Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Oprukçu, Adana'da çözülmedik altyapı, kanalizasyon, içme suyu sorunu bırakmayacaklarını söyledi.
Oprukçu, 2017 yılında ASKİ'nin gerçekleştirdiği proje ve yatırımlar hakkında bilgi verip değerlendirmede bulundu.
'Yerel seçimlerden sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile birlikte Adanalıların tüm sorunlarını ortadan kaldırmak için durmaksızın çalıştıklarını ifade eden Oprukçu, "Öncelikli olarak Cumhuriyet tarihinden beri su gitmeyen yerleri tespit ettik ve oralarla ilgili çalışmalara başladık. 100’ün üzerinde köyün suyu ve şebekesi yoktu. 3,5 yıl gibi bir zamanda yüzde 75’ten fazlasını çözüme kavuşturduk ve şimdi bu bölgelerimizde insanların çeşmelerinden temiz ve sağlıklı su akıyor'' dedi.
DERE YATAKLARI TEMİZLENİYOR
1 Nisan 2014 tarihinden 2017 yılının sonuna kadar gerçekleştirilen yatırımların miktarları hakkında bilgi veren Oprukçu, şunları kaydetti:
''Tüm ilçelerde gerçekleştirilen içme suyu ve kanalizasyon çalışmalarının sonucunda merkezde ve ilçelerde yapımı tamamlanan içme suyu boru hattı toplam 1.552.720 metreye; kanalizasyon boru hattı ise toplamda 448.422 metreye ulaştı. Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçelerinde gerçekleştirdiğimiz 'Kapalı Sistem Sulama Projesi' neticesinde toplamda 14.950.000 metrekare arazinin sulaması gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra 'Kanalet Sistem Sulama Projesi' ile de toplam 32.130.000 metrekare genişliğinde arazi sulanıyor. Dere temizliği ve ıslah çalışmalarını da titizlikle gerçekleştiren ekiplerimiz, toplamda 84.000 metre uzunluğundaki dere yatağını temizledi."
ÇAMURDAN ELEKTRİK ÜRETİLİYOR
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından çamurun elektrik enerjisine dönüştürüldüğünü belirten Oprukçu, "Kanalizasyon sularının arıtıldığı Seyhan, Yüreğir ve Ceyhan Atık Su Arıtma Tesisleri'nde, 2017 yılı içerisinde 104 milyon 247 bin 428 metreküp kirli suyu arıtarak meydana gelen çamurdan elektrik elde ediliyor. Arıtma çamurundan 6 milyon 166 bin 884 metreküp biogaz elde edildi ve bu gazdan da 15 milyon 269 bin 164 kilowatt saat elektrik enerjisi üretildi. Atık su arıtma tesislerinde üretilen enerjinin bir kısmı işletme faaliyetlerinde kullanılırken; diğer kısmı ise EPDK ile anlaşma sağlanıp satışa geçiliyor" diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: