Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Ayhan Barut, Maliye Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlanmasını ve kurumda yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıyarak çözüm bulunmasını istedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi sunan Ayhan Barut, "Osmanlıdan günümüze kadar her dönem Maliye Bakanlığı bünyesinde görev yapmış köklü bir kuruluşumuz olan Milli Emlak Genel Müdürlüğü hangi gerekçeler düşünülerek Maliye Bakanlığından alınıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlanmıştır?" diye sordu.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün devlet yönetiminde stratejik ve önemli bir unsur olduğunu anımsatan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Osmanlı İmparatorluğu zamanında, milli emlak ile ilgili işler gelir servisleri tarafından yürütülmüş ve 1909 yılında Maliye Nezaretine bağlı Emlak-i Emiriye Müdüriyeti kurulmuştur. Cumhuriyetin kurulması sonrasında bu müdürlüğün adı Emlak-i Milliye Müdürlüğü olmuştur. 1929 yılında çıkarılan 1452 sayılı kanunla Maliye Bakanlığı'na bağlı bu idarenin adı bu defa Milli Emlak Müdürlüğü olarak değiştirilmiş, 1942 yılında 4286 sayılı kanunla Milli Emlak Umum Müdürlüğü'ne dönüştürülmüştür. Bu doğrultuda daha öncesinde illerde milli emlak şeflikleri şeklinde örgütlenen idaremiz 1942'den sonra illerde milli emlak müdürlükleri şeklinde örgütlenmiştir. Günümüzde ise, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün taşra teşkilatı, milli emlak servisi, milli emlak müdürlüğü ve milli emlak daire başkanlığı şeklinde örgütlenmektedir. Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya ve Kocaeli il merkezlerinde defterdara bağlı milli emlak dairesi başkanlığı ve bu daire başkanlığına bağlı emlak müdürlükleri mevcuttur. Diğer 75 il merkezinde ise, defterdara bağlı milli emlak müdürlükleri bulunmaktadır. İlçelerde ise mal müdürlüklerine bağlı milli emlak servisleri mevcuttur."
Yorumlar
Kalan Karakter: