Meryem ÇAM
Adana kent merkezinde ve Kozan ilçesindeki içmelerimiz adeta bir şifa kaynağı ancak bu içmelerimizi pek bilen yok gibi. Bu yüzden de, Adanalılar hastalıklarının tedavisi için kendi illerindeki içmeleri bırakıp başka şehirlerdeki içmelere gidiyor. Bugün sizlere iki adım ötemizdeki içmelerimizi anlatacağım. İlimizde kaplıcalarla ilgili çalışmalar ise sürdürülüyor. Yetkililer, jeotermal kaynaklarla ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini belirtiyor. Eğer bu çalışmalar yapılırsa, Adana’da da çok sayıda jeotermal kaynakların gün yüzüne çıkartılacağı inancındayız.
B. İÇMELER :
İlimizde, şifalı içme sularının bulunduğu birçok kaynak mevcuttur. Bu kaynakların turizme kazandırılması amaçlanmaktadır.
Ayrıca bölgemizde insan sağlığına doğrudan etkili olduğu ve destek tedavi gücüyle fiziksel rahatsızlıklara iyi geldiği belirlenen termal suların olduğu kaynaklarımızda bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:
ALİ HOCA İÇMESİ
Ali Hocalı Köyü yakınında ve merkeze 12 km mesafede
ACIDERE İÇMESİ
Adana’nın 20 km. doğusundaki Misis ilçesinin 5 km. batısındaki Acıdere İçmesi halk arasında Kürkçüler veya Samuca Dere İçmesi diye de tanınmaktadır.
Bu kaplıcanın suyu 15 derece sıcaklıkta ve az tuzlu olup, bağırsak temizleyici özelliğinin yanında bağırsak, karaciğer, safrayolları, hastalıklarında iyi sonuç alınır.
Su, kuyu halinde bulunduğu için ilgi çekicidir.
Adana’nın Misis bucağının Suludere Köyündedir.
TAHTALI KÖY
Kükürt Kaynağı Ceyhan’ın 6 km güneyinde ve Tahtalı Köy yakınında
KOKARPINAR
Yılan Kale eteğinde
ILICA İÇMESİ,
Adana il merkezine 68 km olan Kozan ilçesinin 15 km. kuzeydoğusunda ılıca köyündedir. Suyu kükürtlüdür. Kükürtlü suyunun ağrılı hastalıklara iyi geldiğine inanılmaktadır.
Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı ılıca köyündedir.Hazımsızlık,Kabızlık sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiğine inanılmaktadır. Ağrılı hastalıklara ve kükürtlü su olduğu için cilt problemlerine iyi gelir.
BAĞÖZÜ İÇMESİ (KOZAN),
Kozan ilçesinde Bağözü Köyü’nde bulunan bu içme de müsil niteliği taşıdığı bilinmektedir.
KODAS İÇMESİ (KOZAN),
Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı Kodas köyündedir.Orta tuzlu sulardandır. Bağırsak temizleyici etkisi vardır.
KURTTEPE İÇMESİ
Su sıcaklığı yaklaşık olarak 9°C civarındadır. Seyhan, Kurttepe Köyü yakınlarında bulunmaktadır. Bu köy, Adana’nın sayfiye yeridir. Bağlık bahçeliktir. Çok soğuk ve kuvvetli pürgatif bir sudur. Karaciğer, safrayolları ve bağırsak hastalıklarında faydalıdır.
KAPLICA VE İÇMELERİN TEDAVİ ÖZELLİKLERİ
Genel olarak ifade etmek gerekirse, kaplıca tedavisinin mevsimi yoktur. Ancak gelenekler, bu konuda bir mevsim yaratmıştır. Daha doğrusu, kişi, kendine uygun bir zaman seçmekle birlikte en uygun mevsim ve zaman ilkbahar ve sonbahardır. Romatizmalılar, nevraljiler, ve şeker hastaları için yaz ayları, mide, bağırsak, karaciğer ve sinirle ilgili hastalıklar için de ilkbahar ve sonbahar ayları daha uygun mevsimdir. Bir yılda iki kez kaplıca tedavisinde, mayıs ve eylül ayları seçilebilir. Kaplıca bir hamam değildir. Şifa gücüne sahip yeraltı su kaynağı ve birer sağlık yurdudur. Kaplıca tedavisinin önemli konularından biri de, kaplıcada kaç gün kalınacağıdır. Bu süre 21 gün olmakla birlikte halkımız genellikle kaplıca tedavisini 15 gün olarak uygular. İçme tedavisi de öteden beri 3 gün olarak yapılır. Genellikle üç haftalık ve 21 banyoluk kürlerin tedavi edici etkisi olduğu, uzmanların ortak görüşüdür. Öte yandan, özel durumları dikkate alınırsa, her kişiyi 21 gün kaplıcada tutmanın mümkün olmadığı da düşünülmelidir.
PAZERTESİ: Mağara ve Deniz Turizmi, Turizm amaçlı su sporları, dağ ve doğa yürüyüşü.
Yorumlar
Kalan Karakter: