Adana Tarım İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, ayçiçeğinde bu yıl yaklaşık 218 bin ton rekolte beklediklerini açıkladı.
Özel bir firmanın yeni geliştirdiği ayçiçeği çeşidinin tanıtım programında konuşan Adana Tarım İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, “Adana’da ayçiçeği ekim alanları her geçen gün artmaktadır. Genellikle Şubat ayının 3. haftası ekimi yapılmaktadır. 2016 TUİK verilerine göre 539 bin 542 dekar alanda 166.524 ton yağlık ayçiçeği üretimi gerçekleşti. Bu da Türkiye yağlık ayçiçeği ekilişinin yüzde 11’ini oluşturmaktadır. Bu yılda ayçiçeği ekiliş alanlarımızda bir önceki yıla oranla yüzde 16 artarak 625 bin dekara çıktı. Ayçiçeği tarımı için uygun hava şartlarına sahip olan ilimizde ortalama verimimiz dekara 350-390 kg ile Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde olup, bu yıl yaklaşık olarak 218 bin ton ayçiçeği rekoltesi beklemekteyiz.” dedi
CEYHAN BİRİNCİ SIRADA
Tekin, “Ceyhan 156 bin dekar ile ayçiçeği üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Bunu 105 bin dekar ile Karaisalı, 103 bin dekar ile Sarıçam, 80 bin dekar ile İmamoğlu, 73 bin dekar ile de Yumurtalık takip etmektedir. Bakanlığımızca havza bazlı desteklenen ürünlerden olan ayçiçeğinin hali hazırda destek miktarı 40 krş/kğ dır. Ayçiçeği ekiliş alanları, ürünün pazarlama kolaylığı ve Bakanlığımızın vermiş olduğu destekler sebebiyle her yıl artmaktadır. Ülkemizde çoğunlukla yağlık olarak yetiştirilen ayçiçeğinin yağı çıkarıldıktan sonra geriye kalan küspesinde, yüksek oranda protein bulunmakta bu nedenle karma yem üretiminde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra yağlı boya, kağıt, plastik, sabun ve kozmetik ürünlerin yapımında hammadde olarak ayrıca Ayçiçeğin danesi çerez olarak yenildiği gibi kuşyemi olarak da kullanılmaktadır.” diye konuştu
Tekin; “Bu yıl hava koşullarının uygun geçmesi de ayçiçeği verimini İlimizde olumlu etkiledi. Çukurova Çiftçimizin bereketli bir sezon geçirmelerini temenni eder, bol kazançlı bir yıl dilerim.’’ ifadesini kullandı
Yorumlar
Kalan Karakter: