Euronews televizyon kanalına röportaj veren Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, bu çözüm önerisinin hem mültecilerin sorunlarınına yanıt vereceğini, hem de AB üyesi ülkelerin sınırlarında yaşanan krizi hafifleteceğini iddia etti. Maiziere, “Büyük bir mülteci kampının Türkiye de kurulabilmesi için AB fonlarından faydalanabiliriz. O mülteci kampında kimin Avrupa ya alınacağına karar verebiliriz” dedi.
AB DEN TÜRKİYE İÇİN 469 MİLYON EUROLUK FON
Avrupa Birliği, göç politikaları kapsamında Türkiye ye ayırdığı 469 milyon euroluk fon, hem gerçekleştirilen projeleri hem de plan aşamasındaki projeleri kapsıyor. Avrupa Komisyonu nun Balkanlar ve Türkiye deki göç politikaları fonuna dair yapılan son açıklamada, Suriye den Türkiye ye gelen mülteciler için fonun 94 milyon euroluk diliminin kullanıma açıldığı da ifade ediliyor. Fonların ana kullanım alanları ise; iltica talebinde bulunanlar ve kayıt dışı göçmenler için tesislerin desteklenmesi ve inşa edilmesi, mültecilerin korunması ve insan kaçakçılığı ile mücadele olarak açıklanıyor.
“SURİYELİ MÜLTECİLERİN YARISI TÜRKİYE DE”
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği nin (UNHCR) verilerine göre, Türkiye deki kayıtlı Suriyeli mülteci sayısı 1,9 milyona ulaşmış durumda. Toplam Suriyeli mülteci sayısının 4 milyon olduğunu ifade eden UNHCR, “Suriyeli mültecilerin neredeyse yarısı Türkiye de” diyor.
“AVRUPA ÜLKELERİNE GİDEN MÜLTECİLERİN SAYISI ARTTI”
Yaz aylarında Türkiye üzerinden Yunanistan a, oradan da Balkan ülkeleri üzerinden AB ülkelerine gitmek isteyen mültecilerin sayısında da önemli derecede artıl gözlemlenirken; Avusturya, Macaristan ve Almanya ya büyük kısmı Suriyeli mülteciler olmak üzere her gün binlerce göçmen akın ediyor.
Macaristan sınır güvenliğini sağlamak için doğu sınırlarındaki güvenlik güçlerinin sayısını artıracağını açıkladı. Zaman zaman göçmenler ve güvenlik güçleri arasında yaşanan gerginliklere Macar polisi müdahale ediyor. Avusturya da ise bir kamyonun kasasına gizlenerek Avrupa ya girmeye çalışan 70′in üzerinde mültecinin cesedi bulunmuştu. Mültecilerin kamyon kasasında havasızlıktan boğularak öldüğü tahmin ediliyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: