MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – 107 kitabı ile Türkiye’nin en çok okunan gülmece, genç ve çocuk kitapları yazarı 85 yaşındaki Muzaffer İzgü’nün 1940’lı yıllarda kullandığı film makinesi yazar Ferhat İşlek tarafından İzmir’den Adana’ya getirilerek, Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm Şube Müdürü Yusuf Delikoca’ya teslim edildi. Ünlü yazar Muzaffer İzgü’nün kullandığı film makinesi, Adana Film Müzesi’nde yazarın adını taşıyan köşeye konuldu. İzmir’e telefon ederek yazar Muzaffer İzgü ile görüşen Yusuf Delikoca, “Gönderdiğiniz bu değerli eser için teşekkür ediyorum. Sizi Adana’da görmekten gurur duyacağız.” dedi.
Bu büyük ana tanıklık eden yazar Ferhat İşlek, “İzmir’de yaşayan Muzaffer İzgü’nün evinde sabahtan öğlene kadar oturduk. Bize anılarını anlattı. Sonra film makinesinden söz açıldı. Adana’ya götürmemi istedi. ‘Bu memleket beni okuttu, büyüttü, bu günlere getirdi. Ben de memleketime borcunu ödedim’ dedi. Böyle değerli ve antika sayılan bir eseri Adana’ya getirmekten mutluyum. Bu film makinesi pahalı ve kaliteli bir eser. 1940’lı yıllardan sonra kullanıldığı için daha ayrı bir önem kazanıyor.” diye konuştu.
Yazar Ferhat İşlek, “Bayramdan önce Adana’yı aramıştım. Ancak şimdi getirebildim. Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm Şube Müdürü Yusuf Delikoca, bize örnek bir ev sahipliği yaptı. Adana konukseverliğini gösterdi. Bu eserin Adana’ya kazandırılması konusunda gösterdiği gayretten dolayı Yusuf Delikoca’ya da teşekkür ediyorum. Onunla birlikte Muzaffer ağabeyi aradık. Hatta Yusuf Delikoca, Muzaffer Ağabeyi Adana’ya davet etti. Bu film makinesinin Adana’da bulunması ve ona sahip çıkılması film tarihi açısından da büyük önem taşıyor. Muzaffer İzgü’ye bu antika eseri Adana’ya kazandırdığı için ben de teşekkür ediyorum. Artık anısı Adana’da yaşayacak.” şeklinde konuştu
85 yıl önce Adana'da doğan yazar, yoksul bir çocukluk geçirdi. Bulaşıkçılık, garsonluk, sinemalarda gazoz satıcılığı gibi işlerde çalıştı ve aynı zamanda da eğitimine devam etti. Diyarbakır İlköğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra öğretmen olarak görev yaptı.
Mizah öğelerinden faydalanarak, toplumun aksayan yönlerini okuyuculara aktardı. Bazı eserleri TV'ye uyarlanan İzgü; 1977 yılında, Akşehir Ulusal Gülmece Öyküsü Yarışması'nda üçüncülük, "Donumdaki Para" adlı kitabıyla Türk Dil Kurumu Öykü ödülü'nü, "Dayak Birincisi" adlı çocuk romanıyla da Bulgaristan Altın Kirpi Ödülü'nü kazandı.
Milliyet Sanat Dergisinin açtığı bir yarışmada ikincilik ödülü, Çocuk Kitapları Fuarı'nda "Uçtu Uçtu Ali Uçtu" masalıyla birincilik ödülleri sahibi olan yazar, emekli olduktan sonra, İzmir'e yerleşti. 107 eseri bulunan yazar halen İzmir’de yaşıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: