'Atatürk, sağlığında Türkçeye ve Dil Bayramına özel ilgi gösterirdi'
ÇÜTAM katılımcılarından gelen soruları da yanıtlayan Doç. Dr. Engin Çetin’e katkı ve katılımlarından ötürü Prof. Dr. Nuran Öztürk tarafından plaket takdim edildi.
Yayınlanma :
09.10.2019 08:44
Güncelleme :
09.10.2019 08:44


MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Çetin, büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sağlığında Dil Bayramına ve Türkçenin sorunlarına özel olarak ilgi gösterdiğini ve 1936 yılında alınan kararla Türk Dil Kurumu adını alan Cemiyetin çalışmalarını yakından takip ettiğini söyledi.
Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nin bu haftaki konuğu “87. Yılında Dil Bayramı ve Türkçenin Günümüzdeki Durumu” başlıklı konuşmasıyla ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Çetin oldu.
Dil Bayramının tarihi hakkında çeşitli bilgiler aktaran Doç. Dr. Çetin “12 Temmuz 1932’de kurulan Türk Dili Tetkik Cemiyetinin çalışmalarını değerlendirmek ve Türkçenin sorunlarını ele almak üzere Kurucu Başkan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 26 Eylül - 5 Ekim 1932 tarihleri arasında toplanan Birinci Türk Dili Kurultayı’nda oy birliği ile alınan kararla 26 Eylül günü Dil Bayramı olarak kutlanması kararlaştırıldı.” dedi.
“TÜRKÇENİN GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU”
Türk Dili Tetkik Cemiyetinin Türkçenin sorunlarına dikkat çekmek, Türkçenin sadeleşmesine katkı sağlamak ve dil bilincini yerleştirmek olduğunu ifade eden Doç. Dr. Çetin, Mustafa Kemal Atatürk’ün sağlığında Dil Bayramına ve Türkçenin sorunlarına özel olarak ilgi gösterdiğini ve 1936 yılında alınan kararla Türk Dil Kurumu adını alan Cemiyetin çalışmalarını yakından takip ettiğini belirtti. Doç. Dr. Çetin Atatürk sonrasında da Dil Bayramının farklı etkinliklerle kutlanmaya devam ettiği bilgisini verdi.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ ANLATTI
Konuşmasına “Türkçenin Günümüzdeki Durumu” başlığı altında devam eden Doç. Dr. Çetin basında, ekonomik alanlarda, internette ve sosyal ağlarda Türkçenin kullanılmamasından doğan gözlemlerini aktararak belirli kesimlerin Türkçe karşılıkları varken yabancı sözcükleri tercih etmesinin nedenlerini açıkladı ve bu sorunlara bazı çözüm önerileri getirdi.
Konuşma sonunda ÇÜTAM katılımcılarından gelen soruları da yanıtlayan Doç. Dr. Engin Çetin’e katkı ve katılımlarından ötürü Prof. Dr. Nuran Öztürk tarafındanplaket takdim edildi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: