MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, Tarım Bakanlığı’nca ruhsatlandırılmamış yerlerde adaklık adı altında kaçak kesimlerin yapıldığını belirterek, denetimlerin bu yönde sıklaştırılmasını istedi.
Köse, “Veteriner hekimlerce muayenesi yapılmadan ve Tarım Bakanlığı’nca ruhsatlandırılmamış kesimhanelerde yapılan her türlü kesim kaçak kesimdir. Ve bu kesimden elde edilen her türlü et kaçak ettir. Büyükşehir yasasıyla illerde hayvan pazarı açmak ve kesimhane kurma görevi Büyükşehir Belediyelerine verilmiştir. İlimizde merkezde 4 tane ruhsatlı kesimhane vardır. Çevre ilçelerimizde ruhsatlı kesimhane yok. Bu da demektir ki ilçelerimizde yapılan kesimlerin tamamı kaçak kesimdir” dedi.
ADANA BUNU HAK ETMİYOR
Son zamanlarda kebabın başkenti Adana, at eti ile konuşulmaya başlandı. Güzel kentimiz bunu hiç hak etmiyor. Fakat bu konuda söylenecek çok şey var. İnsanlarımız kaçak etin sadece inancımız, geleneklerimiz gereği yenmesi yasak hayvanların ve de etinin tüketilmesi olarak algılıyor. Doğru olan bu değil üstüne basa basa söylüyorum. Tarım Bakanlığı’nca ruhsatlandırılmamış kesimhanelerde yapılan her türlü kesim kaçak kesimdir. Adana’nın bazı yerlerinde adaklık adı altında kesim yapılıyor. Bunların ruhsatı var mı, yok mu?. Yeterince denetleniyor mu?. Bu denetimler yoğunlaşırsa inanıyorum ki halkımız da daha sağlıklı etten adaklığını kestirebilir” şeklinde konuştu.
ŞARBONLU HAYVAN KESİLİYOR
Halkın, veteriner hekim muayenesinden geçmeyen etleri yediği için zaman zaman değişik hastalıklarla karşılaştığını anlatan Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Basında görmüşsünüzdür. Trabzon’da vatandaşımız evinde hasta olan hayvanını kesip köylüye dağıtıyor. Sonunda muayenesi yapılmadığından şarbonlu hayvan kesiliyor ve ne yazık ki 4 çocuk annesi bir hanımefendi yaşamını yitiriyor. Halkımızı et alırken etlerin mühürlü olmasına azami özen göstermeliler” diye konuştu.
KIRMIZI ET UCUZLATILMALI
Nihat Köse şu açıklamalarda bulundu: “Ruhsatlı yerlerde kesilmeyen mühürsüz etleri asla almamalılar ve de tüketmemeleri konusunda uyarıyorum. Yetkililere de birkaç şey söylemek istiyorum. Kırmızı etin bu kadar pahalı olması tüketilmesi yasak hayvanların kesilmesini teşvik ediyor. Kırmızı etin derhal ucuzlatılması gerekmektedir. Ayrıca da kesimhane açılması, hayvan pazarı kurulması, hayvan sağlığının tam da insan sağlığı olduğunun unutulmaması gerekmektedir”
Yorumlar
Kalan Karakter: