyken meslekten ihraç edilen Eroğlu da, örgüt üyelerinin gizli iletişimde kullandıkları kriptolu Bylock programı hattı çıkan telefonu 2007 yılından buyana kullandığını, hattın eyine ait olduğunu söyledi. Telefonuna Bylock programını, kızının mevlidi sırasında evine gelen Ş.Y. isimli öğrenci velisinin yüklediğini ifade eden Eroğlu, "Ş.Y. internette elmas görünümlü bir programa girdi. Buradan çok güzel o günün anlamı ile ilgili yazılar okudu. Bu çok hoşuma gitti. Ş.Y. gittikten sonra onun telefonunda lock diye bir şey görmüştüm. İnternetten bu kelime ile aramalar yaptım. Bylock isimli programı yükledim. Mavi bir sayfa çıktı. Programı açamadım, aradan belli bir süre geçtikten sonra Ş.Y. evime geldi, kızına özel ders vermemi istedi. Ş.Y.'ye bu programı sordum. O da bana bu programı internetten indirdi kurdu şifre ve kullanıcı adı oluşturdu. Kendisini ekledi. Ben bu programın örgüte ait olduğunu bilmiyordum, Ş.Y. dini içerikli mesajlar gönderdi. Ben de ona çocuğunun durumu ile ilgili mesajlar gönderdim. Bu sırada kızım telefonumu balkondan attı. Telefonum kırıldı bu programı bir daha da kullanmadım" dedi.
Eroğlu, örgütle bağlantılı Aktifsen'e sendikanın isminin baş harfleri kızının ismi ile uyumlu olduğu için üye olduğunu söyledi. Nevşehir'deki örgütle bağlantılı otele ise eşinin bel fıtığının tedavisi için gittiklerini belirtti. Twitter hesabındaki paylaşımların ise kendisine ait olmadığını, hesabının ele geçirildiğini söyledi.
Öğretmenlikten ihraç edilen Yaşar ise sadece örgüte ait olduğu iddia edilen Bank Asya'de hesabı olduğu için hakkında dava açıldığını söyledi. Yaşar, eşinin de öğretmen olduğunu para biriktirmek için faizsiz bankacılık yaptığı için bu bankayı tercih ettiklerini belirtti.
Faizsiz bankacılık yaptığı gerekçesiyle Bank Asya'da ev almak için altınlarını yatırmak üzere hesap açtırdığını ifade eden öğretmenlikten ihraç edilen Sözer de, Aktifsen'e de yasal bir sendika olduğu için üye olduğunu, örgütsel bir tavrının olmadığını söyledi.
Ücretli öğretmen Yaman ise, öğretmenlik yaptığı dönemde Bylock tespit edilen telefonu Kırıkkale'de satın aldığını ve babası M.A.'ya ölmeden önce bir hatla birlikte teslim ettiğini söyledi. Yaman, "Bylock tespit edilen hat o mu bilmiyorum. Babam vefat ettikten sonra çantasında Bylock tespit edilen cihaz bulundu. Annem de bana verdi, ben de bu telefonu bana ait hatla kullandım. Bu sebeple iletişim tespit tutanaklarında bu cihazı kullanmış olduğum tespit ediliyor. Ancak ben kesinlikle bylock kullanmadım" dedi.
Örgüt ait dershanede öğretmenlik yapan Özdeş de, kesinlikle Bylock kullanmadığını iddia etti, çocuklarını örgüte ait okullara Adana'da en başarılı okullar olduğu için gönderdiğini belirtti.
Mahkeme heyeti, tüm sanıkların yurd dışı yasağının devamına diğer adli kontrol yaptırımlarının kaldırılmasına karar verdi. Duruşma, eksik belge ve raporların beklenilmesi için 10 Mayıs'a ertelendi.
Yorumlar
Kalan Karakter: