Neşet KARADAĞ
ADANA(GÜNAYDIN)-Adana Adliyesi’ne üst arama dedektöründen geçmeden içeri girmek istedikleri iddiasıyla polisle aralarında arbede yaşayan Adana Baro Başkanı Veli Küçük ile birlikte 10 avukat hakkında 1 yıl 6 aydan 9 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istemiyle açılan davaya 16 Ekim’de görülmeye başlanacak. Baro Başkanı Küçük, tüm avukatları duruşmaya davet etti.
Adana Adliyesi’ne 17 Nisan 2015’de avukatların kapı tipi üst arama dedektöründen geçmeden adliyeye girmek istemeleri üzerine polislerle aralarında çıkan arbede sonrası haklarında soruşturma başlatılan Adana Baro Başkanı Veli Küçük, avukatlar Ahmet Gani Küçük, Yasemin Dora Şeker, Şiar Rişvanoğlu, Mustafa Çinkılıç, Tugay Bek, Vedat Özkan, Ali Akıncı, Ümit Büyükdağ Özdemir ve Fatoş Hacıvelioğlu Rişvanoğlu hakkında Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ‘Görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme’ suçlarından iddianame hazırlandı. Adana 10.Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianame yapılan incelemenin ardından kabul edildi.
Savcı, Baro Başkanı Küçük ve diğer sanık avukatların 1 yıl 6 aydan 9 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. İddianamede, Adliye Polis Merkezi’nde görevli 5 polis mağdur, bir polis memuru da müşteki olarak yer aldı. İddianamede, Adana Barosu’na bağlı avukatların Adana Adliyesi’ne 17 Nisan 2015’de girerlerken, giriş kapısında görevli polis memurlarının, kapı tipi üst arama dedektörlerinden geçmelerini ve eşyalarını x-ray cihazında kontrol ettirmelerini istediği, avukatların ise buna karşı çıktıkları belirtildi. Avukatların kolluk görevlilerine zorluk çıkartıp, fiilen mukavemet ederek adliyeye girişleri engelledikleri belirtilen iddianamede, “Meydana gelen arbedede kapı tipi üst arama dedektörü, x-ray cihazı ve ahşap sehpaya zarar verdikleri, bu şekilde üzerlerine atılı suçları işledikleri anlaşılmıştır” denildi.
Avukatlar 16 Ekim Pazartesi yargılanmaya başlayacak. Adana Baro Başkanı Veli Küçük, davayla ilgili olarak, 31 Mart 2015’de İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın katledilmesinden sonra o günlerdeTürkiye'de avukatların, sanki adliyelerdeki güvenlik zafiyetinin sebebi gibi algı oluşturulduğunu söyledi. Küçük, “17 Nisan 2015 tarihinde baromuz mensubu meslektaşlarımızın Adliye girişinde x-ray cihazından geçmeden içeriye girmek istedikleri esnada polislerin aldıkları söylenen talimat gereği bu şekilde alamayacaklarını söylemeleri sonrasında arbede yaşanmıştır. Yaptığımız görüşmeler sonucunda bu yanlış uygulamadan vazgeçilerek meslektaşlarımız x-Ray cihazından geçmeden evimiz olan Adliye Binasına giriş yapmışlardır. Adana Barosu Yönetim Kurulu üyesi olduğum o dönemde yapılan hukuksuz uygulamayı ifade etmek, sorunu çözmek ve ortamı yatıştırmak için Adalet Komisyonu Başkanı ve Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşmeler yaparken yaşanan arbede fırsat bilinerek ve adliye girişindeki x-ray cihazının zarar görüldüğü belirtilerek şahsım ve 10 meslektaşım hakkında Avukatlık Yasasının 58. Maddesinin amir hükmüne aykırı bir şekilde ‘emirlere riayetsizlik ve kamu malına zarar vermek’ iddiasıyla ceza ve tazminat davaları açıldı.
Yargının kurucu unsurlarından bağımsız savunmayı temsil eden biz avukatlara hukuksuz yapılan bu uygulama bizim suç işlediğimiz iddiasının aksine, görevimizi yapmak için adliyeye girişimizin engellenmeye çalışılması boyutuyla bu hukuksuz talimatı verenlerin işlediği bir suçtur. Uluslararası Sözleşmelerin Avukatların görevlerini yaparken engellemelere ve baskılara maruz bırakılamayacağı yükümlülüğüne devletin aykırı davrandığı bu olumsuz olayda beraat edeceğimize inancım tamdır. Duruşma günü tüm meslektaşlarımızı bizleri ve şahsımı savunmanın ötesinde mesleğimize sahip çıkmak için yanımızda görmek istiyoruz” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: