Ayhan Barut'tan ÇAYKUR'un kota, kontenjan ve randevulu alım uygulamasına tepki
"Çay üreticilerini perişan ettiler"
Yayınlanma :
26.07.2021 16:30
Güncelleme :
26.07.2021 16:30


Ordu, Giresun ve Trabzon'da üreticilerle buluşup çay hasadına katılan, tarımda yaşanan sorunları ele alıp çözüm önerilerini çiftçilerle paylaşan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, "2 milyon insanın geçim kaynağı olan çay, bölgenin özel şartları, sosyal sorumluluk olgusu ve stratejik ürün özelliği ile Karadeniz'in olmazsa olmazıdır. Ancak
çayda bitmeyen sorun ÇAYKUR'un kota ve kontenjan uygulamasıdır" diye konuştu.
ÇAYKUR'A TEPKİ
ÇAYKUR'un 1985 yılında pazarın yüzde 95'ine hakim olduğunu anımsatan Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"Ne yazık ki ÇAYKUR'un bugün pazar payı yüzde 52'ye kadar düşmüştür. Özel sektör hızla palazlanmış ve ÇAYKUR'un yanlış politikalarıyla çiftçiyi sömürür hale gelmiştir. Çiftçinin feryadını duyan yok."
"ÜRETİCİ ZARAR EDİYOR"
Kota ve kontenjan kararı ile randevulu alım uygulaması nedeniyle ÇAYKUR'u sert sözlerle eleştirip yanlış yönetim anlayışına tepki gösteren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"ÇAYKUR'un yanlış yönetim anlayışının mağduru çiftçidir, ülke ekonomisidir. Fabrikalarını, işgücünü, alım ve bekletme alanlarını, işleme ve depolama ve pazarlama departmanlarını geliştirmediği, yeterli teknik eleman ve çay işleme ve alım organizasyonunu yapamadığı için bu mağduriyet daha da büyüyor. Üreticinin çayına birinci sürgünde dekar başına 600 kilogram kota ve 15-20 kilogram günlük alım kontenjanı ve randevu ile alım, ikinci sürgünde 450 kilogram kota ve 15 kilogram günlük yaş çay kontenjanı kararı kabul edilemez. Günümüzde çiftçinin hızlı hareket eden üretim anlayışı ile 30-40 günlük sürgün dönemleri, 15-20 güne düşmektedir. Çiftçi ürününü hasat edip ÇAYKUR'un kapısına dayanmakta, ÇAYKUR'un kota-kontenjan ve randevulu alım anlayışı ile sürgün başına ortalama 1000-1200 kilogram çay hasat eden üretici, özel sektör fabrikalarında 2.70-2.80 kuruşa çay teslimatı yapmakta ve zarar etmektedir."
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: